Άλλος ένας δημοσιογράφος στο απόσπασμα…

Ο Κώστας Βαξεβάνης, το αίτημα του οποίου να εξεταστεί ως μάρτυρας απέρριψε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis, είναι πλέον κατηγορούμενος με βαρύτατο κατηγορητήριο μετά από κλήτευση που έλαβε από την Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, ειδική ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου που ερευνά την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Για τέσσερα αδικήματα για το σκάνδαλο Novartis καλούν τον εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη.

Η ανακρίτρια αρεοπαγίτης του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, καλεί τον δημοσιογράφο να απολογηθεί στις 19 Ιανουαρίου ως κατηγορούμενος για τις πράξεις:

  • Της συνέργειας σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία κάποιου αθώου κατά συρροή.
  • Της συνέργειας σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της μεταχειρίσεως παρανόμως εκβιαστικών μέσων για να πετύχουν οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου ή μάρτυρα.
  • Της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή.
  • Της εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας.

Αντί για μάρτυρας-κατηγορούμενος

Χωρίς καν να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προκαταρκτική εξέταση και να έχει κληθεί να δώσει τις δικές του εξηγήσεις (απορρίφθηκε το αίτημά του να εξεταστεί ως μάρτυρας) βρίσκεται πλέον κατηγορούμενος, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες μετά την κλήτευση που έλαβε από την ειδική ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου που ερευνά την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.https://9d486b4e801ba6ecf048a7dbf4efd100.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Στην ηλεκτρονική έκδοση του Documento αφήνονται βαρύτατες αιχμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Οι σύγχρονες χούντες στήνουν κατηγορητήρια σε αγαστή συνεργασία με πρόθυμους δικαστές. Οι σύγχρονες χούντες εργαλειοποιούν τη Δικαιοσύνη και κατασκευάζουν κατηγορητήρια νομικού παραλογισμού» αναφέρει το δημοσίευμα. 

«Ζούμε σε μια δυστοπία και δεν χρειάζονται αυταπάτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Novartis, πήρε θέση πως δεν υπάρχει σκάνδαλο. Λίγο αργότερα, το Documento αποκάλυψε πως η θέση του αυτή δεν ήταν άσχετη με τις φιλικές σχέσεις που είχε με τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου Κωνσταντίνο Φρουζή, ο οποίος του διοργάνωνε προεκλογικά δείπνα και τον βοηθούσε να αναλάβει την ηγεσία της ΝΔ.

Ο Μητσοτάκης ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση. Ο πατέρας του οδήγησε τον Αντρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, αυτός επιχειρεί να οδηγήσει όχι μόνο το σύνολο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε ανεξάρτητη φωνή» σχολιάζει μεταξύ άλλων ο Κώστας Βαξεβάνης. 

«Η κλήση δημοσιογράφων σε απολογία με αφορμή την άσκηση κριτικής, μαχόμενης και ερευνητικής δημοσιογραφίας εγκλωβίζει ακόμη και τα όργανα της δικαιοσύνης μέσα στο τοξικό κλίμα που η κυβέρνηση διαμόρφωσε. Στην σύγχρονη Ελλάδα, που αντιμετωπίζει τις πολλαπλές κρίσεις που δημιουργεί η διακυβέρνηση της ΝΔ, το δημοκρατικό όραμα των πολιτών δεν περιλαμβάνει τη μετατροπή ενός τεράστιου σκανδάλου σε μια χωρίς προηγούμενο μείζονα θεσμική κρίση της ελευθερίας του λόγου και της δημοσιογραφίας για χάρη του κ. Μητσοτάκη και της εκδικητικότητάς του απέναντι σε όσους τον ελέγχουν αντί να τον λιβανίζουν» σχολιάζει μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος.

Απαντώντας η Ν.Δ. με ανακοίνωσή της διερωτάται: «Ο ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να υποδυθεί τον συνήγορο υπεράσπισής του καλείται να απαντήσει ευθέως: θεωρεί ότι η ανώτατη δικαστική εξουσία στη χώρα, ο Αρειος Πάγος ενεργεί κατόπιν πολιτικών εντολών; Εμπιστεύεται ή όχι την ανεξάρτητη δικαιοσύνη; Ο κ. Βαξεβάνης θα πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου παρα τα όσα έχουν καταγγελθεί εις βάρος του;» 

«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον εκλεκτό του, ειδικά μάλιστα μετά τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα της Βουλής, στο οποίο αναφέρεται η ανάγκη διερεύνησης του ρόλου του στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Ομως είναι ανεπίτρεπτο για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκειμένου να υπερασπιστεί τον κ. Βαξεβάνη, να αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Αρείου Πάγου και να προσβάλλει ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που επιτελούν το συνταγματικό τους καθήκον» καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.


► Είχε προηγηθεί η κλήση σε απολογία, από την ανακρίτρια, της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, για την ερευνητική της δουλειά στην υπόθεση Novartis. Η δημοσιογράφος έχει λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί στα τέλη Ιανουαρίου καθώς έχει προσφύγει ζητώντας την ακύρωση της κλήσης σε απολογία.

Από το κύριο άρθρο της Εφημερίδας Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί