«Εγωιστές» αποκάλεσε ο Πάπας τα ζευγάρια που επιλέγουν κατοικίδια αντί για παιδιά

Σε μια ασυνήθιστη για τη ρητορική του και συνάμα αμφιλεγόμενη δήλωση προχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος λέγοντας ότι οι άνθρωποι που αντικαθιστούν παιδιά με κατοικίδια ζώα εκδηλώνουν «έναν εγωισμό».

Μιλώντας για τη γονεϊκότητα στο Βατικανό, ο ποντίφικας αναφέρθηκε στο ότι τα κατοικίδια «μερικές φορές παίρνουν τη θέση των παιδιών» στην κοινωνία.

«Σήμερα… βλέπουμε μια μορφή εγωισμού. Βλέπουμε ότι κάποιοι δεν θέλουν να κάνουν παιδί», είπε. «Μερικές φορές κάνουν ένα και αυτό είναι, αλλά έχουν σκύλους και γάτες που παίρνουν τη θέση των παιδιών. Αυτό μπορεί να κάνει τον κόσμο να γελάει, αλλά είναι πραγματικότητα».

Αυτή η πρακτική, κατά τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας των 1,3 δισεκατομμυρίων πιστών, «είναι άρνηση της πατρότητας και της μητρότητας και μας μειώνει, αφαιρεί την ανθρωπιά μας».

Έτσι, «ο πολιτισμός γερνάει χωρίς ανθρωπιά γιατί χάνουμε τον πλούτο της πατρότητας και της μητρότητας, και η χώρα είναι που υποφέρει», είπε ο ποντίφικας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει φωτογραφηθεί να χαϊδεύει σκύλους, να αφήνει ένα αρνάκι να τυλίγεται στους ώμους του κατά τη διάρκεια των Θεοφανείων το 2014. Μέχρι και χάιδεψε μια τίγρη και ένα μικρό πάνθηρα, σχολιάζει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Όμως, ενώ ο προκάτοχός του, Βενέδικτος XVI, ήταν λάτρης των γατών, για τον πάπα Φραγκίσκο δεν είναι γνωστό αν έχει κατοικίδιο στην κατοικία του στο Βατικανό.

Το 2014, πάντως, ο Πάπας δήλωσε στην εφημερίδα Il Messaggero ότι το να έχεις κατοικίδια αντί για παιδιά ήταν «ένα άλλο φαινόμενο πολιτισμικής υποβάθμισης» και ότι οι συναισθηματικές σχέσεις με τα κατοικίδια ήταν «πιο εύκολες» από την «σύνθετη» σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών.

Σήμερα, ενώ κάλεσε τα ζευγάρια που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά για βιολογικούς λόγους να εξετάσουν το ενδεχόμενο υιοθεσίας, προέτρεψε τους δυνητικούς γονείς «να μην φοβούνται» τη γονεϊκότητα. «Το να κάνεις παιδί είναι πάντα ένας κίνδυνος, αλλά υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να μην κάνεις παιδί, να αρνηθείς την πατρότητα», είπε.

Ο ποντίφικας έχει καταγγείλει στο παρελθόν τον «δημογραφικό χειμώνα», ή αλλιώς την πτώση των γεννήσεων στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “«Εγωιστές» αποκάλεσε ο Πάπας τα ζευγάρια που επιλέγουν κατοικίδια αντί για παιδιά”

  1. Αλεπουδο - ουρές

    Αποφάσισα να αποκτήσω ένα παιδί χωρίς να έχω εξασφαλίσει σύζυγο – χρηματοδότη. Το αποτέλεσμα ήταν από επιτυχημένη επαγγελματίας να καταλήξω να ζω σαν άστεγη επί τουλάχιστον 2 χρόνια. Όσο δύσκολα και να ήταν κατάφερα να είμαι καλή μητέρα. Λιγότερο με πείραξε η άποψη του Πάπα που στο κάτω κάτω είναι άνθρωπος μιας άλλης εποχής λόγω ηλικίας. Περισσότερο με πείραξε όταν η Τζένη η γυναίκα του Κικίλια δήλωσε στον Χατζηνικολάου ότι πάνω από όλα είναι μάνα και ότι πέρασε για πυρός και σιδήρου, αλλιώς δεν θα ήταν αυτή που είναι… Τα ζώα είναι πολύ πιο όμορφα από μερικούς μερικούς…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί