Θεοδωρίδου σε γονείς: Μην καθυστερείτε τον εμβολιασμό των παιδιών

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση, από το υπουργείο Υγείας, για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 πραγματοποιήθηκε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Θεοδωρίδου: Όχι αναβολή στον εμβολιασμό των παιδιών

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε αρχικά στον εμβολιασμό των παιδιών, τονίζοντας πως στόχος είναι και η προστασία των παιδιών αλλά και η μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, άρα η προστασία των πιο ευάλωτων.

«Το ενδιαφέρον όλων έχει επικεντρωθεί στον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, που ξεκινάει και στη χώρα μας, όμως ο εμβολιασμός αυτός, δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στον βασικό εμβολιασμό των παιδιών», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφέρθηκε επίσης, σε μελέτη που αφορά στη διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής παιδιών με μη ελεγχόμενο άσθμα, και διαπιστώθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω covid εισαγωγής σε νοσοκομείο.

«Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου των ενηλίκων. Χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Μετά τη νόσηση χορηγείται μετά από 3 μήνες. Ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στο βασικό εμβολιασμό παιδιών. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι ανάλογες με αυτές των παιδικών εμβολίων», υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.

«Δεν υπάρχει χρονικό διάστημα περιορισμού για τα βασικά εμβόλια», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη μετάλλαξη Όμικρον, μίλησε για τη μεταδοτικότητα του ιού και είπε πως έχουμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα, ότι η νοσηλεία είναι βραχεία και η θνητότητα μικρότερη. «Όλοι όμως», όπως είπε, «διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για ασφαλή συμπεράσματα».

Επίσης, σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων στα παιδιά, εξήγησε πως είναι οι συνήθεις όπως η τοπική αντίδραση και ο πυρετός, επισημαίνοντας πως ο εμβολιασμός των παιδιών είναι σε δύο δόσεις με διάστημα 21 ημερών.

Παράλληλα, απευθύνθηκε στους γονείς, εξηγώντας πως ο παιδίατρος γνωρίζει τη διαδικασία και ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού δεν σημαίνει πως πρέπει να υπάρχουν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις στον βασικό εμβολιασμό παιδιών.

Επίσης, σχετικά με την τρίτη δόση σε άτομα κάτω των 18 ετών, τόνισε πως ο FDA ενέκρινε την ενισχυτική δόση σε υγιείς εφήβους άνω των 16 ετών, εξηγώντας πως η Εθνική Επιτροπή ακόμα είναι επιφυλακτική για κάτι τέτοιο.

Θεμιστοκλέους: Ο πρώτος εμβολιασμός παιδιών 5-11 την Τετάρτη

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως έχουν γίνει πάνω από 15 εκατομμύρια εμβολιασμοί, αναφέροντας τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα.

Όσο αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει την Τετάρτη (15/12) ενώ για τους δικαιούχους αναμνηστικής δόσης, υπογράμμισε πως είναι πάνω από 5 εκατομμύρια τα άτομα που δικαιούνται την ενισχυτική δόση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί