ΤΕΕ/ΤΑΚ: Να παραμείνει στις Περιφέρειες η διαχείριση για επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού μέχρι 3 εκ. ευρώ

Επιστολή στον Αδ. Γεωργιάδη απέστειλε το ΤΕΕ/ΤΑΚ, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, παραθέτοντας την πρότασή του η με σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του.

Στην επιστολή αναφέρεται αναλυτικά:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της υπ. αρίθμ 1679/16-11-2021 επιστολής μας και με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες και κατανοώντας την σημασία του Αναπτυξιακού Νόμου στην πρόοδο της Χώρας διαχρονικά αλλά και ειδικά στην υπάρχουσα χρονική συγκυρία, παραθέτουμε μια πρόταση με σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του. Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και έχει σημασία να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός το ταχύτερο δυνατόν. 

Η πρόταση έχει σχέση με το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που ελέγχονται στις κατά τόπους Περιφέρειες. Είναι σκόπιμο να παραμείνει στις Διευθύνσεις των Περιφερειών της Χώρας η διαχείριση για επενδυτικά σχέδια ύψους προϋπολογισμού μέχρι 3 εκ. ευρώ ως ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς η αξιολόγηση από τη ΓΔΙΕ του Υπ. Ανάπτυξης σε κεντρικό επίπεδο θα προκαλέσει μεγάλο φόρτο και καθυστερήσεις, πιθανότατα μεγαλύτερες και από τις σημερινές. Το όριο του 1 εκατ. Ευρώ πιστεύουμε ότι είναι πολύ χαμηλό, ειδικά λαμβάνοντας υπ όψην ότι υπάρχουν Περιφέρειες , όπως η Περιφέρεια Κρήτης που έχει στελέχη με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο. 

Παράλληλα προτείνουμε να οριστούν οι Περιφέρειες φορείς υποδοχής και στα υπόλοιπα καθεστώτα όπως «Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων», «Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων», «Νέο Επιχειρείν», «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ)», «Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία», «Επιχειρηματική εξωστρέφεια

και Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας». 

Κατανοούμε ότι σε άλλες Περιφέρειες δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιβαρύνονται με τον έλεγχο τόσων προτάσεων , λόγω του ελάχιστου καταρτισμένου προσωπικού. Όμως υπάρχουν σίγουρα Περιφέρειες που έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν με επάρκεια και μια τέτοια τροποποίηση θα ευνοούσε από κάθε άποψη την επιζητούμενη περιφερειακή ανάπτυξη.

Πιστεύοντας ακράδαντα για το δίκαιο και το επωφελές του αιτήματός μας αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί