Λόφος Καστέλι: Ανανέωσαν τη σύμβαση με την Belvedere για την μετατροπή των κτιρίων σε ξενοδοχείο, παρά τις αντιδράσεις

Με ψήφους 8 υπέρ και 4 κατά, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης ενέκρινε την ανανέωση της σύμβασης με την ιδιωτική εταιρία Belvedere για την μετατροπή σε ξενοδοχείο των κτηρίων ιδιοκτησίας του ιδρύματος στον Λόφο Καστέλι.

Το αίτημα της εταιρείας που έγινε δεκτό αρχικά από τα μέλη της μονομετοχικής Εταιρείας Αξιοποίησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και σήμερα από τα μέλη της Συγκλήτου, αφορά την παράταση 18 μηνών στην σύμβαση παραχώρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr οι 8 που ψήφισαν «υπέρ» επικαλέστηκαν οικονομικούς λόγους.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Χανίων με την πρόσφατη ψήφιση των χρήσεων γης στην περιοχή τον περασμένο Αύγουστο, «θωρακίζει» τον Λόφο από οποιαδήποτε τουριστική εκμετάλλευση, αποδίδοντας στα κτήρια αποκλειστικά «κοινωφελείς χρήσεις» και χαρακτηρίζοντας την λόφο ως  περιοχή «αμιγούς κατοικίας».

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές αντιδράσεις πολιτών και επιστημονικών φορέων ενάντια στην τουριστική εκμετάλλευση των μνημείων, είχε θεωρηθεί ότι θα έβαζε φρένο στα σχέδια της εταιρείας και του Πολυτεχνείου.

Ωστόσο, όπως καταγγέλεται σε χθεσινή ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι»

«Η Belvedere με μία απίστευτη κυνικότητα ζητά για δεύτερη φορά παράταση της σύμβασης για 18 μήνες ενώ την ίδια στιγμή εργάζεται παρασκηνιακά ασκώντας πιέσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι οφείλουν να γνωμοδοτήσουν.

Έτσι, ασκεί πιέσεις στις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού, στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης στο Ηράκλειο και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων στα Χανιά προσβάλλοντας την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό αυτής της πόλης.  Ως εκ τούτου και η Belvedere και το υποσύστημα εκποίησης των μνημείων συνεχίζουν να απαξιώνουν την πάνδημη βούληση της τοπικής κοινωνίας»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί