Χάνουμε την τσικουδιά και το τσίπουρο, με νόμο Μητσοτάκη…

Ο κίνδυνος να χαθούν οι όροι του “τσίπουρου” και της “τσικουδιάς” ελλοχεύει στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης, το οποίο αφορά στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2020/1151, για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά.

Από τις σχετικές διατάξεις (ήδη από το 1ο άρθρο του σχεδίου νόμου) λείπει η χρήση των όρων “τσίπουρο” και “τσικουδιά” και αναγράφεται γενικώς και αορίστως “παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων”.

Τα παραδοσιακά, εθνικά μας προϊόντα, τα οποία για δεκαετίες στήριξαν τους μικρούς αμπελοκαλλιεργητές, την περιφερειακή οικονομία και την παράδοση του τόπου μας και παράγονται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, ονομάζονται αυθαίρετα “παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων”, καθώς:

– Από κανένα νομικό κείμενο της ευρωπαϊκής ή της εθνικής νομοθεσίας δεν προκύπτει υποχρέωση αλλαγής της ορολογίας και της εγκατάλειψης των όρων “τσίπουρο” και “τσικουδιά”.

– Σε κανένα νομικό κείμενο της ευρωπαϊκής ή της εθνικής νομοθεσίας δεν περιγράφεται αυτή η καινούργια ορολογία την οποία εισάγει η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοθέτημα.https://5f8ecd96c375448cd49e166b088e9e55.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

– Καμία σχετική συζήτηση αλλαγής της ορολογίας δεν έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα, ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε, πολύ περισσότερο, στη χώρα μας.https://5f8ecd96c375448cd49e166b088e9e55.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

– Επιχειρείται σύγχυση μεταξύ του παραδοσιακά παραγόμενου αποστάγματος και των κανόνων εμπορίας αλκοολούχων ποτών. Οι κανόνες εμπορίας ουδεμία σχέση έχουν με την παρούσα Οδηγία και την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο.

Επιχειρούμενη λαθροχειρία

Τα παραπάνω επισημαίνουν ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Σ. Αραχωβίτης και Κ. Παπανάτσιου, αντίστοιχα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί μια λαθροχειρία επάνω στην ονομασία του παραγόμενου παραδοσιακού τσίπουρου και τσικουδιάς. Χαρακτηρίζουν ως αυθαίρετη και επικίνδυνη τη χρήση της ορολογίας “παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων”, έναντι του ορθού “τσίπουρο και τσικουδιά” στο παραγόμενο προϊόν απόσταξης από στέμφυλα σταφυλής με την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης.

Μάλιστα, αναφέρουν, συγκρίνοντας το πρωτότυπο κείμενο της Οδηγίας με την επιχειρούμενη μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία, ότι ουδεμία σχέση έχει με την απόδοση αλλά και το νόημα. Η μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία είναι ξεκάθαρα αυθαίρετη και επικίνδυνη επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ., επισημαίνουν και ξεκαθαρίζουν ότι ως ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. “θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα πρόσφορα μέσα, προκειμένου να αποτρέψουμε και στη συνέχεια να ανατρέψουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις με αποκλειστικό σκοπό την προστασία των παραδοσιακών μας προϊόντων τσίπουρου και τσικουδιάς”.

Πηγή: Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί