Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ο Ευγένιος

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδριάζει υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, σήμερα στο Φανάρι.

Να υπενθυμίσουμε ότι τρεις ήταν οι εν ενεργεία Μητροπολίτες της Κρήτης που πλειοψήφησαν στις 28 Δεκεμβρίου και αποτέλεσαν το λεγόμενο τριπρόσωπο, εκ των οποίων η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Επρόκειτο για τους Μητροπολίτες Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο.

Για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης ψήφισαν 12 Ιεράρχες, από τους 13 που αριθμεί συνολικά η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν ψηφίζει.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κκ Ευγένιος, κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος, γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1968 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1990 έλαβε το δίπλωμα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1991 περάτωσε τα μαθήματα Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1991 έγινε μοναχός στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Σελληναρίου και χειροτονήθηκε διάκονος και αργότερα πρεσβύτερος, διακονώντας ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Το 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Το 2005 εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κνωσού, βοηθός επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και Αρχιγραμματέας της Συνόδου. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 εξελέγη μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Με πρωτοβουλία του ολοκληρώθηκε στη Μονή Αρκαδίου Μουσείο Κειμηλίων και διαδραστικά εκπαιδευτικά συστήματα τα οποία έγιναν από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ενώ δημιουργήθηκε Κειμηλιαρχείο στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντιφωνητρίας Μυριοκεφάλων. Δημιούργησε και εγκαινίασε το Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας “Θεομήτωρ” στον λόφο του Τιμίου Σταυρού, στο Ρέθυμνο. Αποτελεί ίδρυμα της μητρόπολης με στόχο τη στήριξη ανθρώπων μέσω κοινωνικών δομών, γραφείων συμβουλευτικής -ψυχολογικής στήριξης, πασχόντων, απόρων στήριξης κακοποιημένων γυναικών-παιδιών, συμβουλευτικής στήριξης εθισμένων ατόμων από διάφορες ουσίες, κοινωνικής μέριμνας φροντίδας κοινωνικών ομάδων, γραφείο εκκλησιαστικής μέριμνας, πνευματικής υποστήριξης ατόμων, φιλανθρωπική μέριμνα, γραφείο συμβουλευτικής στήριξης με ψυχολόγους σε ενηλίκους, ανηλίκους, ευρέσεως εργασίας, συνεργασία με φορείς πρόληψης και προστασίας, ενώ επίσης στο ίδρυμα δίνει στέγη σε δράσεις πολιτισμού, επιστημονικού, πνευματικού, εκπαιδευτικού περιεχομένου. Στεγάζει τον σύλλογο ΑμΕΑ «Αγάπη», τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης, ενώ διαθέτει συνεδριακό κέντρο, δωμάτια βραχείας φιλοξενίας, χώρους εστίασης και γραφεία. Στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής διακονίας υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτη λειτουργούν σε καθημερινή βάση τρία ενοριακά συσσίτια στην πόλη του Ρεθύμνου. Με μέριμνά του εκδίδεται η «Νέ­α Χρι­στι­α­νι­κή Κρή­τη», που αποτελεί την Επιστημονική Περιοδική Έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης. Επίσης με ενέργειές του αναδείχθηκε η τοπική αγιολογία της περιοχής όπως ο άγιος νεομάρτυρας Ματθαίος ο εκ Γερακαρίου ο εν Ρεθύμνη μαρτυρήσας και οι άγιοι επίσκοποι Λάππας και Ελευθέρνης οι οποίοι με­τεί­χαν στις Αγίες Οικομενικές Συνόδους. Ακόμη από το 2015 δρομολόγησε πρόγραμμα στέγασης αστέγων σε ενοικιασμένες από τη Μητρόπολη οικίες με ταυτόχρονο σκοπό την αυτοδιαχείριση της κατοικίας τους από τους ίδιους, προσφέροντας τις απαραίτητες πρώτες ύλες, αλλά και την επανένταξή τους στην κοινωνία με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί