Η κυνική παραδοχή του Αδώνιδος: «Δεν έχουμε χρήματα, δεν κάνουμε lockdown»

Μια ανατροπή των κυβερνητικών δικαιολογιών περί «επιτυχίας αντιμετώπισης της πανδημίας» σε συνδυασμό με τη μη επιβολή νέου lockdown με αφορμή μάλιστα τη μετάλλαξη Όμικρον, φέρνει η δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη την Τρίτη 21/12 στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

Ο Άδωνης Γεωργιάδης αναφερόμενος στη θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά ενός νέου lockdown, σε αντίθεση με τις χώρες που το επιβάλλουν όπως η Ολλανδία δήλωσε χωρίς καμία υπεκφυγή πως η χώρα δεν έχει χρήματα, αφού –αντίθετα- στα προηγούμενα lockdown είχε ανοίξει τους κρουνούς των χρημάτων η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνης Γεωργιάδης:

«Αυτό που έκανε πχ η Ολλανδία που έβαλε ξαφνικό απότομο γενικό lockdown εμένα με σόκαρε. Σκέφτομαι έναν μαγαζάτορα στο Άμστερνταμ ή στο Ρότερνταμ που είχε κάνει τις προμήθειές του για την εορταστική αγορά και τώρα είναι στον αέρα. Φαντάζομαι όμως ότι η ολλανδική κυβέρνηση έχει κάνει τα κουμάντα της και έχει επαρκή χρήματα για να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις που ειδάλλως θα καταστραφούν. Άρα η απόφαση ενός lockdown ή όχι συναρτάται από τον επιδημιολογικό κίνδυνο και από την οικονομική σου δυνατότητα. Η Ολλανδία είναι μια χώρα με ένα από τα χαμηλότερα χρέη στην ΕΕ, μπορεί να δανειστεί όσα χρήματα θέλει και να τα ξοδέψει με όποιον τρόπο θέλει, είμαστε εμείς στην ίδια θέση με την Ολλανδία;».

Και συνέχισε λέγοντας:

«Κάναμε lockdown όταν δεν υπήρχε το εμβόλιο, γιατί κάναμε; Γιατί είχε ανοίξει τους κρουνούς των χρημάτων η ΕΕ και είπε “κλείστε όλοι και πάρτε λεφτά να στηρίξετε”, τώρα λέει η Ευρώπη “μοιράζω λεφτά για να κλείσετε” και δεν το ήξερα; Άρα ας μην συζητάμε για κάτι που απλά δεν γίνεται».

Στο σημείο αυτό του έγινε ερώτηση με αφορμή τις αναφορές των ειδικών αλλά και του Σωτήρη Τσιόδρα που εξέφρασαν τους φόβους (και τη βεβαιότητα) για μία νέα έξαρση της πανδημίας.

«Εάν τελικά υπάρχει μια πανευρωπαϊκών διαστάσεων πανδημία προφανώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αλλάξει την πολιτική της ως προς τα χρήματα… (…) άμα αλλάξει η πολιτική ως προς τα χρήματα και άμα κάποιος θέλει να σε πληρώνει για να κάθεσαι, όλα γίνονται, όλα είναι ζήτημα χρήματος, “ δει δη χρημάτων, ω Άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων”»

Για να συμπληρώσει:

«Άρα το lockdown δεν γίνεται γιατί αν κάνεις lockdown χωρίς λεφτά θα καταστρέψεις την οικονομία σου, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σου και αυτό είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από τον υγειονομικό».

Όλα αυτά βέβαια αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση δεν αποκηρύσσει το lockdown επειδή επιδημιολογικά δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιο μέτρο, αλλά γιατί η οικονομία για την οποία επαίρονται δεν το αντέχει.

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, όσο και αν ένα νέο lockdown είναι εφιάλτης. Όλα αυτά όταν η κυβέρνηση έχει χρήματα για Μέσα Ενημέρωσης, έχει χρήματα για απευθείας αναθέσεις και για πρακτικές υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Παραμένει ακόμα το ζητούμενο γιατί αφού αποκλείεται τέτοιο μέτρο δεν φρόντισε εκ των προτέρων να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας αφού ήταν ηλίου φαεινότερον πως δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί