Πρόχειρες και βιαστικές οι εξαγγελίες Μητσοτάκη – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Υποτιμά τη νοημοσύνη των εργαζομένων

Πανικόβλητος ο κ. Μητσοτάκης από την οργή των εργαζομένων, που βλέπουν καθημερινά την αγοραστική τους δύναμη να εξανεμίζεται (…) έσπευσε να κάνει υποσχέσεις και να καλλιεργήσει προσδοκίες για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς να είναι σε θέση ακόμη και να προσδιορίσει το ύψος της αύξησης, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, τονίζεται συγκεκριμένα:

«Πανικόβλητος ο κ. Μητσοτάκης από την οργή των εργαζομένων, που βλέπουν καθημερινά την αγοραστική τους δύναμη να εξανεμίζεται λόγω της έκρηξης της ακρίβειας και τον εμπαιγμό της αύξησης μόλις πριν 13 μέρες κατά 2% του κατώτατου μισθού, έσπευσε να κάνει υποσχέσεις και να καλλιεργήσει προσδοκίες για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς να είναι σε θέση ακόμη και να προσδιορίσει το ύψος της αύξησης. Εξαγγέλλει πρόχειρα και βιαστικά μήπως και περιορίσει την ραγδαία φθορά του.


Αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης και έχει καταδικάσει τους εργαζόμενους σε μείωση αποδοχών και εργασιακό μεσαίωνα με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και την επιβολή της φθηνής και ελαστικής εργασίας.

Σήμερα είναι αναγκαία η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η στήριξη συνολικά των μισθών των εργαζομένων και η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτή είναι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ!

Ας μην υποτιμά ο κ. Μητσοτάκης τη νοημοσύνη των εργαζομένων που βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες των κυβερνητικών πολιτικών και γνωρίζουν ότι σήμερα η μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή!»

Τι εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού – αλλά όχι το ύψος της! – ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, προσθέτοντας ότι η αύξηση θα ισχύσει από τον ερχόμενο Μάιο κι όχι από τον Ιούλιο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

«Έχω ζητήσει από τον υπουργό εργασίας να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού,  η οποία θα εφαρμοστεί από πρώτης Μαΐου αυτού του έτους», είπε και «εκτίμησε» απλώς πως η αύξηση «θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1η Ιανουαρίου. Δεν μπορώ να προσδιορίσω αλλά μπορώ να σας πω ότι μπορεί να είναι μια σημαντική αύξηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για πολιτισμό/εστίαση

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε ένα νέο πλαίσιο «στήριξης» επιχειρήσεων σε κλάδους οι οποίες έχουν πληγεί από τα τελευταία περιοριστικά  μέτρα για τον κορονοϊό. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να τις κάνουν αύριο τα συναρμόδια Υπουργεία.

«Συγκεκριμένα αναφέρομαι προφανώς και στους κλάδους του πολιτισμού και της εστίασης που έχουν υποστεί ζημιά. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες, σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση αλλά από το κράτος», σημείωσε.Την ίδια ώρα, εκτίμησε ότι τα μέτρα που ισχύουν δεν θα χρειαστεί να τα «κρατήσουμε για περισσότερες από δύο εβδομάδες».

Για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 και τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους, ο πρωθυπουργός είπε ότι την Δευτέρα θα βεβαιωθούν κανονικά τα πρόστιμα. «Υπάρχει η επιλογή, να κάνεις το σωστό, αυτό που έχουν κάνει οι 9 στους 10 συμπολίτες μας άνω των 60. Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις πρόστιμο. Γι’ αυτό και μου έκανε εντύπωση όλη αυτή η συζήτηση που έγινε περί δήθεν αναβολή της ημερομηνίας αναβολής του προστίμου που αναπαράγεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θα ήταν πάρα πολύ άδικο γι’ αυτούς που έσπευσαν και έκαναν το εμβόλιο. Με δυσκολία; Με καχυποψία; Το έκαναν και διαπίστωσαν ότι είναι απολύτως ασφαλές και είμαι σίγουρος ότι σήμερα αισθάνονται διπλά ανακουφισμένοι. Αφενός γατί προστατεύτηκαν και αφετέρου γιατί δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που δεν είναι καθόλου αμελητέο, αλλά δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί