Σ. Βαρδάκης: «Η κυβέρνηση δείχνει για άλλη μια φορά το σκληρό της πρόσωπο απέναντι στις πιο ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις μειώσεις σε συντάξεις αναπηρίας και χηρείας που προκαλεί η εγκύκλιος του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Τσακλόγλου, πραγματοποίησαν 52 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του αναπλ. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανού, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Συγκεκριμένα, με προγενέστερη εγκύκλιο του αρμόδιου Υπουργείου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γινόταν δεκτό ότι, για συνταξιούχους που είχαν λάβει την σύνταξή τους σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4387/16, ο επιζών σύζυγος λάμβανε παράλληλα με το ποσοστό Εθνικής Σύνταξης, που προερχόταν από δικό του δικαίωμα και ποσοστό της Εθνικής Σύνταξης, από την μεταβίβαση σύνταξης λόγω θανάτου. Ο κ. Τσακλόγλου με τη νέα εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2022, δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης μεταξύ συνταξιούχων πριν και μετά την 1.1.2022, ενώ παράλληλα εγείρονται ζητήματα συνταγματικότητας της διάταξης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε μία καθαρά πολιτική επιλογή, την περικοπή συντάξεων, που θα φτάσει τα 268 ευρώ ανά μήνα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό κενό που δημιουργεί η έναρξη λειτουργίας του κεφαλαιοποιητικού συστήματος του νόμου Χατζηδάκη, που αφορά στην Επικουρική Σύνταξη. Με την εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου, οι νέοι συνταξιούχοι χηρείας και αναπηρίας, οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους, σε μια περίοδο που η υγειονομική κρίση και η ακρίβεια συρρικνώνουν δραματικά, το εισόδημά τους. Για τους λόγους αυτούς καλούμε το Υπουργείο μέσω της κοινοβουλευτικής μας παρέμβασης, να απαντήσει, αν προτίθεται να ανακαλέσει την «εγκύκλιο Τσακλόγλου» προκειμένου να αποφευχθούν οι τεράστιες μειώσεις, εις βάρος των χήρων και των αναπήρων και ποια μέτρα θα λάβει, προκειμένου να προστατευτούν οι συνταξιούχοι από το τρομακτικό κύμα ακρίβειας, που μειώνει τα εισοδήματά τους».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί