Μέτρα κατόπιν εορτής και σε δεύτερη φάση προς μεθεόρτιο lockdown- Ούτε νύξη για ενίσχυση του ΕΣΥ

Σε παιχνίδι καθυστερήσεων και παράτασης επιδίδεται η κυβέρνηση μπροστά στην απειλή της μετάλλαξης Ομικρον που ήδη σαρώνει την Ευρώπη, μεταθέτοντας την λήψη ουσιαστικών μέτρων μετά τις 3 Ιανουαρίου με αποκλειστικό γνώμονα να μείνει ανοιχτή η εορταστική αγορά.

Πρακτικά, η απόφαση να ληφθούν μέτρα σε «δύο στάδια» αφήνει να περάσει το δεκαπενθήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με μοναδική θωράκιση απέναντι στην έξαρση της πανδημίας την καθολική και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και στην απαγόρευση των εκδηλώσεων.

Ωστόσο οι Κ. Μητσοτάκης και Θ. Πλεύρης δεν κάνουν καμία νύξη στο καθολικό αίτημα για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναγνώρισε -πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο- ότι η νέα μετάλλαξη θα ασκήσει μεγάλη πίεση στα συστήματα Υγείας. Τουναντίον, ο υπουργός Υγείας έστειλε απειλητικό τελεσίγραφο στους υγειονομικούς που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας λέγοντας ότι όσοι εντός του τριμήνου δεν εμβολιαστούν, θα τεθούν εκτός ΕΣΥ. Προχθές η ΟΕΝΓΕ επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα να πραγματοποιηθούν «προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες και με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων υγειονομικού προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές κ.λπ. σύμφωνα με τις προδιαγραφές) σε μόνιμες θέσεις».

Με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και ορθάνοιχτο παράθυρο για περαιτέρω αυστηροποίηση με την έλευση της νέας χρόνιας οι εορτές.
Νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από το πρωί, σήμερα, υπό το φόβο της εξάπλωσης της «Όμικρον». Η κυβέρνηση με χαρακτηριστική καθυστέρηση και ενώ μέχρι χθες δεν έβλεπε την ανάγκη εφαρμογής περιορισμών ανακοίνωσε νέα μέτρα που προβλέπουν μάσκες παντού και ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων.

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης (27 Δεκεμβρίου) και αναμένουμε το δεύτερο «κύμα» μέτρων μετά τις 2 Ιανουαρίου χωρίς να αποκλείεται να έρθει και νωρίτερα.

Μέχρι τότε, το πρώτο κύμα μέτρων προβλέπει:

  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων 
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (εκτός από την εστίαση)
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας ΚΝ-95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα σε όλες τις πύλες της χώρας, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ την δεύτερη και τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή τους.

Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση παρά το γεγονός πως το μέτρο αμφισβητείται ανοικτά με τον διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» να επιχειρηματολογεί γιατί «τα self test είναι κοροϊδία».

Το δεύτερο κύμα μέτρων 

Παρά τη διαφαινόμενη ανησυχία της κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις, δεν ανακοινώθηκαν αλλαγές σε σχολεία και εκκλησίες. Δεν τίθεται θέμα να μην ανοίγουν τα σχολεία, ούτε να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας τους (τηλεκπαίδευση), δήλωσε χαρακτηριστικά (ΑΝΤ1) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αφήνοντας πάντως ανοιχτό ένα παραθυράκι που θα εξαρτηθεί –όπως είπε– από τις εισηγήσεις της επιτροπής. Όσο για τις εκκλησίες, ο υπουργός αρκέστηκε να πει πως θα γίνουν εντατικοί έλεγχοι σε όλους τους τομείς.

Έκρινε επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας της εξάπλωσης της παραλλαγής «Όμικρον» δεν εξήγησε όμως γιατί ενώ στο Μαξίμου γνώριζαν δεν ενεργοποιήθηκαν νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τη νέα χρονιά τα μέτρα θα επικεντρωθούν στους χώρους διασκέδασης (ωράριο), στις αθλητικές εκδηλώσεις ενώ αναμένονται αποφάσεις και για την αύξηση της τηλεργασίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί