«Να στηριχθεί το προσωπικό του ΕΣΥ που δίνει μάχη με λιγότερες δυνάμεις»

Δήλωση Α.Ξανθού για την υποστήριξη του αγώνα των υγειονομικών

Με αφορμή το πανυγειονομικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 13/1 που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικοί φορείς των γιατρών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου και των ΚΥ του Ρεθύμνου , ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Την ώρα που η πίεση στα νοσοκομεία αυξάνεται και διαψεύδονται για άλλη μια φορά οι προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση για γρήγορη υποχώρηση της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, το Υπουργείο Υγείας αντί να στηρίξει το ΕΣΥ, προχωρά σε κινήσεις υπονόμευσης της δημόσιας περίθαλψης και αυταρχισμού εναντίον των υγειονομικών ( βλ. αναστολή εφημερίας του νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης» και προσφυγή στα Δικαστήρια για να βγεί η 24ωρη απεργία των γιατρών παράνομη και καταχρηστική ) . Αυτό δυναμιτίζει το εργασιακό κλίμα και εξαντλεί τις ψυχοσωματικές αντοχές του προσωπικού που δίνει μια άνιση μάχη σ’ αυτή τη νέα φάση με πολύ λιγότερες δυνάμεις (λείπουν πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε σχέση με πριν ένα χρόνο λόγω αναστολών εργασίας, υγειονομικών που είναι σε καραντίνα και συνταξιοδοτήσεων).

Η μόνη λύση αυτή την ώρα είναι η άμεση πρόσληψη στο ΕΣΥ όλων των διαθέσιμων υγειονομικών ( επιλαχόντες σε μόνιμες κρίσεις γιατρών , γιατροί και νοσηλευτές που είναι στις λίστες επικουρικού προσωπικού ), καθώς και η εφαρμογή μιας ενιαίας ταχύτητας στο σύστημα υγείας , με επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων ( ΕΣΥ , ιδιωτικού τομέα και ενόπλων δυνάμεων ). Έτσι θα διασφαλιστεί η ισόρροπη κατανομή των νοσηλευομένων με κορονοϊό με βάση τις υπάρχουσες κλίνες και το ανθρώπινο δυναμικό σε όλη τη χώρα , ώστε να μπορεί να συνδυαστεί η covid και η μη covid φροντίδα στα δημόσια νοσοκομεία και να σταματήσουν να υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό εκτός κλινικών covid και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Ταυτόχρονα είναι αναγκαία η στήριξη του ηθικού του προσωπικού , με αναβάθμιση των εργασιακών, μισθολογικών και εκπαιδευτικών συνθηκών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας , με ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ στα ΒΑΕ και με διασφάλιση της μόνιμης εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων.

Στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αξιόπιστη δημόσια περίθαλψη, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των ασθενών .”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί