Έφυγε από τη ζωή ο επί 24 χρόνια πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός

Έφυγε από τη ζωή, ύστερα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο και σχεδόν 4 μήνες στην εντατική, ο επί 24 χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) Μιχάλης Κουρουτός.

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Με μια συγκινητική ανακοίνωση, η ΟΙΕΛΕ αποχαιρέτησε τον Μιχάλη Κουρουτό.

«Πώς να σε συντροφέψω καλέ μου

στον ουρανό που πας,

κουράγιο πού να κλέψω αητέ μου

που δε φτεροκοπάς;

Ο Μιχάλης Κουρουτός, ο Πρόεδρός μας, ο ηγέτης της Ομοσπονδίας μας, ταξιδεύει από το πρωί στο Επέκεινα, μετά από γενναία μάχη σχεδόν 4 μηνών στην εντατική.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τη συντριβή, την οδύνη, τον πόνο όλων μας, των συντρόφων, των συνοδοιπόρων, των συναγωνιστών, των φίλων.

Έφυγε ένας μεγάλος, έφυγε ένας αναντικατάστατος. Έφυγε ένας από τους κορυφαίους συνδικαλιστές της γενιάς του, ένας άνθρωπος που άλλαξε το ρου των πραγμάτων στο χώρο της Παιδείας, που η φωνή του ακουγόταν δυνατή, πέρα από τα στενά όρια του κόσμου της εκπαίδευσης. Ένας άνθρωπος που αγαπούσαν οι φίλοι και σέβονταν οι αντίπαλοι.

Δίνουμε τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε το δύσβατο, το μοναχικό, τον ωραίο όμως δρόμο που χάραξε. Έναν δρόμο που επιφυλάσσει πολλές πίκρες και λίγες χαρές. Αξίζει όμως αυτός ο σκληρός, συχνά άνισος αγώνας. Αξίζει να πολεμάει κανείς, όπως πολέμησε ο Μιχάλης σε όλη του τη ζωή, για το όνειρο. Για μια καλύτερη εκπαίδευση, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για την αξιοπρέπεια του ιδιωτικού εκπαιδευτικού, για τα δίκαια των εργαζόμενων, για τις νέες γενιές.

Στο καλό αητέ,

Στο καλό “ακροβάτη”,

Θα είσαι για πάντα στην καρδιά μας, στις ψυχές μας, στη μνήμη μας».

Η κηδεία του Μιχάλη Κουρουτού θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, στις 4 μ.μ., στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη στο νεκροταφείο Σχηματαρίου.

Η οικογένεια επιθυμεί, αντί στεφάνου, να κατατεθούν χρήματα στη Φλόγα (Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια).

Τα συλλυπητήρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Ο Μιχάλης Κουρουτός υπήρξε ένας αγωνιστής στον χώρο του ελληνικού συνδικαλισμού και ιδίως για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους συντρόφους του.

«Στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα ως βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος επάνω στα ζητήματα της Παιδείας, συνέβαλε καθοριστικά στις προσπάθειες για την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του. «Ως μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ένωνε τη φωνή του στον δρόμο για μια συνολική πολιτική ανατροπή, δείχνοντας ότι οι ιδεολογικές και πολιτικές αγωνίες του κινούνταν πέρα από το πλαίσιο του εκπαιδευτικού κλάδου» υπογραμμίζει.

Νίκος Φίλης: «Καλό ταξίδι Μιχάλη, φίλε και σύντροφε ακριβέ»

«Καλό ταξίδι Μιχάλη, φίλε και σύντροφε ακριβέ» τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης για την απώλεια του Μιχάλη Κουρουτού. Αποχαιρετά με βαθιά οδύνη τον εμβληματικό πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και τους συναδέλφους του στην ΟΙΕΛΕ.

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Φίλη:

«Με αληθινή οδύνη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μιχάλη Κουρουτού, του εμβληματικού προέδρου της ΟΙΕΛΕ, του αγαπημένου φίλου και συντρόφου τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τον Μιχάλη τον γνώρισα ιδιαίτερα τα χρόνια που υπηρέτησα ως υπουργός Παιδείας. Εκτίμησα από την πρώτη στιγμή την αφοσίωσή του στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που είχαν τεθεί στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών αλλά και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία. Διέκρινα το συνολικό του πλατύ όραμα για την εκπαίδευση, τον επιστημονικό λόγο και τις παιδαγωγικές αγωνίες του, που είχαν βρει δημιουργική διέξοδο στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού μελετητικού θεσμού, του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας τις συνεχείς και πιεστικές οχλήσεις της τρόικας, ψήφισε το καλοκαίρι του 2016 το νόμο που αποκαθιστούσε τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές. Στη νομοθέτηση αυτή η αντίρροπη πίεση που άσκησε η ΟΙΕΛΕ και με προσωπικό πάθος ο Μιχάλης Κουρουτός, βοήθησε να υπερβούμε ταλαντεύσεις και εμπόδια.

Δυστυχώς, αυτή τη νομοθεσία ξηλώνει σήμερα μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που θεωρεί την εκπαίδευση εμπόρευμα και τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς υπαλλήλους εκπαιδευτικών super market.

Aποχαιρετούμε με θλίψη τον Μιχάλη Κουρουτό, πραγματικό συνεχιστή άξιων παιδαγωγών και συνδικαλιστών μιας άλλης εποχής, με τεράστιο προσωπικό εκτόπισμα και αγωνιστική δράση, όπως ο αγαπημένος Γιώργος Φυσάκις και οι αείμνηστοι Αλόη Σιδέρη, Ανδρέας Κασσέτας και άλλοι.

Τα πιο θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του και στην αγαπημένη του οικογένεια. Στους συναδέλφους του στην ΟΙΕΛΕ. Και στον άξιο συνεχιστή του Γιώργο Χριστόπουλο, το νέο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, που η μοίρα θέλησε να εκλεγεί από ένα Συνέδριο που συνέπεσε με το θάνατό του μέντορά του.

Μέχρι αυτό φρόντισε να ρυθμίσει ο Μιχάλης. Κρατήθηκε με πείσμα στη ζωή μέχρι το Συνέδριο της ΟΙΕΛΕ και την εκλογή νέου Προεδρείου.

Καλό ταξίδι Μιχάλη, φίλε και σύντροφε ακριβέ».

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

“Η ΓΣΕΕ  εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τον θάνατο του Μιχάλη Κουρουτού ,τέως Προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών .

Ο Μιχάλης Κουρουτός άφησε το προσωπικό του στίγμα στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ιδιαίτερα μαχητικός και αποτελεσματικός ήταν πάντα στο πλευρό των εκπαιδευτικών που εκπροσωπούσε.

 Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του”.

Η ανακοίνωση του ΕΚΑ

“Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει την βαθιά του οδύνη για τον χαμό του συναδέλφου και, επί σειρά ετών, προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ).

Έφυγε ένας άξιος αγωνιστής και συνδικαλιστής που όπως αγωνίστηκε γενναία, επί 4 μήνες, στην εντατική, έτσι αγωνίστηκε και σε όλη την επαγγελματική του πορεία για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, για μια καλύτερη εκπαίδευση, για μια δικαιότερη κοινωνία.

Το ΕΚΑ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί