Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Καζακστάν υπό το βάρος των λαϊκών αντιδράσεων

Ο πρόεδρος του Καζακστάν έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης της χώρας, λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός επέμενε ότι δεν πιέζεται από τις διαδηλώσεις ενάντια στην αύξηση της τιμής του υγραερίου και δεν πρόκειται να υποχωρήσει ή να παραιτηθεί, όπως απαιτούσαν οι διαδηλωτές.

Ο πρόεδρος Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγιεβ διόρισε υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον αντιπρόεδρο της παραιτημένης κυβέρνησης, Αλικάν Σμαΐλοβ.

Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο επιβλήθηκε από την κυβέρνηση ως απάντηση στις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών σε διάφορα σημεία της χώρας, με αποτέλεσμα σοβαρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής.

AP PHOTO

Οι αντιδράσεις ξέσπασαν αρχικά το περασμένο Σαββατοκύριακο στη μεγαλύτερη Καζάκικη πόλη, το Αλμάτι, στα δυτικά της χώρας, όμως εξαπλώθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς και στην υπόλοιπη χώρα.

Διάφορα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ και τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας στο κέντρο του Αλμάτι να εξαπολύουν επίθεση με χημικά, κρότου λάμψης και γκλοπ κατά των διαδηλωτών με σκοπό να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που ξεπερνούσαν τις 5.000. Ο αριθμός αυτός είναι ασυνήθιστος για μία χώρα σαν το Καζακστάν, όπου απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, ενώ επικρατεί καθεστώς εκφοβισμού και αστυνομοκρατίας στο δρόμο, την ώρα που δεν υπάρχει συγκροτημένη αντιπολίτευση στη Βουλή.

Πληφορρίες τοπικών μέσων κάνουν λόγο για καμένα περιπολικά σε μία σκηνή που θυμίζει πολεμική ζώνη στο κέντρο της πόλης.

AP PHOTO
AP PHOTO

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αρχικά στην πετρελαϊκή πόλη του Ζαναόνεν, όπου μία δεκαετία νωρίτερα, το Δεκέμβριο του 2011, η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών με αποτέλεσμα το θάνατο 16 ανθρώπων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί