Μερική αναδίπλωση Τσακλόγλου για τις συντάξεις

Τρεις ημέρες χρειάστηκε για να απαντήσει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, όσον αφορά το ενδεχόμενο περικοπών και στους νυν συνταξιούχους.

Σήμερα, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι η επίμαχη εγκύκλιος (για συνταξιούχους οι οποίοι εκτός από την αναπηρική σύνταξη, λαμβάνουν και σύνταξη χηρείας), δεν αφορά τις υφιστάμενες συντάξεις, ωστόσο θα ισχύσει από το 2022 και οι περικοπές θα αφορούν τους νέους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις και υπογράμμισε ότι η εν λόγω εγκύκλιος αφορά όσους ασφαλισμένους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, οπότε δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι η εγκύκλιος «για την εθνική σύνταξη, το κατώτατο όριο σύνταξης θανάτου, τις περιπτώσεις σώρευσης ανταποδοτικών συντάξεων και τις συντάξεις χηρείας μετά την πρώτη τριετία» δημοσιοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, με στόχο να περάσει κάτω από τα ραντάρ των ΜΜΕ, και επιβάλλει από την 30.11.2021 μείωση των συντάξεων σε όλους όσοι λαμβάνουν σωρευτικά αναπηρική και σύνταξη θανάτου. Ειδικότερα, περικόπτει το 70% από το τμήμα της εθνικής σύνταξης που λάμβανε ο συνταξιούχος λόγω χηρείας, με το αιτιολογικό ότι η ασφαλιστική νομοθεσία δεν επιτρέπει το τμήμα της εθνικής σύνταξης που λαμβάνει συνταξιούχος ή δικαιούχος τόσο από τη σύνταξη θανάτου όσο και από τη σύνταξη αναπηρίας (δηλαδή είτε μεμονωμένα είτε ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) να υπερβαίνει το ύψος μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί