Γλίτωσε τη φυλάκιση για εσχάτη προδοσία ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας

Ουκρανός δικαστής απέρριψε το αίτημα της εισαγγελίας για άμεση φυλάκιση του πρώην ηγέτη της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος διώκεται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας υπέρ των Ρώσων.
Απορρίφθηκε σήμερα από δικαστή το αίτημα της ουκρανικής εισαγγελίας για τη σύλληψη του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας που μεταδόθηκε ζωντανά στον αέρα.

Μαζί με την απόφασή του, ο δικαστής Ολέσκιι Σοκόλοφ σημείωσε επίσης ότι ο Ποροσένκο υποχρεούται να εμφανιστεί ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή σε περίπτωση που κληθεί. Ο Ουκρανός τέως πρόεδρος, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες για εσχάτη προδοσία εις βάρος του είναι κατασκευασμένες από το στρατόπεδο του νυν προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσι, ο οποίος εκλέχθηκε με συντριπτικά ποσοστά στη θέση της ηγεσίας της χώρας το 2019, κατά την εκλογική μάχη με τον Ποροσένκο. Το εκλογικό αφήγημα του Ζελένσκι τότε ήταν η καταπολέμηση της διαφθοράς και ο περιορισμός της επιρροής των ολιγαρχών στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Η αντιπολίτευση επιμένει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δημιουργεί περιττή σύγχυση και διχόνοια σε μια περίοδο που η Ουκρανία αντιμετωπίζει το σοβαρό κίνδυνο μίας στρατιωτικής εισβολής από τη Ρωσία.

Οι κατηγορίες εις βάρος του πρώην Ουκρανού προέδρου για εσχάτη προδοσία συνδέονται με τη χρηματοδότηση υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών μαχητών μέσω παράνομων πωλήσεων άνθρακα το 2014-15, στη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας. Σε περίπτωση ξαταδίκης του, αντιμετώπιζε φυλάκιση έως και 15 ετών. Το κόμμα του είχε κατηγορήσει τον Ζελένσκι για προσπάθεια φίμωσης των πολιτικών αντιπάλων του.

Στην απέναντι όχθη, η κυβέρνηση Ζελένσκι υποστηρίζει πως οι εισαγγελείς και οι δικαστές είναι ανεξάρτητοι και κατηγορεί τον Ποροσένκο ότι έθεσε τον εαυτό του υπεράνω του νόμου.

Ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία ζητάει ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κίεβο στο πλαίσιο συνομιλιών για την ένταση με τη Ρωσία στα ουκρανικά σύνορα, κάλεσε τους ηγέτες της Ουκρανίας να διαμορφώσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία.

«Νομιζω πως μία από τις μακροχρόνιες επιδιώξεις της Ρωσίας είναι να προσπαθήσει να σπείρει διαιρέσεις, μεταξύ χωρών και στο εσωτερικό τους και απλώς δεν μπορούμε να την αφήσουμε και δεν θα την αφήσουμε να το κάνει», είπε κατά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Άρα το μήνυμά μας προς όλους τους φίλους μας εδώ, προς όλους τους πολιτικούς ηγέτες της Ουκρανίας, ομοίως προς τους πολίτες της, είναι να μείνουν ενωμένοι και να κρατήσουν αυτή την ενότητα, να την ενισχύσουν. Ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο νέας ρωσικής επίθεσης».

Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τοπικά ουκρανικά Μέσα, υπήρξε νωρίτερα σύγκρουση της αστυνομίας με υποστηρικτές του Ποροσένκο. Οι διαδηλωτές δήλωσαν πως η αστυνομία προσπάθησε να μετακινήσει αντίσκηνα όπου άνθρωποι διένειμαν τσάι και σάντουιτς. «Θέλουν να πάρουν ό,τι βρίσκεται μέσα στα αντίσκηνα, μας βγάζουν έξω από αυτά. Μας περικύκλωσαν», ανέφερε ένας διαδηλωτής στο στο τηλεοπτικό δίκτυο Ukraine 24.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί