ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Το Υπουργείο Τουρισμού επιβεβαίωσε την αδιαφορία του για τις ΑΣΤΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, με αφορμή την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη, σχετικά με τις ΑΣΤΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Χωρίς να δώσει καμία συγκεκριμένη απάντηση ούτε για τη λειτουργία των ΑΣΤΕ ούτε και για το μέλλον τους, η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Ζαχαράκη ωραιοποίησε την κατάσταση των ΑΣΤΕ κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη και απλά αναγνώρισε ότι όσα έχουν εξαγγελθεί και νομοθετηθεί από την σημερινή κυβέρνηση για τις ΑΣΤΕ “στερούνται σοβαρότητας”. Αυτό εξηγεί γιατί οι σπουδαστές των ΑΣΤΕ κάνουν κατάληψη των σχολών τους.

Προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί ανεστάλη η ΚΥΑ του προηγούμενου χρόνου με την οποία εξαπατήθηκαν και οι σπουδαστές των ΑΣΤΕ αλλά και οι υποψήφιοι δήλωσε κατά λέξη: “Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σοβαροί, όταν μιλάμε για την κατάρτιση προγραμμάτων σπουδών. Θέλουμε να πιάσουμε το νήμα από την αρχή και να δούμε ολιστικά το πρόγραμμα σπουδών.

Και αυτό γιατί, αφού δεν έκαναν τίποτα όλη την προηγούμενη χρονιά, αντιλήφθηκαν ξαφνικά ότι  “είμαστε στην έναρξη ενός ακαδημαϊκού έτους όλα αυτά τα οποία πρέπει να συμβούν, ο διαγωνισμός για τα βιβλία, η πρόσληψη καινούριων καθηγητών που έχουν να κάνουν με το νέο πρόγραμμα σπουδών είναι μια χρονοβόρος διαδικασία”. 

Δηλαδή μπορεί να είπαμε μαζί με το Υπουργείο Παιδείας ότι αναβαθμίζουμε τις ΑΣΤΕ αλλά μην περιμένετε να το κάνουμε κιόλας. Έτσι εξηγείται πιθανόν γιατί η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, αν και συναποφάσισε και συνυπέγραψε τις ΚΥΑ, τώρα δηλώνει ότι δεν έχει αρμοδιότητα, απαντώντας σε Ερώτηση του Βουλευτή Λασιθίου.

Την πλήρη αδιαφορία αποδεικνύει και η καθυστερημένη προκήρυξη για προσλήψεις καθηγητών, η οποία προκηρύχθηκε με την έναρξη των μαθημάτων και ολοκληρώθηκε (;) μόλις στις 10/12, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων και χωρίς βέβαια να έχουν φτάσει ακόμα.

Για τα προβλήματα φοιτητικής μέριμνας, το μόνο που ανέφερε ήταν το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ που καθιέρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι δεν εξαίρεσαν τους σπουδαστές των ΑΣΤΕ, όπως με το Erasmus (!). Αλλά ας μην τους δίνουμε ιδέες, ποτέ δεν ξέρεις. Όσο για το πάσο, διαβούλευση και αναζήτηση πόρων για το 2023! Για σίτιση, ούτε λόγος.

Για το κτιριακό της ΑΣΤΕΚ, περιγραφή της κατάστασης και κανένα σχέδιο ή τουλάχιστον σκέψη. Προφανώς το Υπουργείο έχει βολευτεί.

Για το Erasmus, που έκοψε η κ. Κεραμέως το 2020, δήλωσε ότι “ είμαστε σε συνεχή επαφή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες…” χωρίς να μας πει ούτε γιατί αποκλείστηκαν οι ΑΣΤΕ μετά από έξι χρόνια επιτυχούς συμμετοχής ούτε με ποιον ή ποιαν συζητάει. Για αυτό το θέμα θα χρειαστεί να επανέλθουμε.

Όσο για το σχέδιο μεταρρυθμίσεων (!), αυτό θα αρχίσουν να το βλέπουν από το 2023, αφού ότι αποφάσισαν μέχρι τώρα “δεν ήταν σοβαρό” και ξεκινούν άλλο σχεδιασμό. Προκύπτει έτσι και ένα νέο ερώτημα: Αν πρόκειται για τη συνήθη ανικανότητα και αδιαφορία της κυβέρνησης για τα προβλήματα που αφορούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ή για μια συνειδητή επιλογή υποβάθμισης μέσω της απαξίωσης.

Από την απάντηση της κ. Ζαχαράκη, φάνηκε ότι το Υπουργείο Τουρισμού δεν αντιλαμβάνεται τις ευθύνες του απέναντι στον κόπο, τις αγωνίες και τα έξοδα των σπουδαστών των ΑΣΤΕ και δεν ζήτησε καν μια συγνώμη για την ταλαιπωρία που τους υπέβαλε. Ούτε μια συγνώμη για την άρνηση να συναντηθούν και να μιλήσουν με τους σπουδαστές, που έχουν εξαναγκαστεί σε κατάληψη πάνω από ένα μήνα. Θα περιμένουμε να ευκαιρήσει ο κ. Πλακιωτάκης να συναντηθεί με τον κ. Κικίλια! 

Το “επιτελικό μπάχαλο” δεν έχει αφήσει κανένα τομέα της κοινωνίας που να μην τον έχει διαλύσει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί