Λιβύη: «Στον αέρα» οι εκλογές της Παρασκευής εν μέσω νέων συγκρούσεων

Ομάδες ενόπλων αναπτύχθηκαν σήμερα Τρίτη, σε ένα προάστιο της Τρίπολης, αναγκάζοντας τα σχολεία της περιοχής να κλείσουν και τον ΟΗΕ να εκφράσει την έντονη ανησυχία του, καθώς εκτός των άλλων αναμένεται να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές της Παρασκευής.

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ, σε μια ανακοίνωσή της, δήλωσε «ανήσυχη για τις εξελίξεις» όσον αφορά την ασφάλεια στην πρωτεύουσα της Λιβύης. «Η κινητοποίηση δυνάμεων που πρόσκεινται σε διάφορες ομάδες προκαλεί εντάσεις και αυξάνει τον κίνδυνο συγκρούσεων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σύρραξη», προειδοποίησε. «Κάθε διαφωνία για πολιτικά ή στρατιωτικά ζητήματα πρέπει να επιλύεται με διάλογο, ιδίως σε αυτήν την περίοδο που η χώρα διανύει μια δύσκολη και περίπλοκη εκλογική διαδικασία, στόχος της οποίας είναι να οδηγήσει σε μια ειρηνική (πολιτική) μετάβαση», επέμεινε η Manul.

Νωρίτερα, σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται οχήματα με πολυβόλα και ένα άρμα μάχης σε μια συνοικία κοντά σε μια πανεπιστημιούπολη. Οι δρόμοι είχαν αποκλειστεί με σακιά με άμμο και τα οδοφράγματα φυλάσσονταν από ενόπλους.

Το Πανεπιστήμιο της Τρίπολης αναγκάστηκε να κλείσει τις πύλες του λόγω της κατάστασης αυτής στις συνοικίες Αΐν Ζάρα και Φορνάζ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πολλά σχολεία σε αυτές τις γειτονιές στα νότια προάστια της πόλης αποφάσισαν επίσης, για προληπτικούς λόγους, να κλείσουν.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συνέλεξε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έχουν σημειωθεί συγκρούσεις ή ανταλλαγή πυρών. Ένας ανταποκριτής μετέδωσε ότι η κατάσταση έβαινε προς εκτόνωση το απόγευμα, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι είχαν ανοίξει για την κυκλοφορία και ο αριθμός των ενόπλων είχε μειωθεί.

Οι αρχές δεν έκαναν κανένα σχόλιο για αυτήν την κινητοποιήση, τρεις ημέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου. Η αναβολή των εκλογών θεωρείται σχεδόν βέβαιη, μολονότι δεν υπάρχει προς το παρόν καμία επίσημη ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, δύο υποψήφιοι από τη Δυτική Λιβύη επισκέφθηκαν σήμερα τη Βεγγάζη όπου συναντήθηκαν με τον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, τον Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος διεκδικεί και αυτός την προεδρία της χώρας.

Οι δύο υποψήφιοι, ο ισχυρός πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άχμεντ Μέιτιγκ, έφτασαν το πρωί στο αεροδρόμιο της Μπενίνα, κοντά στη Βεγγάζη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κυρηναϊκής. Ένας σύμβουλος του Μπασάγα είπε ότι επρόκειτο να συναντηθούν «με βουλευτές, πολιτικούς ηγέτες και αρχηγούς φυλών», υποστηρίζοντας ότι στόχος αυτής της σπάνιας μετάβασης στη Βεγγάζη είναι «να καταρρίψουν τα εμπόδια που ορθώνονται πριν από τις εκλογές και να δείξουν ότι είναι εφικτό να ενωθεί» η χώρα.

Και οι δύο συναντήθηκαν με τον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος ελέγχει ντε φάκτο την Ανατολική και ένα μέρος της Νότιας Λιβύης. Ο Χάφταρ συναντήθηκε επίσης με άλλους υποψηφίους από την Ανατολική και Νότια Λιβύη.

Δεν διευκρινίστηκε πόση διάρκεια είχαν αυτές οι επαφές.

Ο Άχμεντ Μέιτιγκ είπε ότι μετά τη Βεγγάζη οι υποψήφιοι θα πάνε και σε άλλες πόλεις της Ανατολικής Λιβύης.

Μεταξύ Απριλίου 2019-Ιουνίου 2020 ο στρατάρχης Χάφταρ επιχείρησε μάταια να καταλάβει την Τρίπολη. Η πόλη Μιζουράτα, που απέχει 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και από την οποία κατάγονται ο Φάτι Μπασάγα και ο Άχμεντ Μέιτιγκ, έστειλε μεγάλο αριθμό μαχητών που συμμετείχαν στις μάχες για την απώθηση της επίθεσης του Χάφταρ.

Πέρσι το καλοκαίρι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και στη συνέχεια, στις αρχές του 2021, συγκροτήθηκε μια νέα κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί