«Έφυγε» το ιστορικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Δημήτρης Χαρίτος

Έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Χαρίτος, ιστορικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Κατά τη διάρκεια τεσσάρων και πλέον δεκαετιών διετέλεσε Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Ταμίας και απλό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και εκπρόσωπος.

Ο Δ. Χαρίτος μετείχε σε κριτικές επιτροπές φεστιβάλ και σε γνωμοδοτικά όργανα του ΥΠ.ΠΟ. ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

«Κλασική περίπτωση αυτοδημιούργητου, χρειάστηκε να επιστρατεύσει το πείσμα, την αντοχή και τη δίψα για μάθηση, ώστε να υπερβεί την εμπειρία της Κατοχής και τις οικονομικές δυσκολίες και να αναδειχθεί, στην περίοδο της μεταπολίτευσης, σε διευθυντικό στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Π.Ε.Κ.Κ.

Και συνεχίζει:

«Η σαγήνη του θεάτρου εφήμερη. Το κάλεσμα της ποίησης, το αντίθετο. Μ’ αποτέλεσμα την αραιή, μα σταθερή, έκδοση των συλλογών του. Όμως, η έγκαιρα διαγνωσμένη σινεφιλία τον παρέσυρε αρχικά στις σκοτεινές αίθουσες της Αθήνας και, στη συνέχεια, στη συγγραφή κειμένων. Η καριέρα του δεν του επέτρεψε, εξ αντικειμένου, να προστεθεί στην ομάδα των συνομηλίκων του επαγγελματιών κριτικών.

Ωστόσο, με τα χρόνια, συνέδεσε την υπογραφή του κυρίως με τις σελίδες του περιοδικού ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, αργότερα του ΑΝΤΙ, καθώς και με τις εκδόσεις της Π.Ε.Κ.Κ., πάντα με αξιοσημείωτη συνέπεια.

Ίσως αυτή η αξιοσημείωτη συνέπεια να αποτελεί και το σημείο-κλειδί της σύνδεσής μας, τόσο με τον γραφιά όσο και με τον άνθρωπο. Τα αφιερώματα, οι ψηφοφορίες, οι μονογραφίες, οι συνελεύσεις, οι μικρές και οι μεγάλες αποφάσεις για την εσωτερική οργάνωση ή τη δημόσια παρουσία της Ένωσής μας τον ενθουσίαζαν, τον συγκινούσαν, τον ενέπνεαν μέχρι τέλους.

Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, όταν οι σειρήνες της ατομικής προβολής, της μόδας, του κενού εντυπωσιασμού, της διάχυτης αποσυσπείρωσης και της πνευματικής και γλωσσικής καθίζησης θριαμβεύουν, τότε η πραότητα, το εφηβικό σφρίγος και η βαθιά αφοσίωση στην έννοια της συλλογικής δράσης του Δημήτρη Χαρίτου συνθέτουν την πρώτη ύλη του προσωπικού του ίχνους κι ένα παράδειγμα για τους νεότερους».

Ο Δημήτρης Χαρίτος «υπήρξε ένας άνθρωπος με μεγάλο πάθος για τον κινηματογράφο και την ποίηση σε βαθμό που αυτό καθόρισε τη ζωή του και τον ώθησε να γίνει κριτικός κινηματογράφου και ποιητής» αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

«Η καλλιέργειά του, η γλυκύτητα του λόγου του, η έμφυτη ευγένειά του και οι χαμηλοί τόνοι τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στην κινηματογραφική μας κοινότητα» τονίζει το ΕΚΚ.

Ο Δημήτρης Χαρίτος «υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια τον ελληνικό κινηματογράφο με τα κείμενά του και την ενεργή συμμετοχή του στην Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, αλλά και από θεσμική θέση ως αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου» καταλήγει το μήνυμα του ΕΚΚ, εκφράζοντας βαθιά συλλυπητήριά του στην κόρη του Κλεοπάτρα, τον γιο του Λευτέρη και την υπόλοιπη οικογένειά του.

Η κηδεία του Δημήτρη Χαρίτου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, στις 13:30, στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί