Α. Ξανθός: Να δώσουν τα στοιχεία για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, θνητότητα και λίστες αναμονής

«Η απαίτηση για διαφάνεια, αξιοπιστία και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μείνει όρθιο το ΕΣΥ, είναι πλέον καθολική»

Να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο διαχείρισης της λίστας αναμονής του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και τις εγγυήσεις που διασφαλίζουν την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών, καλεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός, μετά τον σάλο που ξέσπασε με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για VIP κλίνες ΜΕΘ.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί από το υπουργείο Υγείας να παρουσιάσει τα ακριβή στοιχεία για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και τη θνητότητα τους καλώντας το παράλληλα να δώσει εξηγήσεις για την πραγματική ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και τη στελέχωση τους ανά νοσοκομείο.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να παρακολουθούν με προκλητική αδράνεια την εξελισσόμενη υγειονομική τραγωδία στη χώρα, τη λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ και την πλήρη αδυναμία του να φροντίσει αξιοπρεπώς όχι μόνο τους ασθενείς με covid αλλά και όλους τους υπόλοιπους ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα» σημειώνει ο Αν. Ξανθός.

Αναφερόμενος στους δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ και καθημερινά χάνουν τη μάχη, σημειώνει ότι αυτό αποτελεί για την κυβέρνηση «κορυφαία πράξη της αποτυχίας και των εγκληματικών πολιτικών ευθυνών για τη μη έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ ενόψει του νέου επιδημικού κύματος».

Παράλληλα, ο Ανδρέας Ξανθός τονίζει ότι στην παρούσα φάση, ο μόνος τρόπος για να αποσυμφορηθούν οι κλινικές και οι ΜΕΘ του ΕΣΥ είναι η επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και για περιστατικά covid, καθώς και η αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων για τον ίδιο σκοπό.

«Όσο αυτό δεν συμβαίνει, η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ θα αυξάνεται και η δυσπιστία της κοινωνίας για τη διαχείριση της με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια, θα ενισχύεται» προειδοποιεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο και προσβλητικό» μπροστά σ’ αυτή τη δραματική επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ισχυρίζεται πως δεν έχει χαθεί ο έλεγχος και πως «δεν υπάρχει βιβλιογραφία ότι εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι δεν έχουν καμιά τύχη, ή, ακόμα χειρότερο, να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την ιατρική ευθύνη».

«Προφανώς η διασωλήνωση ενός ασθενή και η προτεραιοποίησή του για εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι ιατρική απόφαση. Αλλά η απόφαση να μην αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ με επιστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων της χώρας, είναι απολύτως πολιτική» υπογραμμίζει ο κ. Ξανθός σημειώνοντας ότι «η απαίτηση για διαφάνεια, αξιοπιστία και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μείνει όρθιο το ΕΣΥ, είναι πλέον καθολική».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί