Ερωτηματικά από τη νέα φωτογραφική προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν από νέα προκήρυξη για την πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού στο Υπουργείο Οικονομικών, αναδεικνύει ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών με τη συνυπογραφή 22 ακόμη Βουλευτών.

«Την ώρα που η ανεργία καλπάζει, η Κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά να νοιάζεται για τα ‘’δικά της’’ παιδιά και να ακολουθεί διαδικασίες που, αν μη τι άλλο, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτή η κατ’ εξακολούθηση τακτική αντιμετώπιση του Κράτους ως φέουδο από τον κ. Μητσοτάκη, είναι καταδικαστέα από το σύνολο της κοινωνίας. Περιμένουμε εξηγήσεις.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η προκήρυξη αφορά την πλήρωση δέκα θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, με στόχο την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας με προσωπικό υψηλών προσόντων, δεξιοτήτων και σχετικής εμπειρίας, για την ανάλυση της υφιστάμενης φορολογικής πολιτικής, την παρακολούθηση των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων, το σχεδιασμό και την υποβολή σχετικών προτάσεων. Όμως, παρά το γεγονός ότι το γνωστικό αντικείμενο για τις συγκεκριμένες θέσεις άπτεται σπουδών οικονομικών, διεθνών σχέσεων και νομικής, εντούτοις έχει προστεθεί και η ειδίκευση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για δύο από τις δέκα θέσεις.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ζητούνται απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με πως τεκμηριώνεται η συνάφεια του πτυχίου και της ειδίκευσης σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με το γνωστικό αντικείμενο των δύο προκηρυσσόμενων θέσεων της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής.

Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Ερωτηματικά αναφορικά με την προκήρυξη πλήρωσης θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού στο Υπουργείο Οικονομικών».

Με το άρθρο 84 του ν.4714 (Α’ 148/31.07.2020) συστήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας (Δ.Φ.Π.&Δ.Π.) δέκα (10) οργανικές θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.). Στην αιτιολογική έκθεση γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της Δ.Φ.Π. με προσωπικό υψηλών προσόντων, δεξιοτήτων και σχετικής εμπειρίας προκειμένου για την ανάλυση της υφιστάμενης φορολογικής πολιτικής, την παρακολούθηση των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων, το σχεδιασμό και την υποβολή σχετικών προτάσεων, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ορθή και αποτελεσματική λειτουργία της Διεύθυνσης. Στις 24 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε η με αριθμ. 7Ε Προκήρυξη (Τεύχος Α.Σ.Ε.Π. 61/24.11.2021) που αφορά την πλήρωση των ανωτέρω 10 θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Ωστόσο, για δύο εκ των δέκα θέσεων που προκηρύχθηκαν προκύπτουν ερωτηματικά ως προς τη φωτογραφικότητά τους.

Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω προκήρυξη προβλέπονται και δύο θέσεις για την με κωδικό θέσης 10004 με αντικείμενο κυρίως τη συστηματική αξιολόγηση των εργασιών των Ομάδων Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και την παρακολούθηση των ενωσιακών και διεθνών εξελίξεων στο τομέα της φορολογικής πολιτικής. Παρότι το γνωστικό αντικείμενο για τις συγκεκριμένες θέσεις άπτεται σπουδών οικονομικών, διεθνών σχέσεων και νομικής, εντούτοις έχει προστεθεί και η ειδίκευση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Επειδή, στα οριζόμενα της παρ.3 του άρθρου 89 του π.δ. 142 (Α’ 181/23.11.2017) ως αποδεκτά πτυχία ή διπλώματα Τμημάτων ΑΕΙ προκειμένου για διορισμό στην κατηγορία ΠΕ Δημοσιονομικών, Εφοριακών και Τελωνειακών δεν περιλαμβάνεται αυτό των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 

Επειδή, ούτε στο π.δ. 84 (A’ 123/17.07.2019) με το οποίο συστήθηκε η Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας στην οποία, μεταξύ άλλων, μεταφέρθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής του άρθρου 35 του π.δ. 142/2017 (Α` 181), υπήρξε αντίστοιχη πρόβλεψη συμπερίληψης ως αποδεκτού πτυχίου διορισμού αυτό των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 2 του π.δ. 50 (Α’ 39/05.03.2001)  προβλέπεται ότι για την πλήρωση θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου απαιτείται πτυχίο αλλά και ειδίκευση που καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της θέσης. 

Με δεδομένα τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με τις εξειδικευμένες γνώσεις που θα πρέπει να συναντώνται στο πρόσωπο των ατόμων που θα κληθούν να αξιολογήσουν εν τοις πράγμασι τις ομάδες εργασίας της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α. για ζητήματα φορολογίας αλλά και να διαμορφώσουν τις θέσεις της χώρας μας επί των ζητημάτων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός

  1. Πως τεκμηριώνεται η αιτιώδης συνάφεια του πτυχίου και της ειδίκευσης σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με το γνωστικό αντικείμενο των δύο προκηρυσσόμενων θέσεων της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Αθανασίου Νάσος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Γιάννης

Ηγουμενίδης Νίκος

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας 

Μωραϊτης Θάνος

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Τζάκρη Θεοδώρα

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χρηστίδου Ραλλία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί