Αρον άρον έριξε τίτλους τέλους η ΝΔ στην εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα

Παραβίασαν όλα τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της αντιπολίτευσης – Πρόκειται για την πρώτη εξεταστική στα μεταπολιτευτικά χρονικά στην οποία δεν καλούνται τα αρμόδια πολιτικά πρόσωπα για να καταθέσουν, έστω υπό τη μορφή υπομνήματος

Αρον άρον έριξε τίτλους τέλους η ΝΔ στην εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα. Τα μέλη της πλειοψηφίας στην επιτροπή συμπεριφέρθηκαν σαν τους διαρρήκτες που έχουν την… ευθιξία να κλείσουν την πόρτα πίσω τους, έχοντας πρώτα αφαιρέσει όλα τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα της αντιπολίτευσης. Και δη σε μια εξεταστική που συγκροτήθηκε βάσει της πρωτοβουλίας της ΝΔ –κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση– για την κατοχύρωση του δικαιώματος ελέγχου των πεπραγμένων της κυβέρνησης από τη μειοψηφία. Με τις συνταγματικές ακροβασίες της πλειοψηφίας κατοχυρώθηκε ένα «δεδικασμένο». Πρόκειται για την πρώτη εξεταστική στα μεταπολιτευτικά χρονικά στην οποία δεν καλούνται τα αρμόδια πολιτικά πρόσωπα για να καταθέσουν, έστω υπό τη μορφή υπομνήματος.

Όπως γράφει ο Άγγελος Προβολισιάνος για το documentonews.gr, εκτός από τους Στέλιο Πέτσα, Βασίλη Κικίλια, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Γρηγόρη Δημητριάδη η συμπολίτευση έφτασε στο σημείο να αρνηθεί την κλήση του Μιχάλη Διαμαντή, ιδιοκτήτη του ομίλου εταιρειών που απασχόλησε την επικαιρότητα και την επιτροπή για ύποπτες δημοσκοπικές έρευνες και για τη διαχρονική εξασφάλιση έργων από το δημόσιο μέσω «γαλάζιων» στελεχών. Η «φυγάδευση» των πρωταγωνιστών, η μη διαβίβαση κρίσιμων εγγράφων που αιτήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κλήση άλλου μάρτυρα από αυτόν που είχε αποφασιστεί και το γεγονός ότι οι εργασίες της επιτροπής διήρκεσαν λιγότερο από ένα μήνα καταδεικνύουν τόσο τα κίνητρα όσο και τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας. Για του λόγου το αληθές, η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής έγινε στις 23 Νοεμβρίου και η τελευταία στις 16 Δεκεμβρίου.

Παρόλο που η επιτροπή λειτούργησε υπό καθεστώς «σαμποτάζ» και «ακρωτηριασμού» της δυνατότητας ελέγχου από την αντιπολίτευση, στην επιφάνεια ήρθαν αθέατες πτυχές των υπό διερεύνηση υποθέσεων. Επιγραμματικά, ο Στ. Πέτσας δικαίως απέκτησε τον τίτλο του νονού της λίστας, αφού επέλεξε τα Μέσα που συμμετείχαν ή αποκλείστηκαν από την καμπάνια κατά του κορονοϊού, ενώ η διευθύντριά του βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Initiative Μιχάλη Γκάλγκο. Η δημοσκόπηση της Opinion Poll που έδειχνε από τον περασμένο Μάιο τον Ανδρέα Λοβέρδο πρωτοπόρο για την προεδρική κούρσα του ΚΙΝΑΛ ελέγχθηκε κατά το ήμισυ, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ και διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος έκανε λόγο για «παραβίαση του νόμου» αναφορικά με τη μη δημοσίευση του εντολέα της επίμαχης δημοσκόπησης. Ο γενικός διευθυντής της Opinion Poll Ζαχαρίας Ζούπης, αν και διέψευσε τα λεγόμενα του Δ. Μαύρου, αρνήθηκε να κινηθεί νομικά εναντίον του, ενώ απέφυγε να δεσμευτεί για τη διαβίβαση των πρωτογενών στοιχείων της μέτρησης στην εξεταστική.

Ως προς τις απευθείας αναθέσεις ύψους 270.000 ευρώ από τον εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΕΔΥΤΕ ΑΕ στην εταιρεία του ομίλου Διαμαντή Reposition Strategy, αποδείχτηκε ότι είχε προηγηθεί «προεργασία» από το αρμόδιο υπουργείο και πως οι προσφορές άλλων δύο εταιρειών για το εν λόγω έργο αγνοήθηκαν από το ΔΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε μπαράζ απευθείας αναθέσεων στη Reposition Strategy από «γαλάζια» αυτοδιοικητικά στελέχη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα τέσσερα έργα που ανέλαβε η εταιρεία από τον Γιώργο Πατούλη και τον σκανδαλώδη διαγωνισμό για τον Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση στην Πεντέλη, στον οποίο συμμετείχαν τρεις εταιρείες του ομίλου Διαμαντή.

Σχετικά με την Enterprise και την απευθείας ανάθεση στην Edelman, εταιρεία με την οποία συνδεόταν στο παρελθόν ο «μυστικοσύμβουλος» του πρωθυπουργού Σταν Γκρίνμπεργκ, η απόπειρα εξαίρεσής της από τη Διαύγεια αρκεί για να γίνει αντιληπτός ο τρόπος που η κυβέρνηση προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τον οργανισμό. Ετσι λοιπόν, το σύνολο των στοιχείων που συνέλεξε η επιτροπή –ακόμη και υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες– μπορεί να αποτελέσει… κληρονομιά σε περίπτωση μεταβολής των πολιτικών συσχετισμών στο μέλλον. Αλλωστε, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας: «Εννοια σας, το αρχείο έχει και ένα καλό. Ο,τι μπαίνει, βγαίνει. Να το θυμόμαστε καλά και να το θυμούνται και κάποιοι σήμερα».

Τεκμήρια ενοχής

Η αποκάλυψη της επιστολής του Μ. Γκάλγκου προς την Προεδρία της Κυβέρνησης και με προφανή αποδέκτη τον Στ. Πέτσα κατέστησε τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο όχι απλώς νονό, αλλά και κατασκευαστή της λίστας. Στο έγγραφο που απέστειλε ο διαφημιστής στις 26 Ιουνίου 2020 σημειωνόταν: «Εχουμε προβεί στη διαβίβαση όλων των εντολών προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως ορίζονται στη Σύμβαση (εφεξής τα “Μέσα”), που μας γνωστοποιήσατε για εκτέλεση, υπό την ιδιότητά μας ως αναδόχου της σύμβασης». Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Initiative ανέφερε ότι υπήρχαν δύο συνεργαζόμενες ομάδες εργασίας, οι οποίες αποτελούνταν από μέλη της Προεδρίας της Κυβέρνησης και της εταιρείας.

Παραδέχτηκε δε ότι Μέσα «ενοχλούσαν» είτε την Προεδρία της Κυβέρνησης είτε την Initiative προκειμένου να συμπεριληφθούν στην καμπάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μάρτυρας δεν μπόρεσε να περιγράψει με σαφήνεια τα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ και ομολόγησε την απευθείας επικοινωνία που είχε με τη διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Στ. Πέτσα, Ευαγγελία Γκόγκου. Μάλιστα φρόντισε να επαναλάβει δύο φορές το όνομα της διευθύντριας του πολιτικού γραφείου του νυν αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, θέλοντας πιθανώς να αποτινάξει από πάνω του τις ευθύνες που του καταλογίζονται. Ως εκ τούτου, δεν θεωρείται τυχαία η διευκρίνιση σχετικά με τον αποφασιστικό ρόλο της αναθέτουσας αρχής (Στ. Πέτσας) για τη διεξαγωγή της καμπάνιας.

Παρά τον σάλο που προκλήθηκε, ο Στ. Πέτσας επέλεξε την οδό της αφωνίας. Οχι μόνο δεν θέλησε να δώσει το παρών στην εξεταστική για να προασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δεν θέλησε καν να υπερασπιστεί τη διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί πως ούτε η Πειραιώς θέλησε το προηγούμενο Σάββατο να απαντήσει στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου με φόντο το δημοσίευμα του Documento για τον ρόλο της Ευαγγ. Γκόγκου. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στην καμπάνια για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω της επιβράβευσης των φιλοκυβερνητικών Μέσων αποκρυσταλλώθηκε στην κοινωνική συνείδηση, με τη στάση του Στ. Πέτσα να αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ενοχής.

Aπευθείας αναθέσεις

Ανάμεσα στα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τις εργασίες της επιτροπής ήταν και το μπαράζ απευθείας αναθέσεων στη Reposition Strategy. Η εταιρεία του ομίλου Διαμαντή βρέθηκε στο μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις απευθείας αναθέσεις της ΕΔΥΤΕ ΑΕ ύψους 270.000 ευρώ, γεγονός που οδήγησε στην κλήση του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού Αριστείδη Σωτηρόπουλου. Ωστόσο, για κάποιον λόγο που θα διευκρινιστεί το προσεχές διάστημα, αντί του Αρ. Σωτηρόπουλου το κατώφλι της εξεταστικής πέρασε ο πρόεδρος του ΕΔΥΤΕ Στέφανος Κόλλιας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αρ. Σωτηρόπουλος ήταν αρνητικός (η διατύπωση είναι πολύ ήπια) ως προς την υπεράσπιση των απευθείας αναθέσεων ενώπιον της επιτροπής, γεγονός που κατέστη γνωστό στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Οπως σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρόλο φαίνεται να διαδραμάτισε και υπάλληλος της Βουλής ο οποίος ανέλαβε να εκτελέσει την κλήτευση του προέδρου του ΕΔΥΤΕ, ενώ με βάση την απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση καθορισμού του καταλόγου μαρτύρων θα έπρεπε να κληθεί ο διευθύνων σύμβουλος. Πάντως το γεγονός ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης επέτρεψε στον Μ. Κάτση να εξετάσει τον μάρτυρα για περίπου μία ώρα μόνο τυχαίο δεν θεωρείται από στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Η σφοδρή αντίδραση της εισηγήτριας της συμπολίτευσης Κατερίνας Παπακώστα-Παλιούρα ήταν δηλωτική των όσων εκτυλίχθηκαν. «Η πλειοψηφία διαμαρτύρεται έντονα» είπε απευθυνόμενη στον Γ. Κεφαλογιάννη, με την έτερη βουλευτή της ΝΔ Εύη Βρυζίδου να προσπαθεί να τη διακόψει και την εισηγήτρια να της αντιλέγει σε έντονο ύφος: «Εύη, σε παρακαλώ…».

Από την εξέταση του Στ. Κόλλια ξεκαθαρίστηκε ότι η Reposition Strategy βρισκόταν σε επικοινωνία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προτού ακόμη το ζήτημα της απευθείας ανάθεσης απασχολήσει το ΔΣ του ΕΔΥΤΕ, ενώ οι υπόλοιπες προσφορές που –κατά τον μάρτυρα– κατατέθηκαν για το έργο δεν απασχόλησαν καν τη σχετική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Αξίζει να τονιστεί ότι κατά τα λεγόμενα του Μ. Κάτση, τα πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι Reposition Strategy και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαν ξεκινήσει ήδη να συνεργάζονται για το συγκεκριμένο έργο προτού καν υπογραφεί η σύμβαση.

Οι αναθέσεις του Πατούλη

Η ίδια εταιρεία ανέλαβε τρία έργα από τον Γ. Πατούλη όταν ο νυν περιφερειάρχης Αττικής διατελούσε χρέη δημάρχου Αμαρουσίου. Παράλληλα, η Reposition Strategy εκτέλεσε ένα ακόμη έργο που της ανέθεσε ο Γ. Πατούλης, αυτήν τη φορά με την ιδιότητα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Συμπτωματική πρέπει να θεωρηθεί η μέτρηση της Opinion Poll που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Political» τον Φεβρουάριο του 2021 και σε νεκρό πολιτικό χρόνο έδινε στον περιφερειάρχη ποσοστό 39,6% έναντι 16,2% της Ρένας Δούρου, ενώ η δημοφιλία του έφτανε στο 59%.

Η προνομιακή σύνδεση του ομίλου Διαμαντή με «γαλάζια» στελέχη αποτυπώνεται και στον «πρόχειρο διαγωνισμό» που αφορούσε το έργο «Ερευνα ικανοποίησης κατοίκων-μελών του για το έργο του ΣΠΑΠ». Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία & Ανάπλαση στην Πεντέλη (ΣΠΑΠ) είναι το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Βλάσης Σιώμος, ο οποίος πρέπει να βασανίστηκε πολύ κατά την επιλογή του αναδόχου. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι εταιρείες Opinion Poll, Reposition Strategy και Minobi. Ολες ανήκουν στον όμιλο Διαμαντή. Πάντως, για να μην αδικήσουμε τον πρόεδρο του φορέα, διασφάλισε το δημόσιο συμφέρον αφού διάλεξε την πιο συμφέρουσα προσφορά, η οποία ήταν μικρότερη κατά 50 ευρώ!

Δικαίωση του Documento

Μέσω των εργασιών της επιτροπής καταρρίφθηκαν οι συκοφαντικοί ισχυρισμοί για να δικαιολογηθεί ο αποκλεισμός του Documento από την καμπάνια. Τα μέλη της πλειοψηφίας στην εξεταστική αποπειράθηκαν να αναπαραγάγουν το μύθευμα περί ασύμβατων δημοσιευμάτων της εφημερίδας με το κυρίαρχο μήνυμα των εκστρατειών «Μένουμε σπίτι» και «Μένουμε ασφαλείς» επικαλούμενοι τα πρωτοσέλιδα «Από τον κορονοϊό στον κοροϊδοϊό» και «Από το Μένουμε Σπίτι στο Μένουμε Ταπί». Η απουσία επιχειρημάτων του Μ. Γκάλγκου κατά την εξέτασή του από τον Μάριο Κάτση αποσαφήνισε τόσο το στήσιμο της λίστας όσο και τη ρεβανσιστική πρακτική του Μεγάρου Μαξίμου εξαιτίας των ερευνών του Documento για τα ψευδή πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους, την offshore στα νησιά Κέιμαν και το σπίτι του Βολταίρου.

Ο μάρτυρας δεν μπόρεσε να υποστηρίξει όσα ψευδώς ισχυρίστηκε, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να του παρουσιάζει ένα προς ένα τα επίμαχα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας που προέτρεπαν σε συλλογική πειθάρχηση στις εντολές των ειδικών και ταυτόχρονα καυτηρίαζαν τη σκιώδη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από την κυβέρνηση. Συνεπώς, ο Μ. Γκάλγκος, μετά τη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του από τον εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, θα κληθεί από τη Δικαιοσύνη για να απαντήσει σε όσα καταλόγισε στην εφημερίδα και στους δημοσιογράφους της, με την εφημερίδα να τον κατηγορεί για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ στον Στ. Πέτσα προσάπτονται τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί