Αντιδράσεων συνέχεια για το «μπλόκο» της Αυστραλίας στον Τζόκοβιτς

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Σερβία δήλωσε ότι η ηγεσία της Αυστραλίας χρησιμοποιεί το γεγονός για πολιτικούς σκοπούς

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στη Σερβία μετά την άρνηση της Αυστραλίας να επιτρέψει στον Νο1 τενίστα του κόσμου, Νόβακ Τζόκοβιτς, την είσοδο στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο Σέρβος έχει μεταφερθεί σε ξενοδοχείο –κέντρο για μετανάστες και πρόσφυγες αιτούντες άσυλο– μέχρι τη Δευτέρα όποτε θα εκδικαστεί η έφεση που άσκησαν οι δικηγόροι του κατά της απόφασης να απελαθεί,  καθώς κρίθηκε άκυρη η αίτηση για βίζα που υπέβαλε στις αυστραλιανές αρχές για να συμμετάσχει στο Australian Open, στις 17 Ιανουαρίου.

Στη Σερβία αποδίδεται πολιτική διάσταση στην υπόθεση, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με τον Νόβακ Τζόκοβιτς και να εκτιμά ότι η ηγεσία της Αυστραλίας χρησιμοποιεί το γεγονός για πολιτικούς σκοπούς.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η σερβική κυβέρνηση ζήτησε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να δοθεί η δυνατότητα στον Τζόκοβιτς να μείνει στο σπίτι που νοικιάζει στη Μελβούρνη ώστε να μπορεί να προπονείται μέχρι τη Δευτέρα που θα εκδοθεί η απόφαση της έφεσης που άσκησε για την απέλασή του.

«Ζητήσαμε να μη διαμένει ο Τζόκοβιτς στο κακόφημο ξενοδοχείο παράνομων μεταναστών, αλλά να του επιτραπεί να μείνει στο σπίτι που νοικιάζει» δήλωσε ο Βούτσιτς, αφήνοντας αιχμές για συντονισμένη προσπάθεια αποκλεισμού του Τζόκοβιτς από το μεγάλο τουρνουά τένις, στο οποίο μπορεί να διεκδικήσει τον 21ο τίτλο του Grand Slam. «Όποιον δεν μπορείτε να νικήσετε στο γήπεδο τότε προσπαθείτε να τον εμποδίσετε να συμμετάσχει με διάφορους τρόπους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς.

Η κυβέρνηση Βούτσιτς κάλεσε τον Αυστραλό πρέσβη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «κράτηση» του Τζόκοβιτς, ενώ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βελιγραδίου, ζητώντας την απελευθέρωσή του. Σε κάθε περίπτωση, Σέρβοι πολιτικοί άδραξαν την ευκαιρία να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους εν όψει των φετινών εκλογών, υπερασπιζόμενοι έναν αθλητή-είδωλο για πολλούς.

Στην κοινή γνώμη στη Σερβία εκδηλώνεται έντονη δυσαρέσκεια για την άρνηση των συνοριακών αρχών της Αυστραλίας να επιτρέψουν την είσοδο του Νόβακ Τζόκοβιτς στη χώρα, ενώ στα τοπικά ΜΜΕ γίνεται λόγος για προσπάθεια αποκλεισμού του από το τουρνουά τένις με «δόλια» μέσα.

Η οικογένεια του Τζόκοβιτς έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι όπου χαρακτηρίστηκε «αιχμαλωσία» την κράτηση του Νόβακ Τζόκοβιτς στο εν λόγω ξενοδοχείο στη Μελβούρνη. Ο πατέρας του Νόβακ, Σέρτζαν Τζόκοβιτς υποστήριξε ότι οι συνοριακές αρχές συμπεριφέρονται στο γιο του σαν «κοινό εγκληματία», ενώ χαρακτήρισε «σοβινιστική» την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Ο Σέρτζαν Τζόκοβιτς κάλεσε τους πολίτες να επιφυλάξουν υποδοχή ήρωα στον Νόβακ Τζόκοβιτς, όταν θα επιστρέψει στο Βελιγράδι.

Σύντομο ιστορικό

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ο οποίος δεν έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, έλαβε υγειονομική εξαίρεση για την είσοδό του στην Αυστραλία και τη συμμετοχή του στο τουρνουά «Australian Open» . Όπως εικάζεται στα σερβικά ΜΜΕ ο Τζόκοβιτς κατέθεσε πιστοποιητικό ότι νόσησε το περασμένο Ιούνιο και έτσι του δόθηκε άδεια εισόδου.

Με δεδομένο ωστόσο ότι έχουν παρέλθει έξι μήνες από τότε που νόσησε ο Τζόκοβιτς οι συνοριακές αρχές στην Αυστραλία αποφάσισαν την απέλασή του και πλέον αναμένεται (την ερχόμενη Δευτέρα) η απόφαση της έφεσης που άσκησε ο τενίστας κατά της απέλασής του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί