Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές από την κακοκαιρία

Πλημμύρες σε σπίτια και εκτάσεις – Καταστροφές σε καλλιέργειες

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα το Σαββατοκύριακο, με τα πλημμυρικά φαινόμενα να έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε δρόμους, αλλά προκαλώντας και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της κακοκαιρίας έχασε τη ζωή της μια γυναίκα στην Πιερία, που παρασύρθηκε από χείμαρρο.

Σέρρες: Πλημμύρισαν αγροτικές περιοχές

Πολλοί είναι οι δήμοι του νομού Σερρών που έχουν δεχθεί πλήγμα από την κακοκαιρία, η οποία έφερε και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά.

Για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων έχουν κινητοποιηθεί τα τεχνικά συνεργεία της Αντιπεριφέρειας Σερρών, ενώ με απόφαση του δημάρχου Σιντικής κλειστά παρέμειναν σήμερα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις τοπικές κοινότητες Αγκίστρου και Αχλαδοχωρίου.

Το πρόβλημα της κακοκαιρίας έχει επιδεινώσει η μεγάλη ροή υδάτων που περιέχουν φερτά υλικά από τη γειτονική Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο, μέχρι το βραδύ της Κυριακής «εισέρχονταν περί τα 500 κυβικά νερό το δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα να έχουν υπερχειλίσει πολλοί χείμαρροι. Από σήμερα το πρωί, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλά πλημμυρικά φαινόμενα υπάρχουν σε πολλές αγροτικές περιοχές που τα τεχνικά συνεργεία της Αντιπεριφέρειας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI

Τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στη Σκοτούσα, τον Προμαχώνα, το Νεοχώρι και τον Σκοπό, αλλά και σε περιοχές όπως το Σιδηρόκαστρο, η Μαυροθάλασσα, ο Γάζωρος. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο στις περιοχές αυτές, η Αντιπεριφέρεια εκτελεί αντιπλημμυρικά έργα και σειρά παρεμβάσεων, που όμως δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί λόγω και των δύσκολων συνθηκών της πανδημίας του κορονοϊού.

Προβλήματα υπήρξαν και στην Πρώτη Σερρών, όπου οι ισχυροί άνεμοι έριξαν κολώνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή ηλεκτροδότησης σε ορισμένες περιόδους.

Φθιώτιδα: Στη λάσπη σπίτια και καλλιέργειες στο χωριό Κόμμα

Τραγική είναι η κατάσταση στο χωριό Κόμμα της Φθιώτιδας, που έχει πλημμυρίσει και πνιγεί στις λάσπες. Μία μέρα μετά την κακοκαιρία, συνεχίζεται η άντληση των υδάτων σε τουλάχιστον 15 κατοικίες, ενώ χθες η Πυροσβεστική απεγκλώβισε από το χωριό 35 άτομα και πολύ περισσότερα οι υπηρεσίες του Δήμου Λαμιαίων. Οι πληγέντες φιλοξενούνται σε υποδομές του Δήμου και σε ξενοδοχεία. Κλιμάκιο καταγραφεί τις ζημιές στα σπίτια και θα ακολουθήσει η καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Κώστας Ξεφλούδας, εξήγησε ότι η καταιγίδα «βρήκε τους κατοίκους στον ύπνο και το νερό είχε φτάσει περίπου στο ένα μέτρο. Βγάλαμε ηλικιωμένους από τα σπίτια τους, τους κουβαλήσαμε στα χέρια και με μηχανήματα και φορτωτές τους μεταφέραμε σε ασφαλές μέρος».

Φαλκαδόνα Τρικάλων: «Θάλασσα χιλιάδες στρέμματα»

Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε όλη την περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας, σε Πηνειάδα, Κλοκοτό, Καραμίδι και στο Ζάρκο.

Ποτάμια νερού από την υπερχείλιση του Πηνειού έχουν καλύψει περισσότερα από 60.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων με βαμβάκι και σιτηρά στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Προβλήματα πλημμυρών παρουσιάζονται συχνά στην περιοχή, καθώς η λεκάνη της Φαρκαδόνας λειτουργεί ως λεκάνη απορροής υδάτων, όπου μεταφέρονται όγκοι νερού από τα ορεινά των Τρικάλων, αλλά και το γειτονικό νομό της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα το ποτάμι να ρέει εκτός κοίτης, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, κάθε χειμώνα. 

Ωστόσο η νέα αυτή πλημμύρα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι αγρότες της περιοχής να ζητούν άμεσα μέτρα -κατασκευή ειδικών φραγμάτων- προκειμένου να συγκρατούνται τα νερά του Πηνειού και να μην πλημμυρίζει κάθε φορά όλη η περιοχή.

Πελοπόννησος και Αιτωλοακαρνανία

Από την κακοκαιρία δεν γλίτωσαν και περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, όπου επιχειρήσεις και δρόμοι πλημμύρισαν σε πυρόπληκτες περιοχές. Σύμφωνα με το ilialive.gr, τραγική η κατάσταση στον ποταμό Αλφειό, όπου μηχανήματα έργου παρασύρθηκαν. 

Στην Πρέβεζα υποχώρησε δρόμος από το Μονολίθι προς Μύτικα, ενώ σοβαρές καταστροφές σημειώθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία, όπου τα νερά του ποταμού Εύηνου παρέσυραν γέφυρα, ενώ ζημιές καταγράφηκαν και στην Εύβοια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί