«Πυρά» από τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Τσιάρα και Πικραμμένου

Για τον αποκλεισμό των δικαστικών Ενώσεων από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου

Πυρά κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου αλλά και της έκθεσης Πισσαρίδη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης κατά τις εργασίες της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ επέκρινε τον κ. Τσιάρα για τον αποκλεισμό δικαστικών Ενώσεων από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ειδικά αυτή του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, κάτι που οδήγησε την ΕΔΕ να καταφύγει στην Ευρωπαϊκή Δικαστική Ένωση για το θέμα.

Αναφερόμενος στον Παναγιώτη Πικραμμένο, ο πρόεδρος της ΕΔΕ άσκησε σκληρή κριτική και για τις προτάσεις του περί αλλαγών στη δικαιοσύνη και τις θέσεις του περί δικαστών που «δεν ενστερνίζονται το πρόβλημα» και «έχουν νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου».

Ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός όσον αφορά τις προβλέψεις της έκθεσης Πισσαρίδη για τη δικαιοσύνη λέγοντας ότι η «ονειρεύεται δικαστές-Manager», ενώ τόνισε ότι «οφείλουμε μια απάντηση σε φορείς και σωματεία οι οποίοι ξεπέρασαν τον ρόλο τους και ανέλαβαν καθήκοντα Ρωμαίου κήνσορα ελέγχοντας δικαστές και εισαγγελείς για την συμπεριφορά τους και κρίνοντας οι ίδιοι το δικαιολογημένο ή μη της καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων» και κλείνοντας την αναφορά αυτή, κατέληξε λέγοντας: «Είναι βαθιά νυχτωμένοι»

Απαντώντας, στις επικρίσεις που δέχθηκε, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, υποστήριξε ότι δικαστές και εισαγγελείς μέλη της ΕΔΕ συμμετείχαν σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Θα επιδιώξουμε τη συνεργασία και συνεννόηση, τόσο με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, όσο και με τις δικαστικές Ενώσεις για την κατάρτιση του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών», ανέφερε.

Παράλληλα ανακοίνωσε το σχεδιασμό ενός πλαισίου αξιολόγησης και πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών, τη δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας και τη σύσταση Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων.

Στη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων παραβρέθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Μιχάλης Καλογήρου πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος τάχθηκε με τις θέσεις της ΕΔΕ ως προς τον αποκλεισμό  των δικαστικών Ενώσεων από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, αντιτάχθηκε στην ευκαιριακή νομοθέτηση λόγω της επικαιρότητας και επισήμανε ότι «φυσικά ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων πρέπει να είναι εύλογος».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί