Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας: Πρώτη σε θανάτους από covid-19 στην δυτική Ευρώπη

Προς νέο ρεκόρ θανάτων οδεύει ταχέως η Ελλάδα τον Δεκέμβριο, καθώς το πρώτο 15νθήμερο χάθηκαν ήδη 1.400 ζωές και πολλοί φοβούνται ότι είναι πιθανόν ο απολογισμός να ξεπεράσει τις 3.000 ανθρώπους από την covid-19. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο του 2020 ο αριθμός των απωλειών ήταν 2.400.

Η έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα ήδη από τον Μάιο του 2020 υπογράμμιζε την τεράστια θνητότητα εκτός ΜΕΘ και τα στοιχεία της ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έχει κάνει σαφές ο κ. Λύτρας.

Μάλιστα, το ότι το ελληνικό σύστημα Υγείας αδυνατούσε να αντιμετωπίσει κύμα ασθενών που θα χρειαστούν εντατική το γνώριζαν όλοι οι αρμόδιοι στην Ελλάδα ήδη από τότε που με τα μνημόνια «γαλάζιοι» υπουργοί επίχαιραν για την μείωση του προσωπικού και την μείωση δαπανών στην Υγεία. Η Ελλάδα έμεινε με το ένα έκτο κλινών ΜΕΘ σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, είχε αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς σε ΜΕΘ 1 προς 6, κάτι που τροφοδοτεί τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ η μη πρόσληψη νέων μόνιμων γιατρών κατέστησε αδύνατο να υπάρχουν επαρκείς εξειδικευμένοι και έμπειροι γιατροί για να λειτουργήσουν σωστά.

Κάπως έτσι, η Ελλάδα σήμερα είναι πρώτη σε θανάτους από covid-19 αναλογικά προς τον πληθυσμό της μεταξύ των χωρών της δυτικής Ευρώπης (το σχετικό γράφημα στην αρχή του θέματος) και δεύτερη στην Ευρωζώνη πίσω μόνο από την Σλοβακία. 

ΓΡΑΦΗΜΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 16122021
Owid

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί