«Πρωτοχρονιάτικη» σύγκρουση Ξανθού – Πλεύρη για τους ανασφάλιστους

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των δύο πολιτικών με τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη συνταγογράφηση για ανασφάλιστους να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση για «δυσανεξία» σε πολιτικές καθολικής κάλυψης και ισότητας, ενώ επισημαίνει ότι ο Θ. Πλεύρης κοροϊδεύει τον κόσμο πως σε έναν μήνα θα επανέλθει η κανονικότητα.

Η ανακοίνωση του Ανδρέα Ξανθού έρχεται μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι η απαγόρευση συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση

Ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης εκτός από το τραγικό έλλειμα προετοιμασίας του ΕΣΥ ενόψει του νέου επιδημικού κύματος, χρεώνεται πολιτικά και τη σοβαρή υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών. Μετά την κατακραυγή των Συλλόγων Ασθενών και της κοινωνίας των πολιτών, ο κ. Πλεύρης αναγκάστηκε να μεταθέσει για λίγο την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς φαρμάκων και εξετάσεων σε ανασφάλιστους. Σε εφαρμογή του πρόσφατου ν.4876/2021, ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε ότι ο αποκλεισμός αυτός θα ισχύσει από 1/2/2022 «για την αποφυγή πίεσης στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες λόγω της πανδημίας covid-19». Αυτό είναι το «πρωτοχρονιάτικο δώρο» του κ. Πλεύρη στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας!

Πέρα από το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται απόλυτα η «δυσανεξία» της κυβέρνησης σε πολιτικές καθολικής κάλυψης και ισότητας στη φροντίδα υγείας, ο Υπουργός Υγείας κοροϊδεύει τον κόσμο θεωρώντας ότι σε ένα μήνα θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στο αποδιοργανωμένο ΕΣΥ! Στην πραγματικότητα ο Υπουργός Υγείας, επειδή υποχωρεί στις πιέσεις της φαρμακοβιομηχανίας που διαμαρτύρεται για την υπέρβαση της δαπάνης και το αυξημένο clawback, έχει επιλέξει να βάλει εμπόδια πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – και μάλιστα εν μέσω πανδημικής έξαρσης- σε ένα από τα πλέον οικονομικά αδύναμα τμήματα της κοινωνίας. Αυτό είναι εγκληματικό με όρους Δημόσιας Υγείας. Η πανδημία απαιτεί το ακριβώς αντίθετο: άρση των ανισοτήτων, ενδυνάμωση του ΕΣΥ, ισότιμη και δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ανθρώπων. Η μόνη λύση είναι να ακυρωθεί ο νόμος και να επανέλθει σε ισχύ η ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. ​

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι «το μεγαλύτερο δώρο στην φαρμακοβιομηχανία φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Υγείας τον κ. Ξανθό. Παρέλαβαν καθεστώς τιμολόγησης μέσου όρου 3 χαμηλότερων τιμών στις χώρες της ΕΕ, χωρίς “κόφτη” και παρέδωσαν τιμολόγηση μέσου όρου 2 χωρών Ευρωζώνης με “κόφτη”, υπακούοντας τις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχανιών για προστασία της τιμής των φαρμάκων».

Ο κ. Πλεύρης προσθέτει ότι «πλέον, με τις νέες διατάξεις τιμολόγησης, που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, γίνονται διαπραγματεύσεις με έλεγχο του όγκου κατανάλωσης και εκτίμηση της χαμηλότερης τιμής σε όλη την ΕΕ, ενώ προβλέπεται δυνατότητα μείωσης τιμής ακόμη και χωρίς προστατευτικό “κόφτη”, εάν χρειαστεί.

Οι δε ανασφάλιστοι προστατεύονται πλήρως, αλλά πλέον θα ελέγχεται η προκλητή συνταγογράφηση, καθώς τα τελευταία χρόνια η δαπάνη διπλασιάστηκε με συνταγές σε ΑΜΚΑ, που δεν αντιστοιχούσαν σε ανθρώπους με κατοικία στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει 310 εκατ.ευρώ».

«Αυτά τα μέτρα δεν αρέσουν ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε στην φαρμακοβιομηχανία, αλλά προστατεύουν τα χρήματα των φορολογουμένων», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Πλεύρης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί