Αποχώρησε επιδεικτικά από την Βουλή η Μενδώνη στην ερώτηση για την τραμπούκικη διακοπή της παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στην Βουλή το γεγονός ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποχώρησε χθες (17/1) επιδεικτικά από συνεδρίαση της Βουλής και δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση για την τραμπούκικη διακοπή της παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου. Θυμίζουμε ότι την παράσταση του stand up comedian διέκοψε η τηλεπαρουσιάστρια Σάσα Σταμάτη συνοδευόμενη από άλλα άτομα.

Την σχετική ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. Όμως παρά το γεγονός ότι η Λίνα Μενδώνη βρίσκονταν στην αίθουσα του κοινοβουλίου και είχε μόλις απαντήσει σε ερώτηση του Κρίτων Αρσένη, αποχώρησε σχεδόν επιδεκτικά από την συνεδρίαση. Αφήνοντας την απάντηση στον υφυπουργό Πολιτισμού Νίκο Γιατρομανωλάκη.

Στην απάντηση του, ο Νίκος Γιατρομανωλάκης επισήμανε ότι «η ελευθερία της έκφρασης του λόγου και της τέχνης είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές». Τόνισε πως «οποιαδήποτε ενέργεια αντίκειται σε αυτή την ελευθερία είναι καταδικαστέα» επισημαίνοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω εκφράζοντας το υπουργείο Πολιτισμού».

Σφοδρά πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη:

Πέρυσι τέτοια εποχή η υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του metoo που αφορούσε στο  κυβερνητικό αρεστό πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη επί μία εβδομάδα του έβαζε πλάτη. Μόνο υπό το βάρος των δημόσιων καταγγελιών και αφού είχε εκτεθεί αναγκάστηκε με βαριά καρδιά να τον απομακρύνει.

Σήμερα η κα Μενδώνη, ενώ βρισκόταν στη Βουλή, όταν ήρθε η ώρα να απαντήσει στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την τραμπούκικη διακοπή της παράστασης του κωμικού Χριστόφορου Ζαραλίκου αποχώρησε επιδεικτικά.

Για μία ακόμη φορά η κατ´ όνομα Υπουργός Πολιτισμού απέδειξε ότι μόνο ένα πράγμα την απασχολεί πραγματικά: η συγκάλυψη υποθέσεων που τραυματίζουν τον καλλιτεχνικό κόσμο και τη Δημοκρατία.​

Σία Αναγνωστοπούλου: «Η κ. Μενδώνη παρούσα στη Βουλή, αποχώρησε για να μην απαντήσει στην ερώτηση για το περιστατικό λογοκρισίας της θεατρικής παράστασης του Χρ. Ζαραλίκου»

Συζητήθηκε σήμερα Δευτέρα 17.1 στη Βουλή, η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέμα την εκκωφαντική σιωπή του ΥΠΠΟΑ στο περιστατικό λογοκρισίας της θεατρικής παράστασης του Χρ. Ζαραλίκου.

Η βουλευτής και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξέφρασε την θλίψη της για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού αλλά και την ευγνωμοσύνη της απέναντι στον σπουδαίο ζωγράφο, για το εμβληματικό έργο και τον τρόπο που «μέσα από την τέχνη του έμαθε όλους μας να βλέπουμε τη ζωή αλλιώς», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Η κ. Αναγνωστοπούλου, στην πρωτολογία της, σημείωσε πως: «η κ. Μενδώνη αποχώρησε και δεν έμεινε να απαντήσει σε μία ερώτηση που δεν αφορά τον Σύγχρονο Πολιτισμό ειδικά, αφορά την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Τέχνη και όχι μόνο. Αφορά στην κουλτούρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας που πρέπει βέβαια να προστατεύεται κατεξοχήν και καταρχήν από το ΥΠΠΟΑ». Αναφερθείσα στο περιστατικό της Πέμπτης 2/12/2021, όπου ομάδα ατόμων ανέβηκαν στη θεατρική σκηνή και διέκοψαν με βίαιο τρόπο τη θεατρική παράσταση του κ. Ζαραλίκου, επειδή διαφώνησαν με το περιεχόμενο του κειμένου, η βουλευτής τόνισε πως παρότι  σύσσωμος ο καλλιτεχνικός και ο πολιτικός κόσμος αντέδρασαν, δεν υπήρξε μία ξεκάθαρη ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού, μία ξεκάθαρη τοποθέτηση υπεράσπισης του Πολιτισμού. «Επειδή όμως πέρσι, σε μία άλλη περίπτωση, εκ διαμέτρου αντίθετη είδαμε την ίδια την υπουργό και το ΥΠΠΟΑ να προσπαθεί να προστατεύσει τη φήμη ενός ηθοποιού, παρά το γεγονός πως υπήρχε επώνυμη καταγγελία για κακουργηματικές πράξεις, επειδή βλέπουμε να πυκνώνουν τα φαινόμενα λογοκρισίας, ανελευθερίας, τα φαινόμενα διάχυσης μίας κουλτούρας φόβου –μπλοκάρονται λογαριασμοί καλλιτεχνών-βλέπουμε επίσης να διώκονται δημοσιογράφοι –Βαξεβάνης, Παπαδάκου-, θέλω να ρωτήσω ένα πράγμα: μπορούμε τουλάχιστον από αυτό το βήμα της Βουλής ξεκάθαρα να καταδικάσουμε –και η υπουργός-  τα φαινόμενα λογοκρισίας, ανελευθερίας και παρεμπόδισης της ελευθερίας της Τέχνης, στον Πολιτισμό,»;

Και ενώ η κ. Μενδώνη επέλεξε να αποχωρήσει από τη Βουλή, καθώς βρισκόταν εκεί για να απαντήσει σε ερωτήσεις άλλων συναδέλφων και να μην απαντήσει η ίδια στα σοβαρά ερωτήματα που τίθενται στην επίκαιρη ερώτηση της κ. Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης, αρκέστηκε να παρουσιάσει ως επίσημη ανακοίνωση της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, για το εν λόγω περιστατικό, ανάρτηση του ιδίου στα προσωπικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κ. Αναγνωστοπούλου στη δευτερολογία της υπογράμμισε: «Προξενεί αλγεινή εντύπωση το ότι η υπουργός προτίμηση να μην απαντήσει σε αυτήν την επίκαιρη ερώτηση. Έχουμε επίσημη ανακοίνωση; Η αφήνεται στην τύχη του το γεγονός από το υπουργείο Πολιτισμού,  το οποίο είναι το καθ΄ ύλην αρμόδιο να προστατεύει όχι μόνο την ελευθερία στον Πολιτισμό αλλά και την κουλτούρα ελευθερίας σε μία κοινωνία δημοκρατικότητας»; Η βουλευτής αφού ανέγνωσε την σαφέστατη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού επί υπουργίας κ. Κωνσταντίνου Τζαβάρα (2012), όταν είχαν σημειωθεί επεισόδια για το θεατρικό έργο «Corpus Christi», αντιπαραβάλλοντας την με τη σιωπή της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, για το περιστατικό, τόνισε: «Φοβάμαι πάρα πολύ ότι αυτή η υπεράσπιση των θεμελιωδών φιλελευθέρων αξιών δεν έχουν καμία θέση στην πολιτική της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και της ίδιας της υπουργού, όπως φαίνεται».​

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί