Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κάλυμνος – Μεγάλες καταστροφές από την ισχυρή βροχόπτωση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κάλυμνος με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου μετά τις τεράστιες καταστροφής που προκλήθηκαν από την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί στις 8 και 9 Ιανουαρίου.

Από την ισχυρή βροχόπτωση προκλήθηκαν κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων «καταπίνοντας» σπίτια και δρόμους. Οι ζημιές αφορούν το οδικό δίκτυο, το δίκτυο ύδρευσης, γεωργικές καλλιέργειες κ.ά. Ήδη για την αντιμετώπισή τους έχουν δραστηριοποιηθεί, από χθες Κυριακή 9 Ιανουαρίου, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Καλύμνου.

Στην Κάλυμνο βρέθηκε ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για τεράστιες ζημιές.

Όπως επεσήμανε οι σφοδρές βροχοπτώσεις «προκάλεσαν ροές κορημάτων, ροές εδαφών και καταπτώσεις βράχων στην Κάλυμνο με συνέπεια σημαντικές ζημιές σε έργα υποδομής, στο οδικό δίκτυο και σε κατοικίες στον οικισμό Σκάλια και στην ευρύτερη περιοχή».

Τα φαινόμενα αυτά εντάσσονται, όπως επισημαίνει ο καθηγητής στην εξελισσόμενη κλιματική κρίση, «η οποία συμπλεκόμενη με γεωδυναμικά φαινόμενα σε κομβικές περιοχές, προκαλεί τεράστιες ζημιές».

Για την αποκατάσταση απαιτείται σχεδιασμός μέτρων τόσο για τον άμεσο περιορισμό των επιπτώσεων και την αποκατάσταση του οδικού δικτύου όσο και για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των φαινομένων τόσο στην περιοχή των Σκαλίων, όσο και στην ευρύτερη επικράτεια της Καλύμνου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί