Σήμερα η συνεδρίαση στο Φανάρι για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Σήμερα ξεκινά στο Φανάρι η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου,σχετικά με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Να υπενθυμίσουμε ότι τρεις είναι οι εν ενεργεία Μητροπολίτες της Κρήτης που πλειοψήφησαν στις 28 Δεκεμβρίου και αποτελούν το λεγόμενο τριπρόσωπο, εκ των οποίων η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα εκλέξει τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο.

Για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης θα ψηφίσουν 12 Ιεράρχες, από τους 13 που αριθμεί συνολικά η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν ψηφίζει.

Καθένας από τους 12 ιεράρχες θα δώσει ένα σταυρό προτίμησης στον έναν από τους τρεις υποψήφιους της επιλογής του.

Αμέσως μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, η ανακοίνωση θα σταλεί στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, σύμφωνα με τον επίσκοπο Κνωσού.

Παράλληλα, τίδια ημέρα θα ειδοποιηθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος πρέπει να μεταβεί αμέσως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, του Πρωτοσύγκελου και του Γραμματέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου θα δηλώσει ότι αποδέχεται την εντολή της Εκκλησίας.

Αμέσως μετά πρόκειται να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα και προβλέπεται η διαβεβαίωση του νέου Αρχιεπισκόπου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον επίσκοπο Κνωσού η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης αναμένεται να γίνει τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί