Καιρός: Βουτιά της θερμοκρασίας – Αεροχείμαρρος φέρνει ψυχρή εισβολή

Σε δύο δόσεις το κύμα ψύχους – Πτώση της θερμοκρασίας από αύριο και τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο

Ψυχρή εισβολή σε δύο δόσεις αναμένεται τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά.

Η πρώτη σχετικά ήπια φάση του ψυχρού κύματος αναμένεται από αύριο Τετάρτη με ξεροβόρι, ωστόσο, η δεύτερη πολύ ψυχρή φάση αναμένεται να χτυπήσει από το Σαββατοκύριακο και να κρατήσει μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ την Παρασκευή θα έχουμε καλή εικόνα σχετικά με την χιονόπτωση. Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται ότι είναι ακόμη νωρίς να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι παράμετροι της επερχόμενης σημαντικής μεταβολής του καιρού, η οποία θα προκληθεί λόγω της κίνησης του ανώτερου χαμηλού που κατέρχεται νοτιότερα και μεταφέρει αέριες μάζες πολικής προέλευσης προς την περιοχή μας.

Στο παρακάτω βίντεο αποτυπώνεται η ψυχρή εισβολή και ο πολικός αεροχείμαρρος που θα επηρεάσει τη χώρα από την Παρασκευή έως και την Τετάρτη 26/1.

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χλμ από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Σημειώνεται ότι ο πολικός αεροχείμαρος, κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Πτώση της θερμοκρασίας από αύριο

Πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια πεδινά, αναμένονται από αύριο ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα χτυπήσουν στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς και τα ορεινά της Κρήτης.

Στην υπόλοιπη χώρα, την Τετάρτη ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις και βόρειους ανέμους στο Αιγαίο εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Ιόνιο ανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Αναλυτικότερα, την Τετάρτη στα κεντρικά και νότια τμήματα του Αιγαίου, την Ανατολική Στερεά και την Κρήτη αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές στα πεδινά. Τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς και στα ορεινά της Κρήτης.

Στην Ανατολική Στερεά πρόσκαιρα οι ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πάνω από τα 300-400 μέτρα.

Τις απογευματινές ώρες τοπικές βροχές είναι πιθανό να εκδηλωθούν σε τμήματα της Πελοποννήσου. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 8, στην Ήπειρο από -10 έως 11 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -8 έως 7, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -8 έως 13, στα νησιά του Ιονίου από 1 έως 11 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 6 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι αρχικά βόρειοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και ανατολικοί έως 4 μποφόρ στο Ιόνιο με σταδιακή εξασθένηση. Από τις απογευματινές ώρες οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε νότιους με εντάσεις έως 3 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένουμε αρχικά νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά.

Πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες είναι πιθανό οι ασθενείς χιονοπτώσεις να εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πάνω από τα 300-400 μέτρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 8 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί