Η πάγια τακτική της κυβέρνησης να καπελώνει τους ειδικούς και να υπαγορεύει τα νέα μέτρα

Για άλλη μία φορά ουσιαστικά ανακοίνωσαν πριν καν συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Τη σφραγίδα του Μεγάρου Μαξίμου έχει όπως φαίνεται το μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς μέρες και θα αποτελεί τον πρώτο περιορισμό σε βάρος των εμβολιασμένων. Η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή της συνήθεια, έχει ουσιαστικά ανακοινώσει υποχρεωτικά rapid test από τη τσέπη των πολιτών που θα θελήσουν να κάνουν ρεβεγιόν, πριν καν συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Δείτε επίσης: Τεστ για όλους προαναγγέλλει ο Πλεύρης

Οι εμβολιασμένοι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα rapid test, ομολογεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Γιάννης Οικονόμου μπορεί αρχικά να προσπάθησε να δείξει ότι η τελική απόφαση θα είναι της επιτροπής, ωστόσο στη συνέχεια έσπευσε να μιλήσει για ένα «μέτρο γενικό, αλλά προσωρινό, έκτακτο», επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ειλημμένη αποφάση.

«Εξετάζουμε μέτρα μόνο για εκείνους που το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων – θα δούμε τι θα πει η Επιτροπή, κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά- εκτός από το ότι μόνο εμβολιασμένοι θα επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, αν θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test. Εκείνη την ημέρα ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους θα είναι ένας παραπάνω κίνδυνος για να νοσήσει κάποιος ή αν νοσεί να τον διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα. Δεν θα είναι ένα μέτρο γενικό, αλλά προσωρινό, έκτακτο» δήλωσε μιλώντας το απόγευμα στο Mega.

Το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είχε εμφανιστεί πιο προσεκτικός, λέγοντας ότι «ανάλογα με τις εισηγήσεις που θα δεχθούμε, ενδεχομένως, για κάποιες από τις μέρες των γιορτών, εκεί που θα παρατηρηθεί πολύ μεγάλη προσέλευση για διασκέδαση σε κλειστούς χώρους, εάν κριθεί αναγκαίο ένα τέτοιου είδους μέτρο, θα το συζητήσουμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα. Είναι πολύ χρήσιμο, δεδομένης της ευαισθησίας και της ανησυχίας που υπάρχει, στα μηνύματα που εκπέμπουμε προς την κοινή γνώμη για το τι ισχύει ή τι ενδεχομένως θα προστεθεί, να είμαστε πολύ σαφείς, πολύ καθαροί και πολύ συγκεκριμένοι. Γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις θα γίνονται όταν υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα να ανακοινωθούν, μετά από τις εισηγήσεις των αρμοδίων από το υπουργείο Υγείας».

Ωστόσο τα προσχήματα κρατήθηκαν για λίγες ώρες και η κυβέρνηση ουσιαστικά έδειξε στους επιστήμονες τι πρέπει να κάνουν.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πάγια τακτική της κυβέρνησης να καπελώνει τους ειδικούς και να υπαγορεύει τα νέα μέτρα. Το πιο πρόσφατο περιστατικό στη μακρά λίστα ήταν στις αρχές του μήνα, όταν με «εντολή» Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών άλλαξε τις συστάσεις της σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο πρωθυπουργός λίγες μέρες νωρίτερα από το βήμα της Βουλής είχε προαναγγείλει ουσιαστικά την απόφαση λέγοντας: «Πρώτη, επίσης, η χώρα μας άνοιξε την αναμνηστική, την 3η δόση σε όλους τους ενήλικους, μπροστά από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, πριν ακόμα αναγνωριστεί από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα η σημασία της αναμνηστικής δόσης. Μάλιστα έχω ζητήσει και από την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης, καθώς δεν είμαι γιατρός, αλλά μου είναι απολύτως προφανές ότι η ανοσία φθείρει σταδιακά. Δεν τη χάνει κανείς απότομα στους 6 μήνες. Εάν μπορούμε, λοιπόν, κύριε υπουργέ και πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα, και μας το εγκρίνουν αυτό οι ειδικοί, να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες έχουν εκφράσει κατά καιρούς τη δυσφορία τους για αυτή την τακτική του Μεγάρου Μαξίμου. Πρόσφατα ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είχε δηλώσει με νόημα ότι «την Ελλάδα δεν την κυβερνά η Επιτροπή».

Ανάλογη θέση είχε εκφράσει και η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού η οποία είχε κάνει λόγο για «πολιτικές αποφάσεις».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί