«Έχει αδυναμίες»: Απαξίωσε τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα η Γκάγκα

Συνεχίζεται η ενόχληση στην κυβέρνηση από την αποκαλυπτική μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα που καταδεικνύει την αυξημένη θνησιμότητα στις ΜΕΘ. Μίνα Γκάγκα και Γκίγκας Μαγιορκίνης πήραν την σκυτάλη στην επιχείρηση απαξίωσης της μελέτης καθώς έκαναν λόγο για «αδυναμίες». Μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, μετά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχτηκε, ζήτησε τη βοήθεια του Γκίγκα Μαγιορκίνη και της Βάνας Παπαευαγγέλου.

Δείτε: Μελέτη -βόμβα από Τσιόδρα εκθέτει τον Μητσοτάκη: 87% αυξημένη θνησιμότητα σε νοσηλείες εκτός ΜΕΘ

Α. Τσίπρας για Μητσοτάκη: Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; – Με 19.475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους

Βαρύτατα εκτεθειμένο το Μαξίμου μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα και Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

«Κάθε εβδομάδα έχουμε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό όπου ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε μέρα και το φθινόπωρο του 2020 έστειλε πάρα πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία για να βοηθήσουν. Υπήρχε η εγρήγορση, τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά. Δεν θέλω να κάνω ένα σχόλιο για ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες και στα δεδομένα του και στον τρόπο που εξηγούνται. Είναι σχετικά λίγα. Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού» είπε αρχικά η Μίνα Γκάγκα.

«Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφής. Έχουμε ανθρώπους που μπήκαν στη ΜΕΘ και πέθαναν μετά από μισή ώρα, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ…» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, μετά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχτηκε, απάντησε: «Θέλω και τη συνδρομή των συναδέλφων, μη μιλάω μόνο εγώ..».

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίγκας Μαγιορκίνης πήρε τότε τον λόγο και μετά την αρχική αμηχανία είπε πως ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να δούμε είναι πως η συγκεκριμένη μελέτη έγινε σε περίοδο που γινόντουσαν εμβολιασμοί «και δεν έχουν συμπεριλάβει καθόλου το πόσοι ήταν εμβολιασμένοι με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγάλες ανισότητες από περιφέρεια σε περιφέρεια».

«Το δεύτερο στοιχείο που δεν έχουν συμπεριλάβει είναι τα όρια του συστήματος ανά περιφέρεια και το βλέπουν συνολικά. Δεν έχουν όλες οι περιφέρειες την ίδια δυναμική, αυτό το γνωρίζουμε. Μην λέμε ότι τα 400 είναι το όριο, υπάρχει το όριο ανά περιφέρεια. Αυτό καθορίζεται με το ποσοστό ελεύθερων κλινών ανά περιφέρεια και είναι τελείως διαφορετικό. Η Αττική δεν έφτασε ποτέ στα όριά της. Είναι ένα θέμα που χρειάζεται παραπάνω ανάλυση για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί