Προσβολή στην ιστορική μνήμη από τον Μητσοτάκη στον Άη Στράτη

Ο Άη Στράτης δεν ήταν «ένα τοπόσημο διχασμού και δοκιμασίας», όπως τον χαρακτήρισε ανιστόρητα ο πρωθυπουργός ανήμερα των Θεοφανείων, ήταν τόπος εξορίας, βασανιστηρίων και δολοφονιών

Η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να χαρακτηρίσει (6/1/22) τον Άη Στράτη «ένα τοπόσημο διχασμού και δοκιμασίας», μας θύμισε την αγωνιώδη προσπάθεια της Δεξιάς να αλλοιώσει κάθε ιστορική πραγματικότητα.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρακολούθησε την τελετή Αγιασμού των υδάτων στον Άγιο Ευστράτιο, δήλωσε:

«Θέλησα σήμερα αυτή την πολύ σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία να βρεθώ στον Αι-Στράτη, έναν τόπο με βαριά ιστορία, ένα τοπόσημο διχασμού και δοκιμασίας το οποίο μετατρέπεται σε ένα ορόσημο ενότητας και αισιοδοξίας. Έχουμε χρέος όπως έχουμε πει πολλές φορές να στηρίζουμε τα ακριτικά μας νησιά και τους συμπολίτες μας οι οποίοι αγωνίζονται να παραμένουν και να δημιουργούν στον τόπο τους και αυτό ακριβώς κάνουμε και εδώ στον Αι-Στράτη ένα νησί που πρωτοπόρησε στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης και έχει τη δυνατότητα να κάνει πράξη τα οράματα και τους σχεδιασμούς της τοπικής κοινωνίας, ώστε να γίνει ένα νησί πρότυπο του τόπου, όσον αφορά στην κυκλική οικονομία.

Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Ορθοδοξία και το πραγματικό νόημα των Φώτων είναι η αλήθεια η οποία σώζει και το νόημα αυτό πιστεύω είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ, καθώς η χώρα μας δοκιμάζεται από τη νέα επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, και η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποκτά σε αυτή τη συγκυρία την ξεχωριστή της σημασία. Εύχομαι από τον ακριτικό Αι Στράτη Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και καλή φώτιση κυρίως σε όλους τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας που και ακόμα προβληματίζονται αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Τους ενθαρρύνω από εδώ να κάνουν αυτή την επιλογή, την επιλογή ζωής και προστασίας της δικιάς τους ζωής αλλά και στους δικούς τους ανθρώπους».

Για τον πολιτικό εξόριστο του Παρισιού, που σήμερα είναι πρωθυπουργός, ο Άη Στράτης είναι ένα «ένα τοπόσημο διχασμού και δοκιμασίας». Αλήθεια, «διχασμού»;

Το νησί του Αιγαίου αποτέλεσε τόπο εξορίας των κομμουνιστών. Εκτοπίστηκαν και βασανίστηκαν εκεί κατά χιλιάδες για τις πολιτικές τους ιδέες.

Ανάμεσα στους εξόριστους που έζησαν για ένα διάστημα στις σκηνές και στα πλίνθινα κτίσματα του νησιού ήταν ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μάνος Κατράκης, ο Μενέλαος Λουντέμης και ο Τάσος Λειβαδίτης.

Το μόνο που διχάζει είναι ανιστόρητες δηλώσεις σαν αυτήν του πρωθυπουργού, που ρίχνει νερό στο μύλο κάθε λογής χουντικού, που λέει «τα ‘θελαν και τα ‘παθαν». Ο Άη Στράτης και κάθε ξερονήσι δεν ήταν τόποι «διχασμού», αλλά τόπος μαρτυρίου για όσους δεν έσκυψαν το κεφάλι στην χούντα.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με την ιστορική μνήμη

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την προσβολή της ιστορικής μνήμης:

Ο ιστορικός αναθεωρητισμός βρίσκει μπροστά του το τείχος της μνήμης των δημοκρατικών πολιτών του τόπου.

Ο Κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του, με δηλώσεις όπως: «Τι τον νοιάζει τον 18χρονο τι συνέβη 50 χρόνια πριν» και «Η Εθνική μας εορτή μας θυμίζει την αξία του εθελοντισμού», επιχειρούν συστηματικά να αλλοιώσουν την ιστορική αλήθεια η οποία έχει γραφτεί με το αίμα από τις θυσίες του ελληνικού λαού. Σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε πως στον Άη Στράτη υπήρξε «διχασμός».

Ε λοιπόν μάθετε πως Άη Στράτης δεν υπήρξε τόπος «διχασμού», κύριε Πρωθυπουργέ. Αντίθετα υπήρξε τόπος εξορίας, βασανιστηρίων και δολοφονιών.

Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με την ιστορική μνήμη. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ πως ο δρόμος προς την ελευθερία και τη δημοκρατία άνοιξε με την επιμονή και την αυτοθυσία των αγωνιστών αυτού του τόπου.

Image

ΜεΡΑ25: Ντροπή σας να προσπαθείτε να ξαναγράψετε την Ιστορία

Όπως σχολιάζει σχετικά το γραφείο Τύπου του ΜεΡΑ25, απευθυνόμενο στον πρωθυπουργό, “ο Άη Στράτης δεν ήταν τόπος «διχασμού και δοκιμασίας» -ήταν τόπος εξορίας και βασανιστηρίων. Ντροπή σας να προσπαθείτε να ξαναγράψετε την Ιστορία, «στεναχωρώντας» και αρκετούς πρωτοκλασάτους υπουργούς σας -ιδεολογικούς απογόνους των βασανιστών-“, υποστηρίζει κλείνοντας το ΜεΡΑ25.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Προσβολή στην ιστορική μνήμη από τον Μητσοτάκη στον Άη Στράτη”

  1. Έκανες τους Έλληνες Βίκινγκς, Μητσοτάκη

    Πότε άλλοτε δεν υπήρξε στην ελληνική κοινωνία τόσο μίσος εν καιρώ ειρήνης. Αυτό είναι επίτευγμα του Μητσοτάκη. Αρκεί να δει κανείς το ρατσιστικό μένος κατά των Πακιστανών, επειδή πήγαν στο Σύνταγμα. Αλλά βέβαια κάτι Τζημεροι, Αδώνιδες, Μπογδάνοι και άλλοι τέτοιοι νέο – δημοκράτες τα βάζουν μόνο με Πακιστανούς και άγαμες θυγατέρες…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί