Θραψανιώτης: Έλλειψη τηλεοπτικού σήματος στο Οροπέδιο Λασιθίου

Ερώτηση προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Μανόλης Θραψανιώτης, η οποία αφορά την απουσία ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος για τους κατοίκους του Οροπεδίου Λασιθίου, καθώς και άλλων περιοχών του νομού. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δικαιολογημένα προκαλεί την αγανάκτηση των κατοίκων, καθώς στερούνται ένα από τα βασικά τους μέσα ενημέρωσής και ψυχαγωγίας, τη στιγμή που θα έπρεπε να απολαμβάνουν καθολικές υπηρεσίες από τον μοναδικό πάροχο δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης. 

Παρά τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την ψήφιση νόμου το 2018 για τη βέλτιστη τηλεοπτική κάλυψη 3.500 περιοχών της χώρας με την πρόβλεψη για δωρεάν προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού δορυφορικής σύνδεσης, το πρόβλημα παραμένει. Ενώ ένα μέρος των εγκαταστάσεων έχει ήδη επιτευχθεί, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και το πρόσχημα  της πανδημίας δεν μπορεί να αναβάλει επ’ αόριστον την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την αποκατάσταση των προβλημάτων. 

Αναλυτικά η Ερώτηση: 

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Απουσία ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος για τους κατοίκους του Οροπεδίου Λασιθίου” 

Με έντονο προβληματισμό ενημερωθήκαμε από τον τοπικό Τύπο, καθώς και αρκετούς συμπολίτες μας για τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου, εξαιτίας της έλλειψης ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης. 

Παρόλες τις ενστάσεις που μπορούν να διατυπωθούν για τον ρόλο των τηλεοπτικών μέσων τις μέρες μας, είναι αναμφισβήτητη η κοινωνική  τους προσφορά, όταν χρησιμοποιούνται εποικοδομητικά από την Πολιτεία για την πολιτισμική πρόοδο των συμπολιτών μας. Την εποχή της έκρηξης των Νέων Τεχνολογιών είναι απαράδεκτο να μην φτάνει ο τηλεοπτικός λόγος σε όλα τα μέρη της χώρας, αποστερώντας από τους πολίτες από ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές, οι οποίες είναι απαραίτητες όχι μόνο για την επικοινωνία, αλλά και τη συμμετοχή τους σε άλλες κοινωνικοπολιτικές διεργασίες.  

Με τον υπ’ αριθμό 4563/2018, ΦΕΚ 169/Α/20-9-2018 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την βέλτιστη τηλεοπτική κάλυψη 3.500 περιοχών της χώρας και την εξασφάλιση της πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.  Ένα νομοσχέδιο που ήρθε για να διορθώσει τα προβλήματα που προέκυψαν από τη μετάβαση στο τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα, μέσω της Digea. 

Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμίσουμε ότι αντίθετα από ότι θα έπρεπε, η Digea, ως μοναδικός πάροχος δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης – με την παγκόσμια πρωτοτυπία  συμμετοχής της σε “πλειοδοτικό” διαγωνισμό, στον οποίο δεν  συμμετείχε κανένας άλλος – θα έπρεπε να προσφέρει καθολικές υπηρεσίες, τουλάχιστον δηλαδή στο 98% του πληθυσμού της χώρας. Επειδή όμως μια τέτοια υποχρέωση θα ανέβαζε το κόστος που φέρνει η τοποθέτηση μεγάλου αριθμού αναμεταδοτών σε περιοχές με σχετικά μικρό πληθυσμό, με ευθύνη των κυβερνήσεων την περίοδο 2012-2014, υπήρξε μέριμνα για την απαλλαγή της εταιρίας από αυτό το «καθήκον». Νομοθετήθηκε λοιπόν η κάλυψη της χώρας με ψηφιακό σήμα, αποκλειστικά και μόνο με όρους «Πληθυσμιακούς» και όχι «Γεωγραφικούς». Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, αρκετές περιοχές του νομού Λασιθίου, ανάμεσα στις οποίες το  Οροπέδιο Λασιθίου, έμειναν χωρίς λήψη.

Έπειτα από αρκετές παρεμβάσεις,  είχε  ληφθεί μέριμνα – με την αξιοποίηση και του προαναφερόμενου νόμου του 2018 – για την εκπομπή ειδικού προγράμματος στις περιοχές που δεν έχουν τηλεοπτική κάλυψη (τις λεγόμενες λευκές περιοχές). Προβλέπονταν δωρεάν προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού δορυφορικής σύνδεσης με χρηματική επιδότηση (ψηφιακό κουπόνι). Σήμερα όμως και ενώ ένα μέρος των εγκαταστάσεων έχει επιτευχθεί, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Για αυτές τις καθυστερήσεις, γίνεται επίκληση από του αρμόδιους φορείς των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία. 

Επειδή, παρόλες τις προσπάθειες να καλυφθεί το κενό στην αναμετάδοση ιδιωτικών καναλιών, αυτό παραμένει

Επειδή είναι δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των κατοίκων όχι μόνο για την κακή ποιότητα του τηλεοπτικού σήματος της Digea, αλλά κυρίως την παντελή απουσία του, 

Επειδή το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα πρέπει να φτάνει απρόσκοπτα σε όλες τις γωνιές της χώρας στο πλαίσιο της ισότιμης επικοινωνίας και πληροφόρησης των πολιτών

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας εξαιτίας της απουσίας ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης;
  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα στις περιοχές που σταμάτησε η εφαρμογή του λόγω της πανδημίας και αφορά τις περιοχές που αναφέρονται στο Παράρτημα του ν. 4563/2018 ;

Ο ερωτών βουλευτής

Θραψανιώτης Μανόλης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί