Χ. Μαμουλάκης: Ποια είναι τα κριτήρια αποτίμησης της πρώην βάσης Γουρνών;

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων από τον βουλευτή Ηρακλείου και αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης της αξίας της πρώην βάσης Γουρνών, ζητάει με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που απευθύνει προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.

«Είναι αυτονόητο ότι κάθε διαδικασία παραχώρησης της περιουσίας του Δημοσίου πρέπει χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και επαρκή πληροφόρηση τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και του Κοινοβουλίου και να έχει ως απώτερο στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση στις επανειλημμένες Ερωτήσεις μας, επανερχόμαστε αναδεικνύοντας εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη διαδικασία.».

Με την νέα Ερώτηση, καλείται ο υπεύθυνος Υπουργός να εξηγήσει την προσέγγιση ή/και τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την αποτίμηση της αξίας της εταιρείας που θα συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και στην οποία θα εισφέρει την κυριότητα του ακινήτου, καθώς και το εάν θεωρείται εύλογο το τίμημα των 40,2 εκατ. ευρώ. Με την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, ζητείται αντίγραφο των εκτιμήσεων των ανεξάρτητων εκτιμητών, σύμφωνα με τις οποίες τεκμηριώνεται η τιμή εκκίνησης του πλειοδοτικού διαγωνισμού και η απόφαση επικύρωσης του αποτελέσματος του e-auction, από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

Αναλυτικά η ερώτηση

 «Ποια είναι τα κριτήρια αποτίμησης της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης;»

Στις 17.02.2021 το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ) προκήρυξε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για μία παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία απέχει 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», 10 χλμ. από τον οικισμό Χερσονήσου και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Σύμφωνα με το από 06.12.2021 δελτίο τύπου του ΤΑΙΠΕΔ η προσφορά του πλειοδότη διαμορφώθηκε στα 40,2 εκατ. ευρώ (Καθαρή Παρούσα Αξία). Επίσης, κατά την από 9η Δεκεμβρίου συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ενεκρίθη το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας και ανακηρύχθηκε ο πρώτος επιλέξιμος επενδυτής για την αξιοποίηση του ακινήτου. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, δεν έχουν καταστεί σαφή ο τρόπος αλλά και τα κριτήρια επίτευξης της μεγιστοποίησης των οικονομικών ωφελειών από πλευράς δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα, για τη μεταβίβαση του εν λόγω ακινήτου στον πλειοδότη ως μέθοδος επιλέχθηκε η σύσταση εταιρείας στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα εισφέρει την κυριότητα επί του ακινήτου και κατόπιν θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών της στον πλειοδότη. Στη με Α.Π. 4512/24.02.2021 ερώτηση που απευθύναμε, μεταξύ άλλων, στον Υπουργό Οικονομικών δε λάβαμε ποτέ έγγραφη απάντηση ως εκ τούτου συζητήθηκε ως επίκαιρη ερώτηση την 4η Ιουνίου 2021 στη ΡΛΖ’ Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Ο Υφυπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση της επίκαιρής δεν παρείχε τις πληροφορίες που ζητήθηκαν ως προς τα κριτήρια αποτίμησης της αξίας της εταιρείας που θα συστήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται ότι, τα κριτήρια αυτά χρησιμοποίησε ο ανεξάρτητος εκτιμητής του ΤΑΙΠΕΔ στη βάση των οποίων το Δ.Σ. έκρινε την οικονομική προσφορά των 40,2 εκατ. ευρώ ως εύλογη. 

Με δεδομένα τα ανωτέρω αλλά και σε συνδυασμό με τους όρους διαφάνειας και πληροφόρησης που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν την όποια διαδικασία ιδιωτικοποίησης 

Eρωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

  1. Ποια προσέγγιση ή κριτήρια χρησιμοποιήθηκαν για την αποτίμηση της αξίας της εταιρείας που θα συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και στην οποία θα εισφέρει την κυριότητα του ακινήτου;
  2. Κατά την άποψη του Υπουργείου το τίμημα των 40,2 εκατ. ευρώ είναι εύλογο;

Και παρακαλούμε όπως καταθέσετε στην εθνική αντιπροσωπεία:

  1. Αντίγραφο των εκτιμήσεων ανεξάρτητων εκτιμητών βάσει των οποίων τεκμηριώνεται η τιμή εκκίνησης του πλειοδοτικού διαγωνισμού και βάσει των οποίων ελήφθη η απόφαση επικύρωσης του αποτελέσματος του e-auction από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί