«Φρένο» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό από την αρμόδια επιτροπή στο Βέλγιο

Κατά και της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε βασικές δραστηριότητες όπως όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η άσκηση επαγγέλματος ή η πρόσβαση στον χώρο εργασίας

Η Ειδική Επιτροπή για τον Κορονοϊό του Βελγίου, με έκθεσή της προς τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο και τον πρόεδρο του βελγικού κοινοβουλίου, έβαλαν φρένο στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στη χώρα, σημειώνοντας ότι δεν «συνιστάται».

Η έκθεση εστάλη το βράδυ της Δευτέρας στα στελέχη της κυβέρνησης. Όπως σημειώνεται, η Επιτροπή έχει λάβει θετικές απόψεις σχετικά με τη χρησιμότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ωστόσο, τονίζει, δεν μπορεί να αποφασίσει να υποστηρίξει την εφαρμογή αυτού του μέτρου και σίγουρα όχι βραχυπρόθεσμα. 

Συνιστά, λοιπόν, την έναρξη μιας πολύ ευρείας συζήτησης για την υποχρέωση του εμβολιασμού στο κοινοβούλιο, η οποία θα είναι πολιτική και επισημαίνει την ανάγκη για μια κοινωνική συζήτηση, ή ακόμη και διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω του Ιδρύματος «King Baudouin», αρμόδιο για τέτοιου είδους δημόσιες ακροάσεις.

«Ακόμη κι αν μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού μπορεί να είναι ηθικά, κοινωνικά και νομικά αποδεκτή και ανάλογη, ακόμη και επιθυμητή, όπως αποδεικνύεται από τις γνώμες που ελήφθησαν, οι αβεβαιότητες σχετικά με την επιδημιολογική εξέλιξη, τη συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού ως προς την αναγκαιότητα και το εύρος επαναλαμβανόμενων δόσεων με σκοπό την ανοσία της αγέλης κ.λπ., δυσχεραίνουν σήμερα μια απόφαση σχετικά με το πεδίο εφαρμογής και τις λεπτομέρειες της υποχρέωσης εμβολιασμού», επισημαίνει η έκθεση.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης ότι ακόμη και «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει την υποχρέωση μόνο ως έσχατη λύση».

Η έκθεση της ειδικής επιτροπής για τον κορονοϊό επισημαίνει επίσης μερικά σημεία που θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν σχετικά με τη λήψη αποφάσεων. Αυτά είναι τα εξής:

  • Ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται, γεγονός «που θέτει τη διαχείριση της πανδημίας σε επιστημονική αβεβαιότητα». 
  • Ο εμβολιασμός είναι και θα παραμείνει αναμφίβολα μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους καταπολέμησης του ιού. 
  • Η απροθυμία του πληθυσμού να δεχθεί μέτρα έχει αυξηθεί. 
  • Τα δικαστήρια είναι πιο αυστηρά ως προς την αναλογικότητα των μέτρων. 
  • Υπάρχει ο κίνδυνος πόλωσης στην κοινωνία. 

Και προσθέτει: «Όλα αυτά πλαισιώνουν το επιχείρημα για επιφυλακτικότητα έναντι της υποχρέωσης εμβολιασμού, ειδικά αν γίνει βιαστικά».

Υπέρ του «πιστοποιητικού»

Πάντως, αν και εκφράζει διστακτικότητα όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η Επιτροπή για τον κορονοϊό είναι πιο ανοιχτή για την υιοθέτηση του «πιστοποιητικό κορονοϊού», που απαιτεί το εμβολιασμό και τίποτα άλλο. Αυτό το μέσο, κατά τη γνώμη της Επιτροπής, εάν τοποθετηθεί σωστά σε ένα ευρύτερο σύνολο πολιτικών, μπορεί να είναι αναλογικό και με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, πιο αναλογικό από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. 

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η αναλογικότητα του πιστοποιητικού κορονοϊού θα πρέπει να αξιολογείται τακτικά, δεν θα πρέπει να προκαλεί ψευδή αισθήματα ασφάλειας και πρέπει πάντα να συνδυάζεται με άλλα προστατευτικά μέτρα (π.χ. μάσκες, κοινωνική απόσταση, τηλεργασία, αερισμός κ.λπ.).

Εκτιμάται, επίσης, ότι το «πιστοποιητικό κορονοϊού» θα μπορούσε να συμβάλει σε υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, προκειμένου να αποφευχθεί ο κορεσμός των νοσοκομείων. Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η υιοθέτηση του «πιστοποιητικού κορονοϊού» μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις: π.χ. ανάλογα με τα επιδημιολογικά επίπεδα κινδύνου. 

Ωστόσο, χαρακτηρίζει «κόκκινη γραμμή» την ιδέα υιοθέτησης «πιστοποιητικού κορονοϊού» για κρίσιμες δραστηριότητες όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η άσκηση επαγγέλματος ή η πρόσβαση στον χώρο εργασίας, καθώς έτσι περιορίζει σοβαρά τα ατομικά δικαιώματα. 

«Ένα τέτοιο μέτρο για τον γενικό πληθυσμό με μοναδικό σκοπό την αύξηση της κάλυψης του εμβολιασμού θα ήταν δυσανάλογο», τονίζει η ειδική Επιτροπή για τον κορονοϊό.

Την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Διαβούλευσης θα εξετάσει αυτήν την έκθεση και τη συνέχεια που θα δοθεί σε αυτήν, ενώ η κοινοβουλευτική επιτροπή για την υγεία θα πραγματοποιήσει ακροάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό πριν από μια πολιτική συζήτηση που αναμένεται στη Βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί