12 άνθρωποι νεκροί από πυρκαγιές στο σπίτι τους μέσα σε 8 ημέρες

Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία της Πυροσβεστικής βάσει των οποίων μέσα σε διάστημα μόλις οκτώ ημερών (12/12-20/12) βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους 12 συνάνθρωποί μας. Τα θύματα στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, αλλά και τα δύο αδέλφια ηλικίας 12 και 13 ετών που βρήκαν φρικτό θάνατο στις 14 Δεκεμβρίου στο σπίτι τους στο Καματερό από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από θερμαντικό σώμα.

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική οι περισσότεροι θάνατοι φαίνεται να οφείλονται σε κάποιο μέσο θέρμανσης. Η ακρίβεια στο πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά φαίνεται να έχουν στρέψει αρκετούς πολίτες σε πιο οικονομικά μέσα θέρμανσης, εκτιμούν οι ίδιες πηγές. Η χρονιά 2021 είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η χειρότερη από το 2010.

Αναλυτικά τα θλιβερά στοιχεία:

2 Δεκεμβρίου

Ένας 77χρονος άνδρας εντοπίστηκε απανθρακωμένος μέσα στη μονοκατοικία όπου διέμενε μόνος του επί της οδού Γιαννιτσών στην Καρδίτσα. Την Πυροσβεστική ειδοποίησαν γείτονες του άτυχου άνδρα, όταν είδαν να βγαίνει καπνός από το σπίτι του. Δυστυχώς, ο ηλικιωμένος βρέθηκε νεκρός μέσα στο υπνοδωμάτιό του. Η προανάκριση για το περιστατικό είναι σε εξέλιξη.

14 Δεκεμβρίου

Το πανελλήνιο συγκλονίζεται από την είδηση ότι δύο αγοράκια ηλικίας 12 και 13 ετών βρέθηκαν νεκρά και το αδελφάκι τους, ηλικίας 2 ετών σώθηκε με βαριά εγκαύματα, μετά από πυρκαγιά στο σπίτι τους επί της οδού Ιθάκης στο Καματερό. Η φωτιά φέρεται να ξέσπασε από θερμαντικό μέσο και η προανάκριση είναι σε εξέλιξη.

Την ίδια ημέρα μία ακόμη τραγωδία σημειώθηκε στις Σέρρες, όπου ανασύρθηκε νεκρός ένας άνδρας, ηλικίας 40 ετών, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διαμέρισμα επί της οδού Ηροδότου στις Σέρρες. Η προανάκριση είναι σε εξέλιξη.

Η 14η Δεκεμβρίου είναι η χειρότερη έως τώρα ημέρα του Δεκεμβρίου, καθώς άλλος ένας συνάνθρωπός μας χάθηκε με τον ίδιο τρόπο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 4 μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Συγκεκριμένα, την ίδια ημέρα οι πυροσβέστες κλήθηκαν να επιχειρήσουν σε αστική πυρκαγιά στον Άγιο Κωνσταντίνο Φωκίδας ανασύροντας νεκρή μία γυναίκα, ηλικίας 78 ετών, μέσα από το σπίτι της. Η προανάκριση είναι σε εξέλιξη.

17 Δεκεμβρίου

Ηλικιωμένη γυναίκα, 84 ετών, ανασύρεται χωρίς της αισθήσεις της από φλεγόμενο διαμέρισμα επί της οδού Γρηγορίου Κουσίδη στου Ζωγράφου. Η προανάκριση είναι σε εξέλιξη.

Την ίδια ημέρα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε μονοκατοικία στη Δημοτική Κοινότητα Επιταλίου Πύργου Ηλείας ανασύρεται νεκρός ένας ‘άνδρας 71 ετών. Η προανάκριση είναι σε εξέλιξη.

18 Δεκεμβρίου

Σορός μίας 89χρονης γυναίκας εντοπίστηκε σε σπίτι επί της οδού Δημοκρίτου στους Αγίους Αναργύρους με εμφανή στοιχεία προηγηθείσας πυρκαγιάς. Η προανάκριση είναι σε εξέλιξη.

20 Δεκεμβρίου

Η 20η Δεκεμβρίου ξεκινά με πυρκαγιά σε διαμέρισμα επί της οδού Κηφισίας στο Ηράκλειο Αττικής τις πρώτες πρωινές ώρες. Δυστυχώς, ένας άνδρας ηλικίας 81 ετών που φέρεται να αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα ανασύρεται νεκρός. Η προανάκριση είναι σε εξέλιξη.

Λίγες ώρες αργότερα νέα τραγωδία σημειώνεται στον Βόλο στην περιοχή Άνω Λεχώνια όπου ανασύρεται νεκρή από πυρκαγιά στο σπίτι της μία γυναίκα ηλικίας 83 ετών.

Η Πυροσβεστική την ίδια ημέρα ενημερώνεται και για μία πυρκαγιά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με θύμα έναν άνδρα, ηλικίας 40 με 50 ετών. Όπως αναφέρει σε ενημέρωσή του το Πυροσβεστικό Σώμα το θύμα ανασύρθηκε από χώρο «με σημάδια προηγηθείσας πυρκαγιάς χωρίς να κάνει ενέργειες η Π.Υ. και για τα αίτια διενεργείται προανάκριση».

Ο αριθμός των νεκρών για τις 20 Δεκεμβρίου ανέρχεται ξανά στους 4, όπως στις 14 Δεκεμβρίου, αφού ένα ακόμα θύμα αστικής πυρκαγιάς ανασύρεται νεκρό από το σπίτι του. Πρόκειται για μία 86χρονη γυναίκα, ο σορός της οποίας εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς στο σπίτι της στην τοπική κοινότητα Δελβινακόπουλου Ιωαννίνων. Η προανάκριση είναι σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι συνεπεία αστικής πυρκαγιάς καταγράφονται μέσα σε μόλις 8 ημέρες και πηγές από την Πυροσβεστική αναφέρουν στο ethnos.gr ότι στην πλειονότητά τους φέρονται να προέρχονται από κάποια πηγή θέρμανσης, όπως η σόμπα, το τζάκι ή το air condition. Για τον μήνα Δεκέμβριο, βάσει των ίδιων στοιχείων, οι θάνατοι συνολικά ανέρχονται στους 13 αφού ο κύκλος των τραγικών θανάτων άνοιξε στις 2 Δεκεμβρίου με θύμα μια 89χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην Πάτρα κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς.

Όπως επισημαίνει στο ethnos.gr, o αντιστράτηγος Ανδριανός Γκουρμπάτσης, υπαρχηγός ε.α του Πυροσβεστικού Σώματος, ειδικός ερευνητής και δικαστικός πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού, «μιλάμε για θλιβερό αρνητικό ρεκόρ. Φέτος ήδη μετράμε συνολικά 73 θανάτους σε κατοικίες από αστικές πυρκαγιές, όταν το 2020 έχασαν τη ζωή τους 68 πολίτες με το ποσοστό αύξησης των θανάτων να ανέρχεται στο 84,4% σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό αστικών πυρκαγιών με θύματα από φωτιά σε σπίτι για το διάστημα 2010 – 2019. Στο διάστημα 2010-2019 η χειρότερη χρονιά ήταν το 2010 με τα θύματα να ανέρχονται συνολικά στα 53».

Και προσθέτει: «Δυστυχώς τα στατιστικά στοιχεία θανάτων σε κατοικίες και κατά το 2021, όπως αυτά προκύπτουν για τους δύο πρώτους μήνες (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) του έτους, είναι άκρως απογοητευτικά. Πιο συγκεκριμένα τους ως άνω δύο πρώτους μήνες του 2021 έχουν χάσει τη ζωή τους από πυρκαγιές σε κατοικίες συνολικά 20 συνάνθρωποί μας. Πιο αναλυτικά τον Ιανουάριο διαπιστώθηκαν 12 θάνατοι και τον Φεβρουάριο 8 θάνατοι, ποσοστό αύξησης 33,3% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020, όπου είχαν προξενηθεί συνολικά τους ίδιους δύο μήνες 15 θάνατοι, εκ των οποίων οι 10 καταγράφηκαν τον Ιανουάριο και οι 5 τον Φεβρουάριο».

Οι συμβουλές της Πυροσβεστικής

Οι συμβουλές του Πυροσβεστικού Σώματος προς τους πολίτες είναι συνεχείς. Μάλιστα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στους λογαριασμούς της στα social media ανήρτησε για ακόμη μία φορά οδηγίες που πρέπει όλοι να τηρούμε. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Χριστουγεννιάτικα δέντρα, λαμπάκια, πολύπριζα, ηλεκτρικές σόμπες, θερμαινόμενο υπόστρωμα, αερόθερμα, κλιματιστικά, σόμπες υγραερίου, σόμπες πετρελαίου, τζάκια, ξυλόσομπες… ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ!!!».

Και συμβουλεύει με την επισήμανση ότι «ο ηλεκτρισμός και οι συσκευές θέρμανσης αποτελούν σημαντικές αιτίες πυρκαγιών σε κατοικιών»:

-Μην χρησιμοποιείτε το φούρνο ψησίματος για θέρμανση.

-Μην υπερφορτώνετε τα πολύπριζα

-Αναθέστε την εγκατάσταση των σταθερών συσκευών θέρμανσης σε ειδικούς.

-Ελέγξτε τις συσκευές θέρμανσης πριν τη χρήση τους.

-Σβήστε τις συσκευές εάν πρόκειται να απομακρυνθείτε από το χώρο λειτουργίας τους.

-Χρησιμοποιήστε μόνο εγκεκριμένο εξοπλισμό από επίσημο οργανισμό.

-Καθαρίστε ετησίως τις καμινάδες και τους σωλήνες απαγωγής καπνού.

-Τηρήστε απαρέγκλιτα τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί