Επιμένουν για το rapid test απ’ την τσέπη μας, πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Προσπαθεί να υποβαθμίσει την οικονομική επιβάρυνση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση που ζητά δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους πολίτες.
Στη γραμμή της ατομικής ευθύνης και μετακύλισης του κόστους στους ίδιους τους πολίτες επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που σήμερα προετοίμασε το έδαφος για υποχρεωτικό rapid test ακόμα και για τους εμβολιασμένους, προκειμένου να μπορούν να διασκεδάσουν σε κλειστούς χώρους στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Η πρόταση που μοιάζει πιο πολύ με εισήγηση προς την επιτροπή, όσο κι αν η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάζει ότι είναι αυτή που ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση, φυσικά για το σκέλος που αφορά την επιβάρυνση των πολιτών, δεδομένου μάλιστα του κύματος ακρίβειας.

Ο Γιάννης Οικονόμου, που κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αποκάλυψε τις σκέψεις της κυβέρνησης για τις ημέρες των εορτών, προσπάθησε κάπως να το στρογγυλέψει στη συνέχεια, δίχως πάντως να αναιρέσει το ότι οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους για το τεστ που θα τους επιβάλει. Κάτι που αρκέστηκε να χαρακτηρίσει απλά ως δυσάρεστο και προσωρινό μέτρο.

Μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στο MEGA, είπε ότι ο σχεδιασμός προσαρμόζεται προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν. «Τι σκέψεις έχουμε; Έχουμε πει ότι στο επόμενο διάστημα, στα βασικά, σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, την κίνηση, τον κόσμο, τα ωράρια, πάμε όπως είμαστε, με το υπάρχον πλαίσιο».

Και πρόσθεσε: «Εξετάζουμε μόνο για εκείνους που το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων, θα δούμε, δεν θέλω να προτρέχω, η Επιτροπή θα πει κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά, εκτός από το ό,τι μόνον εμβολιασμένοι επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test. Δεδομένου ότι αυτό θα τούς εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο και τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο “στεγανοποιημένος” ο χώρος, από τον κίνδυνο να υπάρχει κάποιος εκεί που θα νοσεί, εκείνες ή εκείνη τη μέρα που ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους συνιστά έναν παραπάνω κίνδυνο για να νοσήσει κάποιος και να το διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι διατηρεί την επιφύλαξη να δει τι θα εισηγηθεί και η Επιτροπή, επισημαίνοντας πως είναι «πάρα πολύ κρίσιμο επειδή ο κόσμος ανησυχεί, επειδή ο κόσμος έχει κόπωση, επειδή βλέπουμε τα νέα και από την Ευρώπη που δεν είναι ευχάριστα, να μη λέμε πράγματα πολύ γενικά, ούτε μεγάλα, ούτε μακροπρόθεσμα για να μην προκαλούμε σύγχυση. Λέω ότι η γενική στρατηγική είναι αυτή, έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων, είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα αλλά και οι συστάσεις κι από κει και πέρα κάνουμε περαιτέρω σημειακές παρεμβάσεις σε πράγματα που καταλαβαίνει ο καθένας ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα, προκειμένου να το αποφύγουμε ή να θωρακιστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα».

Σε ερώτηση σχετικά με το ό,τι τελικά αυτό είναι ένα μέτρο για τους εμβολιασμένους που ευλόγως θα έχουν ερωτήματα γι αυτή την αντιμετώπιση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Έχετε δίκιο κι έχει δίκιο και ο εμβολιασμένος. Όμως, από την άλλη πλευρά δεν είναι ένα μέτρο γενικό, είναι ένα μέτρο προσωρινό, είναι ένα μέτρο έκτακτο, είναι κάτι που νομίζω ότι όλοι μας το χρειαζόμαστε προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση ότι δεν νοσούμε κι ότι κι ο διπλανός μας δεν μπορεί να νοσεί χωρίς να το ξέρει και να μεταδώσει τον ιό. Βεβαίως είναι μία επιβάρυνση. Κάθε επιβάρυνση είναι δυσάρεστη. Από κει και πέρα όμως ξέρετε ότι οι τιμές είναι συγκεκριμένες, είναι διαμορφωμένες».

Επισημαίνοντας ότι κατανοεί πως κάθε εμβολιασμένος μπορεί να λέει πράγματι ότι έχει κάνει ό,τι του έχει ζητηθεί προσέθεσε πως «νομίζω ότι χρειαζόμαστε αυτή την επιπλέον εξασφάλιση για τη μία μόνο αυτή μέρα. Επαναλαμβάνω ότι είναι έκτακτο και προσωρινό μέτρο στον ορίζοντα αυτόν που έθεσα μέχρι στιγμής και εν πάση περιπτώσει το ποσό είναι τέτοιο που αυτός που θα βγει εκείνο το βράδυ -δεν λέω ότι περισσεύουν σε κανέναν αλλά είναι πλαφοναρισμένες οι τιμές και είναι για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια του ίδιου και των υπολοίπων».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης «παραδέχεται πως οδήγησε στο σημερινό χάος της πανδημίας»

«Αντί για αλληλεγγύη και συλλογική αντιμετώπιση, ατομική ευθύνη και επιβάρυνση. Η απόλυτη συνταγή αποτυχίας» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και παρατηρεί δηκτικά ότι «κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πόσο επικίνδυνος είναι».

«Από εκεί που τόσους μήνες ανόητα μιλούσε για πανδημία ανεμβολίαστων, στέλνοντας λάθος μηνύματα εφησυχασμού, ξαφνικά ανακάλυψε ότι πρέπει να γίνονται μαζικοί έλεγχοι και τεστ σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ειδικά την περίοδο των γιορτών που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός των πολιτών», σημειώνει, σχολιάζοντας ότι «με λίγα λόγια παραδέχεται πως οδήγησε στο σημερινό χάος της πανδημίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ακόμα και τώρα όμως, αντί για μαζική αποζημίωση των υποχρεωτικών τεστ από το κράτος, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τα λάθος μηνύματα στους πολίτες, αφού δια του εκπροσώπου του είπε ξεκάθαρα σήμερα ότι αν αποφασιστεί rapid test και για τους εμβολιασμένους το κόστος θα το αναλαμβάνουν οι ίδιοι. Δηλαδή “αν θέλετε να προστατευθείτε και να προστατέψετε τους γύρω σας, πληρώστε από την τσέπη σας”», τονίζει και καταλήγει: «Αντί για αλληλεγγύη και συλλογική αντιμετώπιση, ατομική ευθύνη και επιβάρυνση. Η απόλυτη συνταγή αποτυχίας».

ΚΚΕ: Αντί για δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ, χαράτσια και τεστ επί πληρωμή

«Αντί να εξασφαλίσει δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλο τον πληθυσμό και να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας, ενόψει μάλιστα και του κινδύνου της μετάλλαξης “Ο”, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα χαράτσια και τεστ επί πληρωμή» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Μια ακόμη απόδειξη ότι η διαχείριση της πανδημίας, αποκλειστικά με βάση την ατομική ευθύνη και τη λογική “κόστους-οφέλους”, είναι αυτή που έχει οδηγήσει στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα» καταλήγει.

Κριθαρίδης: Μην διανοηθούν κάτι τέτοιο με το κόστος στους πολίτες

«Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη κιόλας στιγμή της έλευσης της πανδημίας στη χώρα μας, ζητάει από την κυβέρνηση να στήσει ένα δημόσιο δίκτυο για δωρεάν, μαζικά, τακτικά, ράπιντ τεστ για όλες και όλους (εμβολιασμένους και μη), καταγγέλλοντας παράλληλα την εγκληματική κυβερνητική επιλογή που συστήνει, οι εμβολιασμένοι να μη τεστάρονται», τονίζει σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Όπως αναφέρει, «σήμερα, τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άφησαν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή ράπιντ τεστ σε όλους (εμβολιασμένους και μη) για την είσοδο τους σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, λόγω της μετάλλαξης όμικρον, με το κόστος ωστόσο -άκουσον, άκουσον- να βαραίνει τους πολίτες!».

«Είναι τόσα πολλά τα εγκλήματα πια της Μητσοτάκης ΑΕ σε βάρος της δημόσιας υγείας, της εθνικής οικονομίας και της κοινής λογικής, που δεν σταματούν καθημερινά οι κυβερνητικοί “επιτελάρχες” να μας ξαφνιάζουν και να μας εξοργίζουν. Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται πέραν όλων των άλλων, το τεράστιο πλήγμα που θα επιφέρει ένα τέτοιο μέτρο στην εστίαση», σημειώνει και καταλήγει: «Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην διανοηθεί καν να επιβάλλει κάτι τέτοιο με το κόστος στους πολίτες και να στήσει άμεσα αυτό το δημόσιο δίκτυο για τεστ που ζητάμε από την πρώτη στιγμή. Δωρεάν. Για όλους».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί