Δεύτερο «άδειασμα» Άδωνη για τα PCR από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου

Δεύτερο «άδειασμα» στον Άδωνη Γεωργιάδη έρχεται από την Κύπρο, αυτή τη φορά από το Υπουργείο Υγείας το οποίο προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις αναφορικά με την αξιοπιστία των PCR τεστ που διενεργούνται στην Κύπρο τα οποία ο υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χαρακτήρισε κινέζικα και… «χαμηλής αξιοπιστίας».

Συγκεκριμένα, οπως αναφέρει στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλα:

  1. Όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.
  2. Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.
  3. Η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η απάντηση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter, διέψευσε τον Άδωνη Γεωργιάδη λέγοντας: «Το πως οι τιμές του PCR από €150 στον ιδιωτικό τομέα και €110 για το κράτος, μειώθηκαν σε 2 μήνες στα €50 φαίνεται στην Έκθεση μας ημερ. 13/10/20», και συνεχίζει: «Έκτοτε, ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές, έριξε τις τιμές στα €15. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ».

Τι είχε ισχυριστεί ο Άδωνης

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο Άδωνης Γεωργιάδης, αναφορικά με το νέο πλαφόν στα μοριακά τεστ PCR των 47 ευρώ την ώρα που στην Κύπρο κοστίζουν 20-25 ευρώ, τα χαρακτήρισε χαμηλής αξιοπιστίας λέγοντας: «Ό,τι αγοράζεις παίρνεις».

Αρχικά, ο υπουργός Ανάπτυξης, για την τιμή των μοριακών τεστ στην Κύπρο που ξεκινά από τα 25 ευρώ, θέλησε να ισχυριστεί πως είναι ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν υπάρχουν. Αμέσως ο δημοσιογράφος του εξήγησε πως η πληροφορία αυτή δεν έρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τον Κωνσταντίνο Αθανασίου, εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου.

«Χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20€-50€. Μία τιμή υπάρχει στα 20€ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ», ισχυρίστηκε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί