Επίσκεψη Α. Ξανθού στο Εθνικό Κέντρο Αναπηρίας

Επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Αναπηρίας (ΕΚΑ), τη μοναδική δευτεροβάθμια δημόσια δομή αποκατάστασης στη χώρα, πραγματοποίησε ο βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός συνοδευόμενος από τον Σταμάτη Βαρδαρό, πρώην αν. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και το Θύμιο Γεωργόπουλο, πρώην Διοικητή  του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός-Κοργιαλένειο». Ο κ. Ξανθός συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Κέντρου και του Νοσοκομείου ΚΑΤ (με το οποίο είναι διασυνδεδεμένο) , με τα επιστημονικά και διοικητικά στελέχη και το Σωματείο Εργαζομένων. Αναδείχθηκε το σοβαρό πρόβλημα με τους 2 λέβητες θέρμανσης του νερού που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και έχουν δημιουργήσει απαράδεκτες συνθήκες φροντίδας των νοσηλευομένων ασθενών. Η προσωρινή λύση με τα air condition εδάφους δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα  και είναι απόλυτη προτεραιότητα η άμεση αντικατάστασης τους. Το μείζον θέμα βεβαίως είναι η παλαιότητα των κτιριακών  υποδομών και εγκαταστάσεων του ΕΚΑ, που απαιτούν ολοκληρωμένη παρέμβαση αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού τους.

Το ΕΚΑ έχει δυναμικότητα 126 κλινών αποκατάστασης, αλλά σήμερα λόγω των μέτρων για την covid-19 υπάρχει κάλυψη μόνο 54%. Παρά τις επιστημονικές εισηγήσεις για ανάπτυξη ειδικού τμήματος post-covid παρακολούθησης-αποκατάστασης για ασθενείς που είναι σε φάση αποθεραπείας και χρειάζονται εξειδικευμένη  φροντίδα , το θέμα δεν έχει προχωρήσει με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας . Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι αυτό είναι πολιτική επιλογή για να στηριχθούν οι ιδιωτικές δομές αποκατάστασης, που έχουν στην πράξη αναλάβει όλη τη μετανοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών covid.

Θέμα ζωτικής σημασίας επίσης είναι η υποστελέχωση του ΕΚΑ και η συνεχής απομάκρυνση προσωπικού χωρίς αντικατάσταση, λόγω  συνταξιοδότησης. Το Σωματείο έθεσε επιτακτικά το πρόβλημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων (περίπου το 25% των υπηρετούντων) και την δρομολογημένη εκχώρηση σε συνεργείο catering της σίτισης των ασθενών.

Ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε τις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη στήριξη του ΕΣΥ και τους ανθρώπινου δυναμικού του:  αυτόματη προκήρυξη των κενούμενων θέσεων, μόνιμη εργασιακή προοπτική για τους συμβασιούχους (επικουρικοί γιατροί-λοιπό επικουρικό προσωπικό-ΟΑΕΔ) και ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες καθαριότητας-φύλαξης-σίτισης και όχι φυσικά επαναφορά των εργολαβικών συνεργείων όπως προωθεί η κυβέρνηση , ένταξη στα ΒΑΕ και σοβαρή αναβάθμιση των αποδοχών, καθώς  και των εργασιακών συνθηκών και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης όλου του προσωπικού . Τέλος, ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε να αναδείξει τα οξυμμένα προβλήματα του ΕΚΑ στη Βουλή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί