Έρευνα: Λιγότερη σοβαρή η «Ο» και για τους ανεμβολίαστους

Νοτιοαφρικανική μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα συμπεραίνει ότι οι ανεμβολίαστοι που μολύνονται με το στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά, να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν σε σχέση με αυτό που συνέβαινε με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Η έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδιδόμενων Ασθενειών στην περιοχή του Δυτικού Ακρωτηρίου, η οποία ωστόσο δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, συνέκρινε περίπου 11.600 ασθενείς που είχαν νοσήσει από τα τρία πρώτα κύματα της πανδημίας με σχεδόν 5.100 άτομα που νόσησαν από το κύμα που προκάλεσε η παραλλαγή Όμικρον, η οποία εμφανίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Όμικρον φέρεται να προκαλεί παγκοσμίως λιγότερο σοβαρή νόσηση και κατ’ αναλογία λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές. Οι επιστήμονες επιχειρούν να διαπιστώσουν το κατά πόσο αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά ανοσίας λόγω των εμβολιασμών ή της φυσικής νόσησης, ή εάν Όμικρον είναι εγγενώς λιγότερο επιθετική.

Η έρευνα συμπεραίνει ότι περίπου το ένα τέταρτο (δηλαδή το 25%) του μειωμένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση από την Όμικρον αποδίδεται σε χαρακτηριστικά του ίδιου του ιού.

«Στο κύμα που προκλήθηκε από την Όμικρον, η βαριά νόσηση αποφεύχθηκε κυρίως εξαιτίας της προστασίας που παρείχε προηγούμενη μόλυνση και/ή ο εμβολιασμός, αλλά η εγγενώς μειωμένη λοιμογόνος ικανότητα πιθανόν να αντιστοιχεί σε περίπου 25% μειωμένου κινδύνου για νοσηλεία ή θάνατο σε σχέση με τη Δέλτα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω μελέτη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί