M. Συντυχάκης: Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων

«Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας πως είτε σε ανάπτυξη, είτε σε κρίση, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης», επισήμανε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ. Επιβεβαιώνεται ότι η ανάπτυξη, είτε πράσινη, είτε βιώσιμη, είτε δίκαιη, όποιας απόχρωσης και μορφής διαχείρισης είναι, δεν παύει να είναι καπιταλιστική, πρόσθεσε. 

Οπως σημείωσε, παρά τη δραματική κατάσταση που βιώνει ο λαός και οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της χώρας, ο προϋπολογισμός προβλέπει ψίχουλα μπροστά στο εύρος των καταστροφών από πλημμύρες, φωτιές και σεισμούς.

Κατήγγειλε πως ακόμα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν γίνει, ενώ στην Κρήτη ακόμα υπάρχουν δεκάδες άστεγοι σεισμόπληκτοι, και όσοι διαμένουν σε οικίσκους δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% κατοικίες, υποδομές, επαγγελματικός αγροτικός εξοπλισμός που έχει καταστραφεί. Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες ελαιοπαραγωγούς που έχουν υποστεί στο φυτικό κεφάλαιο ενώ πρόσφατα πετσοκόπηκαν οι επιδοτήσεις προς τους κτηνοτρόφους. Παραμένουν αποδεκατισμένες από προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό, οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι πολεοδομικές υπηρεσίες δήμων και περιφερειών.

Ευκαιρία για επιχειρηματικά πρότζεκτ οι καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα

Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του λαού για την προστασία της ζωής του, παρουσιάζει νέα επιχειρηματικά πρότζεκτ επιχειρώντας να μετατρέψει την καταστροφή σε ευκαιρία για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Αυτά τα σχέδια, τόνισε, πατάνε πάνω στην καμμένη γη και τα ερείπια της ζωής των εργαζομένων για να κάνουν πράσινες μπίζνες οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Εύβοια και μια απέραντη πίστα του νέου αεροδρομίου στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης.

Τοπική διοίκηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου

Για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, πρόσθεσε, επιστρατεύεται και η Τοπική Διοίκηση, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφερθεί πάνω από 200 αρμοδιότητες χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση Δήμων και Περιφερειών που χαρατσώνουν με τα ανταποδοτικά τέλη τον λαό και προωθούν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους. Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί και οι εταιρείες που στήνονται αναλαμβάνουν το ρόλο της διαμεσολάβησης για να «τρέξουν» αυτά  τα επιχειρηματικά πρότζεκτ.

Η αναλογία κρατικής χρηματοδότησης και των «ιδίων εσόδων», χρόνο με το χρόνο, αλλάζει υπέρ των «ιδίων εσόδων» και καταδεικνύει το φορομπηχτικό μηχανισμό και σε τοπικό επίπεδο.

Η κρατική χρηματοδότηση για τους δήμους σε σχέση με το 2009 – αφετηρία της κρίσης- έχει μειωθεί πάνω από 62%. Η μείωση αυτή και η κατακόρυφη αύξηση των ιδίων εσόδων είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.

Το κεφάλαιο δεν παραχωρεί, καταληστεύει τον λαό

Καταλήγοντας ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, τα αναγκαία υλικά, η γνώση, το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό για να σχεδιαστεί η οικονομία της χώρας και παραγόμενος πλούτος να επιστρέφει στον ίδιο τον λαό, από το λαό με εργατική – λαϊκή εξουσία.

Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής προστασίας, για να μπορέσει να ζήσει ο λαός στον τόπο του με μόνιμη δουλειά και αξιοπρεπές εισόδημα, με αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες πλήρως στελεχωμένες, οδικό δίκτυο ασφαλές χωρίς διόδια, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό, με εξασφαλισμένη φθηνή λαϊκή κατοικία, ποιότητα ζωής υψηλού επιπέδου, προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίησή του από τον λαό.

Αυτά μπορεί να τα εξασφαλίσει ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στη γη, στα δασικά οικοσυστήματα, στον θαλάσσιο φυσικό πλούτο.Κανείς δεν πρόκειται να τα χαρίσει. Το κεφάλαιο δεν παραχωρεί τίποτα, καταληστεύει τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος λαός. Αυτά θα κατακτηθούν με αγώνες, διότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, προϋπόθεση για να ζήσει καλύτερα και με αξιοπρέπεια, όπως ανέφερε. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί