«Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε»: Αντιδρούν οι εργαζόμενοι για την απόφαση Χατζηδάκη για κόψιμο αδειών στον ΕΦΚΑ

Δεν έμεινε αναπάντητη από τους εργαζόμενους η προκλητική απόφαση του υπουργού να κόψει τις εορταστικές άδειας για να βγουν οι εκκρεμείς συντάξεις.

Η είδηση έγινε γνωστή την Παρασκευή, όταν ο Κωστής Χατζηδάκης, ομολογώντας, εμμέσως πλην σαφώς, το αδιέξοδο στο οποίο έχει επέλθει από την αδυναμία έκδοσης χιλιάδων καθυστερημένων συντάξεων, προχώρησε σε αίτημα προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ για να ανασταλούν όλες οι άδειες των εργαζομένων από 20 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου.

Δείτε: Ο Κ. Χατζηδάκης κόβει τις άδειες υπαλλήλων του ΕΦΚΑ με πρόσχημα τις εκκρεμείς συντάξεις

Η πρώτη αντίδραση ήρθε άμεσα από Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του ΕΦΚΑ, η οποία κατηγόρησε τον Κ. Χατζηδάκη ότι επιχειρεί να επιβάλει «στρατιωτικό νόμο». Με σκληρά λόγια η Π.Ο.Σ.Ε. κατηγορεί τον υπουργό για αυταρχικό κατήφορο σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και υποκρισία.

Ο κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΜΟ» ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΤΟΥ e-ΕΦΚΑ

Ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης, συνεχίζει τις αυταρχικές επιλογές του σε βάρος των εργαζομένων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), επιβάλλοντας τώρα, καθολική απαγόρευση κι ανάκληση των αδειών των υπαλλήλων του κατά την εορταστική περίοδο, επικαλούμενος την δήθεν ταχεία έκδοση των εκκρεμών συντάξεων και την ανάγκη ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών του φορέα.

Δυστυχώς, διαφεύγει του Κυρίου Υπουργού, ότι η πλειονότητα των εργαζομένων του φορέα μας, δεν ζητά να λάβει τις ημέρες κανονικής αδείας που δικαιούνται για το 2021, αλλά αυτές που θα έπρεπε να είχαν λάβει από το 2020 (sic). Τις οποίες και δεν έλαβαν, λόγω των πιέσεων και των απειλών που δέχονταν και συνεχίζουν να δέχονται από τη σημερινή πολιτική ηγεσία, στα πλαίσια μίας απάνθρωπης εντατικοποίησης της εργασίας, η οποία δεν σέβεται πλέον, ούτε ακόμα κι αυτό το «ιερό δικαίωμα» στην άδεια.

Η επίκληση του Κυρίου Υπουργού, ότι με την αναστολή των αδειών θα υπάρξει ταχεία έκδοση των συντάξεων κατά την εορταστική περίοδο, είναι τουλάχιστον υποκριτική, διότι προσπαθεί να περάσει το «μήνυμα» προς την δοκιμαζόμενη κοινωνία, ότι για τα τεράστια προβλήματα και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στον ΕΦΚΑ, τελικά υπαίτιοι είναι οι εργαζόμενοί του που ζητάνε να λάβουν την νόμιμη άδειά τους, και όχι οι πολιτικές των κυβερνήσεων, που από ιδρύσεώς του τον έχουν απαξιώσει παντελώς και τον έχουν φέρει σ’ αυτή την χαοτική κατάσταση, με την υποστελέχωση των υπηρεσιών του και την πλήρη εγκατάλειψη από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής.

Όσον αφορά δε την επιδίωξη του, για την «ομαλή λειτουργία» των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ κατά την εορταστική περίοδο, θα πρέπει να του γνωρίσουμε, ότι ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας καθορίζει ξεκάθαρα την απαιτούμενη ποσόστωση που θα πρέπει να τηρείται για την χορήγηση αδειών σε τέτοιες περιόδους, ώστε να διασφαλίζεται ακριβώς η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μας. Οπότε δεν γίνεται κατανοητή, αυτή η τιμωρητική επιβολή«στρατιωτικού νόμου», με την καθολική απαγόρευση των αδειών στους 7.500 υπαλλήλους του φορέα μας, ανατρέποντας βιαίως τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε, ότι ο κ. Χατζηδάκης, μετά το ρόλο του Superman τώρα θέλει να παίξει κι αυτόν του Συνταγματάρχη !!!

Παρότι όλα αυτά τα πράματα στερούνται σοβαρότητας, θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό, ότι αυτό που ο κ. Χατζηδάκης ζητάει να κάνει ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ πετώντας του το μπαλάκι της ευθύνης, είναι προδήλως παράνομο, καθώς καταστρατηγούνται στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα επί του συνόλου των υπαλλήλων του φορέα μας, τα οποία κανονικά, ΑΥΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ, όφειλε να προασπίζει ως αρμόδιος Υπουργός Εργασίας.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, επειδή τα εργασιακά μας δικαιώματα δεν παζαρεύονται και θα τα προασπίσουμε μέχρι εκεί που δεν πάει, ζητάμε από τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ να συναισθανθεί αυτό το βάρος της ευθύνης που φέρει εκ της θέσεώς του, και να μην προβεί στην έκδοση της παράνομης αποφάσεως που του ζητήθηκε, αλλά -αντιθέτως- να εφαρμόσει χωρίς παρέκκλιση, τα όσα εκ του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ορίζονται, ως προς την απρόσκοπτη χορήγηση των κανονικών αδειών στο προσωπικό του φορέα μας.

Ηχηρή ήταν και η απάντηση του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΕΤΕΑΕΠ- ΕΤΑΠ ΜΜΕ- ΤΑΥΤΕΚΩ), ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό πως αντιμετωπίζει τους εργαζομένους σαν πρόβατα επί σφαγή, την ώρα που συνεχίζει να εμπαίζει ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Ο ΣΥΑΤ ζητά από τον Κωστή Χατζηδάκη να πάρει πίσω την απόφαση για ανάκληση αδειών και προειδοποιεί για περαιτέρω ενέργειες.

Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε

Ο αυταρχισμός και η υποκρισία δεν θα περάσουν!

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης να σταματήσει να εμπαίζει τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους και να αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ σαν πρόβατα στη σφαγή προκειμένου να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες και τις δικές του και της διοίκησης και της κυβέρνησης για το απίστευτο «μπάχαλο» που επικρατεί στον Φορέα!

Σήμερα, 17/12/2021 ο κος Χατζηδάκης στέλνοντας ανακοίνωση ως δελτίο τύπου στο Διοικητή του e-ΕΦΚΑ ζητάει να ανακληθούν όλες οι άδειες των υπαλλήλων του  e-ΕΦΚΑ κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της εορταστικής περιόδου  Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς επικαλούμενος τις δήθεν έκτακτες ανάγκες αναφορικά με την ταχεία έκδοση των συντάξεων και την ομαλή λειτουργία των υποκαταστημάτων για εξυπηρέτηση των πολιτών.  

Οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ ενημερώνουμε τον κο Χατζηδάκη ότι αυτή η έκτακτη ανάγκη που επικαλείται με θράσος και υποκρισία , για τους εργαζόμενους στον Φορέα αποτελεί  μόνιμη συνθήκη εργασίας. Εκτός αν θεωρεί τις 300 χιλιάδες εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις ως έκτακτη ανάγκη που μπορεί να λυθεί με το ελάχιστο εναπομείναν προσωπικό μέσα σε 10 ημέρες!!! 

Είναι το λιγότερο υποκριτικό να προβάλει μέσω αυτής της δημόσιας ανακοίνωσης-παραγγελίας  ότι τάχα «κόπτεται» για τις συντάξεις και την εξυπηρέτηση του πολίτη τη στιγμή που  η κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις  άφησαν τον φορέα με ελάχιστο προσωπικό που διαρκώς μειώνεται, ο τεχνολογικός και μηχανογραφικός εξοπλισμός είναι παμπάλαιος, διαλύουν τις υπηρεσίες την μία μετά την άλλη συγχωνεύοντας τμήματα, διευθύνσεις , μεταφέρουν το προσωπικό και τα απαραίτητα αρχεία μία από δω και μία από εκεί, ανοίγουμε και κλείνουμε κούτες αδιάκοπα κλπ. 

Φαίνεται ότι οι προσχηματικές αποφάσεις για τον «υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό» του e-ΕΦΚΑ όπως η τοποθέτηση  project manager, οι ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι για την έκδοση των συντάξεων, η  ιδιωτικοποίηση της επικουρική ασφάλιση με την δημιουργία του ΤΕΚΑ, η εκχώρηση του  τηλεφωνικού κέντρου  σε ιδιωτική εταιρεία πληρώνοντας 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, η τοποθέτηση σε επιτελικές θέσεις «στελεχών από την αγορά» το μόνο πραγματικό στόχο που έχουν είναι η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας κοινωνικής  ασφάλιση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. 

Ο κ.Χατζηδάκης από την στιγμή που ανέλαβε Υπουργός «καθυβρίζει» τους υπαλλήλους προκειμένου να κρύψει την εσκεμμένη κατάντια του e-ΕΦΚΑ και προκειμένου να έχει την κοινή γνώμη με το μέρος του στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Χρησιμοποίει, για άλλη μία φορά, το «φτηνό τέχνασμα» του κοινωνικού αυτοματισμού φορτώνοντας τις ευθύνες σε εμάς τους υπαλλήλους , που ούτε διοικούμε, ούτε νομοθετούμε, ούτε διορίζουμε διοικητές υποδιοικητές και εκατοντάδες συμβούλους και παρασυμβούλους. 

Να πάρει τώρα πίσω την καθυπόδειξη προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ για ανάκληση των αδειών, διότι τον προειδοποιούμε ότι η αντίδραση θα είναι μαζική και γενικευμένη.

Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε. Ο αυταρχισμός και η υποκρισία δεν θα περάσουν!

Αντίδραση ήρθε και από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ Αγροτών) που κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας ότι προσπαθεί με αυταρχικό τρόπο να καταχωνιάσει την αποτυχία και το τεράστιο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει

Το χρονικό και το… παράπονο Χατζηδάκη

Ο υπουργός πάτησε σε έναν νόμο του 2007 για να προχωρήσει, την τελευταία στιγμή, σε αίτημα αναστολής των αδειών. 

Υπενθυμίζεται ότι οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, με το πρόβλημα να βασανίζει ότι μόνο τους πολίτες που έχουν καταθέσει χαρτιά και δικαιολογητικά ακόμη και από το 2016, αλλά δημιουργεί προβληματισμό και στους πιστωτές, οι οποίοι θεωρούν ότι πίσω από την καθυστερημένη απονομή συντάξεων βρίσκεται ένα τεράστιο, κρυφό δημόσιο χρέος.

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ζήτησε σήμερα από τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, να μην δοθούν ή και να ανακληθούν όλες οι άδειες των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022.

Ο κ. Χατζηδάκης βασίζει το σχετικό του αίτημα στις προβλέψεις του άρ. 49, παρ. 4 και 5 του ν. 3528/2007. Κατέληξε δε σε αυτή την απόφαση λαμβάνοντας υπόψιν την κρισιμότητα της περιόδου αναφορικά με την ταχεία έκδοση των συντάξεων και την αντιμετώπιση άλλων εκκρεμοτήτων των ασφαλισμένων μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και την ανάγκη για ομαλή λειτουργία των υποκαταστημάτων και εξυπηρέτηση των πολιτών την περίοδο των εορτών. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχετικού νόμου οι άδειες που δεν χορηγούνται κατ’ εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης θα χορηγηθούν υποχρεωτικά το 2022.

Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός έκανε ανάρτηση στο Facebook εκφράζοντας την… ενόχλησή του για την αποκάλυψη και χαρακτηρίζοντας την απόφασή του ως αυτονόητη.

Γράφει ο κ. Χατζηδάκης:

Θεωρούσα ότι έκανα το αυτονόητo: Ζήτησα να ανακληθούν οι άδειες των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, ενόψει των εορτών, για να βγουν συντάξεις, για να κλείσουν εκκρεμότητες των ασφαλισμένων και για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες αυτές τις μέρες.

Βλέπω όμως ότι υπάρχουν αντιδράσεις από την Αυγή που χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία μου “επικοινωνιακού τύπου απόφαση” και την Εφημερίδα των Συντακτών που γράφει ότι τάχα είμαι… σε αδιέξοδο. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι δικό μου! Το πρόβλημα είναι των 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων που δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω αυτές τις μέρες. Κι όλοι αυτοί που διατυμπανίζουν ότι έχουν το μονοπώλιο της κοινωνικής πολιτικής δεν πρέπει να ξεχνούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από αυτήν ακριβώς την κοινωνική πολιτική. Οι υπάλληλοι δεν θα χάσουν τις άδειές τους. Όπως προβλέπει ο νόμος, θα τις πάρουν το 2022.

Με τόσους ανθρώπους που περιμένουν να πάρουν επιτέλους τη σύνταξή τους, με τόσους ασφαλισμένους που θέλουν να εξυπηρετηθούν, π.χ. να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, πόσο λογικό θα ήταν ο υπουργός να παριστάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα; Φτάνει πια με αυτή την εμπαθή και χολερική αντιπολίτευση. Την αντιπολίτευση που δεν δείχνει τίποτα άλλο, παρά μόνο τον φανατισμό όσων κριτικάρουν οποιαδήποτε απόφαση. Φτάνει αυτή η απόφαση να είναι της κυβέρνησης!.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί