Αισιόδοξοι οι επιστήμονες για την “Ο”: Μεγαλύτερη διασπορά, αλλά ηπιότερα τα συμπτώματα- Ελπίδες ότι ο ιός εκφυλίζεται

Μια αισιόδοξη εκτίμηση όσον αφορά την πορεία της πανδημίας έκανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και γιατρός παθολόγος, Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι το στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία. Ανάλογη είναι η εκτίμηση του καθηγητή πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη, ο οποίος είπε ότι η παραλλαγή «Ο» θα βοηθήσει στην εκφύλιση του ιού.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν για έκρηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του στελέχους Όμικρον, την εβδομάδα που έρχεται, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει στη λήψη νέων περιοριστκών μέτρων, όπως έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Αύριο Δευτέρα συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, για να αξιολογήσει την κατάσταση και να προτείνει τα νέα μέτρα. Βασικό στοιχείο που θα καθορίσει τις αποφάσεις είναι οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας: οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις, που είναι ενδεικτικές για την πίεση στο σύστημα υγείας.

Αθ. Δημόπουλος: Ηπιότερη νόσηση
Ο γιατρός και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι η μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον είναι πολύ ταχύτερη, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους. Επισήμανε ότι τα πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική έδειξαν μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ενώ πρόσφατες μελέτες από το Χονγκ Κονγκ, έδειξαν ότι αυτό το στέλεχος έχει μεγαλύτερη τάση να εισέρχεται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερη στα κύτταρα των πνευμόνων.

Για τον λόγο αυτό, η «Ο» προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία, και τα συμπτώματα είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αιματολογίας-Ογκολογίας Αθ. Δημόπουλο, τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων. Οι νοσηλείες, όμως, δεν είναι ανάλογες με τον αριθμό των κρουσμάτων και έχουν μικρότερη διάρκεια, επομένως έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ήπιο ιό.

Οταν ρωτήθηκε πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας, ο Αθανάσιος Δημόπουλος εξήγησε ότι «αν επικρατήσει παγκοσμίως η Όμικρον και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη».

Ν. Τζανάκης: Έκρηξη διασποράς, αλλά…
Μεγάλη έκρηξη διασποράς του κορονοϊού τις αμέσως επόμενες ημέρες προέβλεψε και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζαάκης, καθώς τα μοντέλα των επιστημόνων υπολογίζουν ότι ήδη η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί έως και το 10% των κρουσμάτων που καταγράφονται.

«Η πανδημία θα έρθει πιο μπροστά», δήλωσε στην τηλεόραση του ΟΡΕΝ, λέγοντας ότι πιστεύει πως «αυτή την Τρίτη θα έχουμε πάνω από 9.000 κρούσματα».

«Είμαστε ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Όμικρον στη χώρα μας», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «είναι επιτυχία της χώρας ότι έχει επιβραδυνθεί η μετάλλαξή της. Όμως τις τελευταίες μέρες φαίνεται εκρηκτική η αύξησή της. Πάνω από το 10% των καθημερινών κρουσμάτων είναι Όμικρον».

«Τρίτη με Τετάρτη θα ανέβουν τα νούμερα. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα!
Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων», επισήμανε. Ωστόσο πρόσθεσε ότι ο ίδιος πιστεύει πως «η Όμικρον θα μας “χαιρετήσει” και θα βοηθήσει στην εκφύλιση του ιού. Δεν είναι όμως βέβαιο. Πάντα κινδυνεύουμε όμως με μία μετάλλαξη».

Επίσης, πρότεινε μια σειρά από μέτρα, τα οποία αν ληφθούν μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισης της πανδημίας και στον περιορισμό των κρουσμάτων. Αυτά, όπως είπε, είναι τα εξής:

Σπαστό ωράριο στις εργασίες για αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ
Μείωση ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων
Αύξηση ωραρίου στα σούπερ μάρκετ
Μείωση ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης
Παράταση των διακοπών για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια
Η. Μόσιαλος: Αν χρειαστεί, τοπικά lockdown
Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η επικράτηση της παραλλαγής «Ο» στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε το να εφαρμοστούν τοπικά lockdown το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του London School of Economics, ήδη το 10 με 20% των κρουσμάτων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι της παραλλαγής Όμικρον.

«Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε, αναφέροντας επίσης ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».

Αναφερόμενος στην παραλλαγή Όμικρον, εξήγησε ότι «αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει», αποκλείοντας μέσα στον Ιανουάριο τη λήψη ακόμη πιο δύσκολων μέτρων από αυτών που έχουν ανακοινωθεί.

Υπό τον όρο ότι όλα θα πρέπει να γίνοντα «πάντα με σύνεση». «Θα μπορούσε να γίνει τοπικό lockdown παραδείγματος χάριν εάν χρειαστεί κάπου», είπε.

Επικαλούμενος τα υπάρχοντα στοιχεία, ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε ότι η νοσηλεία για ένα βράδυ στο νοσοκομείο λόγω της Όμικρον είναι 40 με 70% λιγότερη σε σχέση με τη Δέλτα, γεγονός που απέδωσε κυρίως στον εμβολιασμό των νέων ή το γεγονός ότι έχουν νοσήσει.

One Thought to “Αισιόδοξοι οι επιστήμονες για την “Ο”: Μεγαλύτερη διασπορά, αλλά ηπιότερα τα συμπτώματα- Ελπίδες ότι ο ιός εκφυλίζεται”

  1. εκτός των άλλων είναι και σαχλοί

    Λοιπόν, το ότι άλλαξαν υπουργό υγείας δεν σημαίνει ότι ξεχάσαμε τι έκανε πέρυσι τέτοιο καιρό ο Κικίλιας. Ο κόσμος πέθαινε και αυτός ήταν δίπλα στην “Τζένη” σαν να ήταν κανένας πρίγκιπας ή εφοπλιστής με το μοντέλο του… Ένα χρόνο μετά ξαναχτυπούν, τη στιγμή που Ελληνίδες με πτυχία, ξένες γλώσσες κτλ είναι άνεργες, η “Τζένη” γράφει ανάρτηση στα… αγγλικά για τα γενέθλια του μπακλαβαδάκι της…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί