Καταγγελίες για ληγμένα εμβόλια της Pfizer στο νοσοκομείο Αιγίου

Στην καταγγελία ότι δόσεις του εμβολίου της Pfizer είχαν λήξει προχώρησαν πολίτες που πήγαν να εμβολιαστούν στο νοσοκομείο Αιγίου. Σύμφωνα με το Mega, πολίτες που έκλεισαν ραντεβού στις 1 και 2 Δεκεμβρίου, παρατήρησαν ότι ορισμένα από τα σκευάσματα είχαν λήξει στις 30 Νοεμβρίου. Κάποιοι από αυτούς, 5 – 6 άτομα από τους 50 συνολικά, ακύρωσαν τον εμβολιασμό τους.

Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, αλλά και η Pfizer και το ECDC, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος αν λάμβαναν δόση που η ημερομηνία λήξης του είχε παρέλθει κατά μία με δύο ημέρες, καθώς η αποτελεσματικότητά τους διαρκεί έως και ένα μήνα μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία.

«Το λέμε από στόμα σε στόμα και από το Facebook και όταν έρχονταν την επόμενη μέρα αυτοί που είχαν προγραμματίσει να κάνουν τα εμβόλια, ζητούσαν να δούνε το μπουκαλάκι τι ημερομηνία γράφει, άλλοι το δέχονταν άλλοι ακύρωναν το ραντεβού» συμπληρώνει ο κ. Σπηλιωτόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Αιγίου.

«Προφανώς, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, υπήρχαν κάποια φιαλίδια που ξέμειναν, αλλά όντως πήρε την έγκριση το φάρμακο ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν».

Ο πρόεδρος εργαζομένων του ίδιου νοσοκομείου, ωστόσο, ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρος: «Το αναφέραμε και στη διοίκηση και εμείς θέλουμε και θέλαμε γενικότερα να μη δίνεται λαβή στον κόσμο, ειδικά για τα εμβόλια που υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις».

Το θέμα στο Αίγιο έπαψε να υφίσταται στις 3 Δεκεμβρίου, όταν το νοσοκομείο παρέλαβε τη νέα παρτίδα των εμβολίων.

Η ίδια η Pfizer αλλά και οι επίσημες Αρχές, όπως ο ECDC, διαβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, με την εταιρεία μάλιστα να δίνει παράταση ενός μήνα στις ημερομηνίες λήξης των υπαρχόντων σκευασμάτων. Στα καινούργια σκευάσματα, οι ημερομηνίες λήξης έχουν παραταθεί από τους 6 μήνες που ήταν αρχικά, στους 9.

Διευκρίνιση έκανε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και δεν υπάρχει θέμα με την ημερομηνία λήξης τους. «Είναι πάγια τακτική, το ξέρουμε έτσι και αλλιώς, πάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μερικές μέρες μετά. Είναι ένα όριο ασφαλείας πολύ αυστηρό και ενδεικτικό. Δεν σημαίνει ότι μετά θα είναι επικίνδυνο το εμβόλιο», δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στο MEGA, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. «Έγινε ένα θέμα που δεν υπήρχε» τόνισε ο καθηγητής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί