Ακύρωση της κλήσης σε απολογία και της άσκησης ποινικής δίωξης ζητά η Γιάννα Παπαδάκου

Αίτηση με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η κλήση σε απολογία της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου και η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της κατέθεσαν στο δικαστικό Συμβούλιο του άρθρου 86 του Συντάγματος οι δικηγόροι της δημοσιογράφου, Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα.

Όπως επισημαίνουν σε δελτίο Τύπου οι συνήγοροι της Γ. Παπαδάκου στην περίπτωσή της έχει παραβιαστεί η ΕΣΔΑ και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, αφού δεν προηγήθηκε ακρόασή της ούτε ολοκληρώθηκε η σχετική προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών στον οποίο είχε διαβιβαστεί μήνυση του Μιωνή Σάμπυ, ούτε κρίθηκε από τον Εισαγγελέα αυτόν το βάσιμο ή μη της ανωτέρω μήνυσης. Επιπλέον, τονίζουν ότι η ποινική της δίωξη ασκήθηκε παρά την αντίθετη γνωμάτευση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής χωρίς να έχει προηγηθεί η νόμιμη προδικασία, με αυθαίρετο τρόπο.

Η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου τονίζει ότι «επίσης προ ημερών υποβλήθηκε αίτηση προς την ανακρίτρια του άρθρου 86 του Συντάγματος για να εξεταστούν, πριν την απολογία της, οι ακόλουθοι ουσιώδεις μάρτυρες που ανατρέπουν ακόμη και τις πιο αυθαίρετες υποψίες σε βάρος της.

Οι μάρτυρες είναι οι ακόλουθοι:

1. Herve Daniel Mercel Falciani, ο οποίος μπορεί να καταθέσει σχετικά με το πως κλείστηκε το ραντεβού στο Παρίσι από την εισαγγελία και για το εάν την γνώριζε πριν τη συνάντηση αυτή στο Παρίσι την 12.9.2015,

2. Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος πρέπει να κληθεί εκ νέου προκειμένου να καταθέσει επίσης για τον τρόπο με τον οποίο κανονίστηκε το ραντεβού στο Παρίσι και ποιος ήταν ο σκοπός της κατάθεσης του Φαλτσιανί, καθώς επίσης και αν τον επισκέφτηκε ελεγκτής του ΣΔΟΕ προκειμένου να του καταγγείλει απειλές που δέχθηκε.

3. Γεώργιος Καλούδης, προκειμένου να καταθέσει επίσης για τον τρόπο με τον οποίο κανονίστηκε το ραντεβού στο Παρίσι και ποιος ήταν ο σκοπός της κατάθεσης του Φαλτσιανί και εάν γνώριζε την Παπαδάκου πριν το ταξίδι στο Παρίσι και εάν τους συνόδευσε.

4. Τρύφων Αλεξιάδης, προκειμένου να καταθέσει για τις συνθήκες ελέγχου σχετικά με την φοροδιαφυγή των κ.κ. Μιωνή, Παπασταύρου και Μεταξά. Ο μάρτυρας αυτός υπήρξε ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ.

5. Σταύρος Καπάκος, ο οποίος θα καταθέσει σχετικά με την επαγγελματική της πορεία και

6. Γεωργία Κοντράρου προκειμένου να καταθέσει τι προβλέπει για το ρεπορτάζ ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και τον τρόπο που γίνονται οι επαφές των δημοσιογράφων με του εισαγγελείς.

Ζητά τις δικογραφίες για Λοβέρδο, Γεωργιάδη και Αβραμόπουλο

Επιπλέον οι συνήγοροι της γνωστής δημοσιογράφου κάνουν γνωστό ότι από τις 21.12.2021 έχουν ζητήσει από την ανακρίτρια να τους γνωστοποιηθεί η δικογραφία για την οποία ενεργείται ανάκριση σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς και οι δικογραφίες που εκκρεμούν ενώπιον του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, μετά από προκαταρκτική εξέταση, για τους Άδωνη Γεωργιάδη και Δημήτριο Αβραμόπουλο, «προκειμένου να λάβει γνώση η κα Παπαδάκου των δικογραφιών αυτών πριν την απολογία της στην ανακρίτρια, δεδομένου ότι στο κατηγορητήριο που της κοινοποιήθηκε αναφέρεται αυθαίρετα ότι εστάλησαν οι φάκελοι από την κυρία Τουλουπάκη στη Βουλή χωρίς την ύπαρξη στοιχείων κατά των πολιτικών προσώπων.

Αυτονόητο βέβαια ότι η Γιάννα Παπαδάκου ως δημοσιογράφος δεν έχει καμία σχέση με τις ενέργειες της δικαιοσύνης».

Χθες οι δύο δικηγόροι κατήγγειλαν δίωξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας, ενώ η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε τον προβληματισμό της και τη συμπαράστασή της στη συνάδελφο.

Το θέμα πάντως έφτασε και στις Βρυξέλλες μέσω του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Αρβανίτη, που καλεί την Κομισιόν να πάρει θέση.

Σε δήλωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η πρωτοφανής κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου σε απολογία ως κατηγορούμενης για την ερευνητική της Δημοσιογραφία στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Μιωνή, πέρα από τα προφανή δικονομικά της προβλήματα συνιστά ευθεία αντικειμενική προσβολή κατά της Ελευθερίας του Τύπου». 

Αναλυτικά η δήλωση του Κ. Αρβανίτη:

Εισαγωγή

Η πρωτοφανής κλήση της Δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου σε απολογία ως κατηγορούμενης για την ερευνητική της Δημοσιογραφία στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Μιωνή, πέρα από τα προφανή δικονομικά της προβλήματα συνιστά ευθεία αντικειμενική προσβολή κατά της Ελευθερίας του Τύπου. 

Η κατηγορία σε βάρος Δημοσιογράφου επειδή επέλεξε να ασκήσει το λειτούργημά της και όχι να σιωπήσει, επειδή επέλεξε το δρόμο του δημοσιογραφικού καθήκοντος και όχι της ακμάζουσας τα τελευταία χρόνια Δημοσιογραφίας των Δημοσίων Σχέσεων και του Ξεπλύματος ισχυρών παραγόντων, είναι μια κίνηση εκφοβισμού κατά των επαγγελματιών της Ενημέρωσης που επιλέγουν να υπηρετήσουν την Ερευνητική Δημοσιογραφία. 

Η Ερευνητική Δημοσιογραφία, δεν απειλεί τη νομιμότητα, αλλά προστατεύει τη νομιμότητα από αυθαιρεσίες ισχυρών, είναι αναγκαίο συστατικό του αγαθού της Ενημέρωσης που προστατεύεται από το Σύνταγμα. 

Απειλή για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου συνιστά κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της Δημοσιογραφικής Έρευνας, κάθε απόπειρα εκφοβισμού Δημοσιογράφου, που θα μας βρει σταθερά απέναντι, όπως θα βρει τελικά και την ίδια τη Δικαιοσύνη.
Αυτοί που συνέβαλαν στην αποκάλυψη κρίσιμων πτυχών του σκανδάλου της Novartis πρέπει να προστατευτούν από την εκδικητική μανία μιας πολιτικής εξουσίας που συμπεριφέρεται ως καθεστώς. 

Είναι χρέος της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας να πάρει θέση για ένα θέμα που αγγίζει τον πυρήνα του Κράτους Δικαίου, να καταδικάσει αυτήν την προσβολή της Ελευθερίας του Τύπου, να βάλει φρένο σε κάθε μεθόδευση εκφοβισμού κατά Δημοσιογράφου, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Με αυτό το σκεπτικό θα φέρουμε την πρωτοφανή αυτή εξέλιξη ενώπιον των Ευρωπαϊκών Οργάνων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί