Νέα δεδομένα στην υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη

Το άγνωστο έγγραφο των δύο κατηγορουμένων αλιέων – Ξεκίνησε η νέα ανάκριση για το τραγικό συμβάν στην Ερέτρια τον περασμένο Ιανουάριο

Την άμεση εξέταση του συστήματος καταγραφής  στίγματος του αλιευτικού σκάφους τους από το οποίο προκύπτει – όπως δηλώνουν οι ίδιοι –  ότι δεν είχε κινηθεί  από το λιμάνι της Ερέτριας, τις ώρες που υπήρξε ο τραγικός θάνατος του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη ζητούν από τον ανακριτή που χειρίζεται  πλέον την υπόθεση, οι δύο αλιείς στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για το συμβάν που σημειώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου στην κεντρική Εύβοια.

Επιπλέον οι δύο αλιείς ζητούν – μέσω του νομικού εκπροσώπου τους δικηγόρου Χαλκίδας Δημήτριου Καρβέλη –  να δοθούν νέες καταθέσεις ιατροδικαστών αλλά και λήψεις δειγμάτων DNA για να καταδείξουν, όπως αναφέρουν,  ότι δεν έχουν καμιά σχέση  με τον θάνατο του πρώην υπουργού  στις αρχές Ιανουαρίου στην Ερέτρια.

Ήδη ο δικαστικός λειτουργός που χειρίζεται την έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση έχει ξεκινήσει ένα νέο κύκλο ερευνών για να διαπιστώσει αν υπήρχε εμπλοκή άλλων προσώπων στον θάνατο του αείμνηστου πολιτικού ή  επρόκειτο για ένα δραματικό ατύχημα όπως είχε προσδιορισθεί από την αρχή.

Παράλληλα  νέα ερωτηματικά ανακύπτουν για την υπόθεση ύστερα από  πραγματογνωμοσύνη τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη ότι σε ένα από τα βίντεο που έχουν παρουσιασθεί διακρίνεται σε κάποια χρονική στιγμή ένα δεύτερο σκάφος κοντά στο ακυβέρνητο φουσκωτό του πρώην υπουργού αλλά είναι …μικρότερο από αυτό!

Δηλαδή επιχειρείται να ενισχυθεί η θεωρία (σσ. με βάση τις αμφισβητούμενες από στελέχη των αρχών ασφαλείας καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων) ότι τον θάνατο του γνωστού πολιτικού προκάλεσαν οι επιβάτες  αλιευτικού σκάφους του οποίου όμως παρουσιάζονται μερικές περίεργες …αυξομειώσεις του μεγέθους του. Δηλαδή ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρονται σε σκάφος μήκους τουλάχιστον 7-10  μέτρων ή και μεγαλύτερο με βάση τη νέα πραγματογνωμοσύνη εμφανίζεται μικρότερο του φουσκωτού του Σήφη Βαλυράκη δηλαδή περίπου τρία – τέσσερα μέτρα! Με επιπλέον ερώτημα , το οποίο προστίθεται σε δεκάδες άλλα, πως είναι δυνατόν ένα σκάφος  μικρού μήκους να   επιχείρησε να επηρεάσει με τις κυκλικές κινήσεις και τον κυματισμό που φέρεται ότι προκαλούσε – σύμφωνα με τις ισχυρισμούς των δύο αυτοπτών μαρτύρων- την ευστάθεια του πρώην υπουργού στο φουσκωτό του.

Με νέο ερώτημα πως είναι δυνατόν να υπάρχει δεύτερο σκάφος την ώρα που έκανε περιστροφές το φουσκωτό του πρώην υπουργού (σσ.  ο ίδιος εκείνη την ώρα είχε πέσει στην θάλασσα) αφού σύμφωνα με τους προαναφερόμενους υπό αμφισβήτηση μάρτυρες «το αλιευτικό που προκάλεσε τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη  έφυγε αμέσως από το σημείο».

O 78χρονος πολιτικός βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής – στις 24 Ιανουαρίου 2021 – στην περιοχή Πεζονήσι της Ερέτριας. Νωρίτερα, το  μικρό  φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαινε, κι είχε ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι από την Ερέτρια, εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή της νησίδας «Αγία Τριάδα».

Η εικόνα που είχε δημιουργηθεί από τις πρώτες μαρτυρίες κι από ανάλυση των δεδομένων  (βίντεο που έχουν παρουσιασθεί)  ήταν ότι ο 78χρονος πρώην υπουργός έχασε την ισορροπία του, έπεσε στην θάλασσα και το ακυβέρνητο φουσκωτό του,   που βρέθηκε με πρόσω τις μηχανές του, άρχισε να πραγματοποιεί – όπως έχει συμβεί σε δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις- ακυβέρνητο περιστροφές λόγω της κεντρομόλου δύναμης Σε αυτή την πορεία  φέρεται να  κτύπησε τον Σήφη Βαλυράκη που ίσως επιχείρησε να ανέβει πάλι στο φουσκωτό του.

Όμως τις  επόμενες ημέρες –με αρκετή χρονική διαφορά- εμφανίσθηκαν δύο άτομα (δύο  ερασιτέχνες αλιείς) που υποστήριξαν ότι τον θάνατο του πρώην υπουργού. Επιπλέον ένας εκ των μαρτύρων υποστήριξε ότι  ένας επιβάτης του αλιευτικού κτύπησε με γάντζο τον άτυχο  πρώην υπουργού .  Όμως οι εν λόγω καταθέσεις τέθηκαν υπό αμφισβήτηση γιατί είχαν σαφείς διαφορές μεταξύ τους  σε σχέση με το   επεισόδιο  ή με την περιγραφή του αλιευτικού σκάφους. Επιπλέον ένας εξ αυτών δεν παρουσίαζε αποδεικτικά στοιχεία ότι ήταν σε   εκείνο το σημείο. Ακόμη υπάρχουν διαφορές σε σχέση με πολλά από τα ιατροδικαστικά ευρήματα.

Επίσης οι κρατικές αρχές έχουν στην διάθεση τους αεροφωτογραφίες ότι το μνημονευόμενο αλιευτικό σκάφους   ήταν μέσα στο λιμάνι της Ερέτριας περίπου 45 λεπτά πριν την αναφερόμενη «επίθεση» στον  πρώην υπουργό. Επιπλέον για τους δύο αλιείς που κατονομάζει ο δεύτερος μάρτυρας ως «δράστες της φονικής επίθεσης» υπάρχουν καταθέσεις εννιά συνολικά ατόμων ότι την ώρα του δραματικού συμβάντος ήταν μαζί τους στην Ερέτρια και δεν ψάρευαν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Εισαγγελία Χαλκίδας προχώρησε στην αρχειοθέτηση της μήνυσης  της οικογένειας  του  αποθανόντα Σήφη Βαλυράκη αναφέροντας ότι τα περί εμπλοκής αλιευτικού σκάφους είναι για 12 διαφορετικούς λόγους, εντελώς αβάσιμα.

Όμως μετά από νέες δικαστικές ενέργειες των οικείων του Σ. Βαλυράκη  υπήρξε διάταξη της  Εισαγγελέως Εφετών Εύβοιας που άσκησε σχετική δίωξη εναντίον των δύο προαναφερόμενων αλιέων.

Με βασικό νεώτερο στοιχείο την έκθεση ιδιωτικού πραγματογνώμονα ότι σε ένα  από τα βίντεο που δείχνει ακυβέρνητο το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη, διακρίνεται σε ένα πλάνο και μόνο ένα   ύποπτο σκάφος που παρουσιάζεται ωστόσο …συρρικνωμένο με βάση τις αρχικές μαρτυρίες!

Υστερα από την διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Ευβοίας η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή που έχει ήδη ξεκινήσει την έρευνα του. Την ίδια ώρα συγγενείς του πρώην υπουργού έχουν μιλήσει για προσπάθεια «παρακρατικών»  να συγκαλύψου  την υπόθεση, ενώ επιρρίπτονται ευθύνες στο Λιμενικό που έχει πραγματοποιήσει την σχετική έρευνα.

Από την άλλη πλευρά οι δύο κατηγορούμενοι αλιείς μέσω του δικηγόρου τους  ζητούν από τον αρμόδιο ανακριτή « να αρθεί το απόρρητο των δυο κινητών μας τηλεφώνων όπως και των  των κινητών των συζύγων μας αλλά και των δύο σταθερών τηλεφώνων του σπιτιού μας, προκειμένου να ελεγχθούν οι συνομιλίες μας από την ημέρα του επισυμβάντος θανάτου του Βαλυράκη μέχρι και σήμερα. Να ελεγχθούν τα σημεία που βρισκόμασταν εμείς και οι σύζυγοι μας την ημέρα του θανάτου του πρώην υπουργού , τα μηνύματα που ανταλλάξαμε με γνωστούς και φίλους έκτοτε και μέχρι και σήμερα και γενικά να ελεγχθούν από κάθε άποψη η συμπεριφορά μας και οι θέσεις μας την ημέρα του θανάτου του και μέχρι και σήμερα.

Να γίνει τεχνική πραγματογνωμοσύνη στα όργανα του αλιευτικού μας σκάφους ειδικά στο Gps plotter που είναι εγκατεστημένο στο αλιευτικό μας σκάφος και κάθε άλλου εργαλείου και μηχανήματος του σκάφους μας από το οποίο θα μπορούσε να προκύψει οποιοδήποτε χρήσιμο συμπέρασμα περί μη εμπλοκής μας ή όχι στο θάνατο το Βαλυράκη. Να ληφθεί δείγμα του δικού μας DNA ώστε να αναζητηθούν όμοια στοιχεία στο σκάφος ή στο πτώμα του Βαλυράκη ή στον γάντζο που κατά τον καταμηνυθέντα ήδη ψευδομάρτυρα με αυτόν τον γάντζο κτύπησε ένας  από τους δυο μας τον Βαλυράκη»  Επιπλέον δηλώνουν ότι υπήρχαν παρανομίες στην χρήση του σκάφους του πρώην υπουργού   ενώ αναφέρονται σε συκοφαντικές  δηλώσεις   ατόμων από το περιβάλλον  του πολιτικού .

Συμπληρώνοντας ότι «εμείς κύριε ανακριτά   δεν έχουμε  πολιτικές γνωριμίες.

Εχουμε  μόνο με το μέρος μας την αλήθεια και όλους αυτούς τους δεκάδες συγχωριανούς μας (και αυτούς που θα καταθέσουν ενώπιον σας στην συνέχεια) που έχουν επιβεβαιώσει ότι την ημέρα του θανάτου του Βαλυράκη, εμείς οι δύο ήμασταν στο σπίτι μας με τις οικογένειες μας και συγγενείς μας το δε σκάφος μας ήταν δεμένο όλη την ημέρα αυτή στο αλιευτικό καταφύγιο Ερέτριας».

in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί