«Όχι» από ΕΜΑ στην 4η δόση για τον γενικό πληθυσμό, «ναι» για ανοσοκατεσταλμένους

«Πράσινο φως» στην 4η δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους αλλά όχι στο γενικό πληθυσμό λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

«Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για την ενισχυτική (booster) δόση για το γενικό πληθυσμό και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τις ενισχυτικές δόσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, κάθε 3-4 μήνες δηλαδή, δεν είναι βιώσιμη στρατηγική», είπε ο επικεφαλής γιατρός του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πάντως ότι «η 4η δόση θα πρέπει να εξεταστεί για τους ανοσοκατεσταλμένους».

Σε ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο επικεφαλής γιατρός τόνισε επίσης ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι φτάσαμε στην ενδημική φάση του κορονοϊού», όπως πρότεινε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Ο Π. Σάντσεθ πρότεινε η ΕΕ να περάσει σε φάση αντιμετώπισης της Covid19 ως ενδημικού ιού μετά το πικ της Όμικρον. «Η Όμικρον προκαλεί φυσική ανοσία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, κάτι που μας οδηγεί προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά είμαστε ακόμα σε φάση πανδημίας», μας είπε ο Μάρκο Καβαλέρι, παραπέμποντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την στρατηγική αντιμετώπισης του ιού.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική στην Ευρώπη αφού όλες οι χώρες καταγράφουν αυξημένα κρούσματα. Το νέο εμβόλιο, προσαρμοσμένο στην Όμικρον θα χρειαστεί 3-4 μήνες.

Καθησυχαστικός ήταν ο Μ. Καβαλέρι για το εμβόλιο σε εγκύους και παιδιά. Σύμφωνα με τα αυξημένα δεδομένα, ο εμβολιασμός «είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούν η μητέρα και το έμβρυο». Επίσης τα σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας από το εμβόλιο στους ενήλικους, γίνονται ακόμα πιο σπάνια στα παιδιά.

Τέλος, ο γιατρός τόνισε ότι η έγκριση του χαπιού της Pfizer (Paxlovid) θα αποφασιστεί «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί