Τηλεδιάσκεψη Α. Ξανθού με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων – Χάος με τα self-test

Τηλεδιάσκεψη με το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου πραγματοποίησε ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός. Ο πρόεδρος του ΦΣΡ Κώστας Βαρδιάμπασης και τα μέλη του ΔΣ ανέδειξαν τα πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τους φαρμακοποιούς, με κορυφαία τις σοβαρές ελλείψεις κοινών φαρμάκων και τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει στην καθημερινότητα των φαρμακείων η διενέργεια των rapid tests, αλλά κυρίως η κυβερνητική προχειρότητα και ανοργανωσιά στη διάθεση των self tests.

Ειδικότερα, για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών του Ρεθύμνου παρουσίασαν λίστα περίπου 100 κωδικών που είναι σε συνεχιζόμενη έλλειψη, κυρίως λόγω του μηχανισμού των παράλληλων εξαγωγών και της απροθυμίας του ΕΟΦ να παρέμβει κατασταλτικά στην αγορά απαγορεύοντας τις εξαγωγές φαρμάκων που στερούνται οι ασθενείς της χώρας μας.

Ο ΦΣΡ θεωρεί απαράδεκτο -ειδικά σε συνθήκες πανδημίας που αυξάνεται η ζήτηση φαρμάκων καθημερινής χρήσης (αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, κλπ.)- να παρατηρούνται ελλείψεις ακόμα και αναντικατάστατων φαρμάκων για τα οποία δεν κυκλοφορούν γενόσημα (αντιεπιληπτικά, αντιδιαβητικά, κλπ. ) και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και οι φαρμακοποιοί για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας φαρμακευτική αγωγή.

Αυτό το φαινόμενο κατά βάση οφείλεται στη χαμηλή τιμή πολλών παλιών φαρμάκων τα οποία είτε αποσύρονται από τη κυκλοφορία και αντικαθίστανται από νεότερης γενιάς αλλά πολύ ακριβότερα, είτε εξάγονται νόμιμα ή παράνομα) σε χώρες με καλύτερες τιμές.

Με άλλα λόγια, αυτή η στρέβλωση δημιουργείται από κερδοσκοπικές τάσεις στην αγορά φαρμάκου και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για συστηματικό έλεγχο και παρέμβαση. Γι’ αυτό και η υποτίμηση του προβλήματος (βλ. δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη στις 7/1/2022 «μέχρι τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα»),συνιστά κοροϊδία και προσβάλλει τη νοημοσύνη φαρμακοποιών και ασθενών.

Κατά την άποψη του ΦΣΡ επείγει να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των ελλείψεων που είχε εξαγγελθεί δεν προχώρησε και να γίνει άμεση παρέμβαση του ΕΟΦ για απαγόρευση των
παράλληλων εξαγωγών, θέση με την οποία συμφώνησε απόλυτα ο Α. Ξανθός.

Όσον αφορά το θέμα των διαγνωστικών τεστ και το χάος που έχει προκληθεί από τις αλληλοαναιρούμενες οδηγίες της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου επεσήμαναν τις δυσλειτουργίες που έχουν εμφανιστεί, την ταλαιπωρία των πολιτών και την επιβάρυνση των φαρμακοποιών. Θεωρούν το κόστος του συστηματικού διαγνωστικού ελέγχου με rapid test δυσβάστακτο για τον κόσμο και προτείνουν συνδυαστικά την ενίσχυση των δημόσιων δομών που διενεργούν τεστ (KY, νοσοκομεία, ΚΟΜΥ), τη συνταγογράφηση όσων γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια και την

2 επικουρική συνδρομή των φαρμακείων, που λόγω της ευρύτατης διασποράς τους εξασφαλίζουν ευχερή πρόσβαση σε αντιγονικά τεστ όλο το 24ωρο.

Ο Α. Ξανθός τόνισε ότι απαιτείται επειγόντως η αναβάθμιση της επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας και της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, μέσα από την σοβαρή ενίσχυση των δημόσιων δομών και εργαστηρίων, καθώς και τη συνταγογράφηση (με ειδικό διαγνωστικό πρωτόκολλο) και αποζημίωση των μοριακών και rapid τεστ από τον ΕΟΠΥΥ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί